Zaradi izrazite dinamike ustnic starostne spremembe v tem predelu napredujejo hitreje in so bolj izrazite kot drugod po obrazu. Tankim ustnicam lahko s polnili hialuronske kisline povrnemo polnost, obenem pa odpravimo zelo moteče navpične črtice na robu rdečine.

Na kratko o posegu

  • Polne ženske ustnice, ki obrobljajo bele zdrave zobe, so bile od nekdaj simbol zdravja in seksapila.
  • Pri ustnicah lahko vplivamo na obliko, volumen in položaj. Z uporabo polnila s nekoliko redkejšo hialuronsko kislino povrnemo obliko Kupidovega loka, polnost in volumen pa z nekoliko gostejšimi preparati. Z dodajanjem volumna hkrati tudi napnemo tanko in nežno kožo ustnic in tako izbrišemo neprijetne navpične (kadilske) gubice.
  • Vbrizgavanje na napačna mesta ali pretiravanje s polnili v rokah neizkušenega izvajalca, lahko hitro privede do tako imenovanih račjih ustnic in umetnega izgleda celotnega obraza.
  • Položaj ust in ustnic lahko nežno spreminjamo z uporabo botulin toksina. Usta premika sklop 10 mimičnih mišic. S prehodno oslabitvijo natančno določenih mišic lahko dvignemo s starostjo spuščene kotičke ustnic, kar obraz naredi ponovno prijazen.

Več o posegu

Ustnice imajo pomembno funkcijo pri vsakdanjih opravilih – pri govoru, neverbalnem izražanju, poljubljanju, izkazovanju čustev in razpoloženja. Ta nenavadni preplet kože, sluznice in mišičnine ima zelo močan vpliv pri ustvarjanju prvega vtisa, pa naj bo to prvi stik matere z otrokom, prvi poljub mladih zaljubljencev ali zgolj običajna vsakdanja komunikacija.

Zaradi izrazitega premikanja ustnic starostne spremembe v tem predelu napredujejo hitreje in so bolj izrazite kot drugod po obrazu, še posebno pri kadilcih. Mnogokrat se  izraz na obrazu ne sklada z našim počutjem – stanjšane ustnice dajejo vtis strogosti in sitnosti, v starosti spuščeni ustni kotički in poudarjene marionetne gube dajejo obrazu žalosten videz. S staranjem ustnice izgubljajo kostno podporo čeljusti in zobovja, pride do podaljšanja razdalje med nosom in usti. Zgornji zobje se zato skrijejo, spodnji zobje pa postanejo vedno bolj vidni, kar ustvari strog in jezen izraz na obrazu.

Moški s polnimi ustnicami pri ženskah vzbuja občutek čutnosti, večina moških pa se še danes spominja prvega nastopa Angeline Jolie na filmskih platnih, ko je burila domišljijo in hkrati zavist pri ženskah. Tudi v modi in marketingu je njihova moč zapeljevanja že dolgo prepoznana, navsezadnje je prav rdečilo najpomembnejši in nepogrešljiv del kompleta z ličili. V raziskavah je bilo ugotovljeno, da imajo manekenke iz reklam in oglasov praviloma večje, polnejše ustnice in da je uspešnost reklam večja, če se vanje vključi prikrito sporočilo seksapila in čutnosti.

Ustnici imata različno zgradbo, zgornja je sestavljena iz treh podenot, spodnja iz dveh. Pojem lepih ust in ustnic ponovno opredeljuje razmerje zlatega reza, debelini spodnje in zgornje ustnice sta namreč idealno v razmerju 1 : 1,6, spodnja je polnejša. Pri pogledu s strani naj bi spodnja ustnica ležala 1 do 2 mm pred zgornjo ustnico. Rdečina idealnih ustnic je proti kožnemu delu ostro omejena z ustničnim robom, vermilionom, ki ni poraščen niti pri moškem, in sledi obliki krivine Kupidovega loka. Kupidov lok ima značilen bisernat lesk, ki ga v kozmetiki pogosto poudarijo z dodatnim svetlejšim tonom. Ena izmed očitnejših značilnosti mladih in lepih ust je filtrum, dva nežna vzporedna navpična grebena, ki segata od nosu do rdečine zgornje ustnice in se končata v sredini Kupidovega loka. S staranjem postaneta plitvejša.

V estetski kirurgiji pri ustnicah lahko vplivamo na obliko, volumen in njihov položaj. Najbolj priljubljena in hkrati najnaravnejša je uporaba polnil s hialuronsko kislino. Ustnicam povrnemo obliko, čutnost in polnost na točno željenih mestih.  Z dodajanjem volumna hkrati tudi napnemo tanko in nežno kožo in tako izbrišemo neprijetne navpične (kadilske) gubice, ki se pojavljajo na robu rdečine. Poustvarimo lahko tudi navpična vzporedna grebena na sredini zgornje ustnice (filtrum), ki je ena glavnih značilnosti mladostnih ust. S kemičnim peelingom ali povrhnjim vbrizgavanjem hialuronske kisline lahko zgladimo tudi navpične gubice na kožnem delu zgornje ustnice.

Vbrizgavanje na napačna mesta ali pretiravanje s polnili v rokah neizkušenega izvajalca lahko hitro privede do tako imenovanih račjih ustnic in umetnega izgleda celotnega obraza, še huje je, kadar se uporablja trajna polnila, ki sicer na slovenskem tržišču nimajo mesta. Od učinka trajnosti so trajni le zapleti (silikonska polnila, druga sintetična polnila). Ustnice so osrednji in najbolj izpostavljen del spodnjega dela obraza, zato je pri njihovem pomlajevanju ključna zmernost.

Po polepšanju ustnic zaradi nežnosti tkiva nastane prehodna oteklina, ki pa izzveni v enem dnevu. Možni neželjeni učinki so pojav podplutbe, prekomerna oteklina, alergična reakcija in vnetje, vsi našteti pa so izjemno redki in je bojazen odveč.

Takoj po posegu priporočamo hlajenje ustnic s hladilnim gelom in počitek z dvignjenim vzglavjem.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kako dolgo traja učinek povečanja ustnic?
Stara sem 16 let. Ali si lahko grem povečati ustnice?
Kako se izogniti račjim ustnicam?
Ravno sem si dala povečati ustnice. Ali lahko spijem kozarec vina?
Koliko časa traja oteklina pri oblikovanju ustnic s polnilom s hialuronsko kislino?
Želela bi imeti nekoliko polnejše ustnice, a se bojim, da bom izgledala kot račka?
V ustnicah imam več let trajno polnilo. Ker mi oblika ni všeč, bi si jo rada popravila s polnilom s hialuronsko kislino. Ali je varno?
Ali je mogoče ustnice poudariti in oblikovati, brez da izgledam kot račka?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×