Štrleča ušesa nas spravljajo v zadrego in rušijo samozavest tako otrokom kot odraslim,  pogosto jih poskušamo zakriti z lasmi. S korekcijo štrlečih ušes pozitivno  vplivamo na samopodobo ali preprečimo stigmatizacijo naših otrok.

Na kratko o posegu

  • Poseg je namenjen posameznikom v katerem koli življenjskem obdobju,  ki jih izgled njihovih ušes moti, naj gre za velikost, obliko uhlja ali obliko mečice. Ker so otroci s štrlečimi ušesi pogosto tarča posmeha sovrstnikov, je  najbolje, da se poseg pri otrocih izvede pred vstopom v šolo.
  • Stroške operacije do osemnajstega leta krije zavarovalnica.
  • V splošni anesteziji in v bolnišnici običajno operiramo otroke, medtem ko odrasle operiramo v lokalni anesteziji in ambulantno.
  • Poseg  traja eno uro in lahko zajema izrez hrustanca in kože, prestavitev in preoblikovanje ali stanjšanje hrustanca ter oblikovanje novih gub ušesa.
  • Končni rez je običajno za ušesom, tik nad gubo, kjer se uho stika z glavo in je neopazen.

Več o posegu

Uhelj, kot najbolj zunanji del našega slušnega organa, je pomemben del podobe posameznika. Bistveno je dojemanje lastne podobe – nekaterim štrleča ušesa ne povzročajo težav, na drugih delujejo simpatično, v otroštvu pa pritegnejo neželeno pozornost, zbadanje in težave z vključevanjem v okolje, obremenjenost se zlahka prenese  v odraslo dobo.

Kljub splošno poznanim standardom, kaj je lepo in kako obrazna in telesna razmerja kažejo privlačnost kot skladnost in harmonijo, naše oči v veliki meri kot privlačno opazijo tisto, kar se kot privlačno izpostavi v medijih.  V današnjem, vse bolj vizualno usmerjenem svetu, se na televiziji in v dnevnih revijah zlahka predstavi lepotni ideal, prav tako pa tudi obratno – nekoga, ki ima smešna, štrleča in velika ušesa, okrogel obraz ter je majhne rasti, se zlahka označi za smešno pojavo, čudaka, manj inteligentnega posameznika. Dejstvo je, da človeško oko in možgani samodejno  zaznavamo sprejemljivo, lepo, privlačno in skladno brez metra ali šestila, in redkokatera obrazna značilnost lahko človeka prikaže tako negativno, kot prevelika, nepravilno oblikovana in štrleča ušesa.

Pri korekciji štrlečih ušes lahko popravimo štrlino, prirojene enostranske ali obojestranske nepravilnosti, asimetrijo, velikost in deformacije.

Težko je govoriti o idealni obliki in velikosti uhlja, saj je močno odvisna od ostalih proporcev obraza. Idealen uhelj je nemoteč uhelj.

Poseg je namenjen vsem posameznikom v katerem koli življenjskem obdobju, ki jih izgled njihovih ušes moti, naj gre za velikost, za obliko uhlja ali obliko mečice. Pri raziskavi na otrocih so ugotovili, da se ti veliko bolj zanimajo za ušesa, kot za druge dele telesa. Če so uhlji deformirani, lahko s strani vrstnikov izzovejo hude zbadljivke, kar vpliva na socializacijo, otrok postane manj družaben, introvertiran, lahko celo agresiven. Zato je pri deformaciji uhljev zaželjena čim bolj zgodnja korekcija, še pred vstopom v osnovno šolo, vendar ne pred dopolnjenim 6 letom. Število teh posegov se je v zadnjih desetletjih zelo povečalo in oba spola sta enakomerno zastopana.

Otroke do 9. leta običajno operiramo v bolnišnici in v splošni anesteziji, kasneje, ko se z otrokom lahko jasno pogovorimo in otrok pokaze jasno zeljo po operaciji, poseg z lahkoto opravimo tudi v lokalni anesteziji. Odrasle operiramo ambulantno in v lokalni anesteziji. Poseg traja eno uro in lahko zajema izrez hrustanca in kože, prestavitev in preoblikovanje ali stanjšanje hrustanca ter oblikovanje novih gub ušesa. Končni rez je običajno za ušesom, tik nad gubo, kjer se uho stika z glavo in je neopazen.

Operacijskih tehnik je veliko. Izberemo tisto, ki je po izkušnjah kirurga za popravo določene nepravilnosti najprimernejša. Vsem tehnikam je skupno oblikovanje in razbremenitev  ušesnega hrustanca, tako da se uhelj ukrivi v želeno smer.

Takoj po operaciji je okoli ušesa nameščen povoj, čez  teden dni odstranimo tamponske šive, čez dva tedna pa morebitne šive iz gube izza ušesa. Ostali šivi v ušesu so resorbilni in se sčasoma sami od sebe razgradijo. Pacient si sam še najmanj en mesec namešča zaščitni trak. Trak uhlje stabilizira v novem položaju in preprečuje njihovo zvijanje, na primer v spanju.

Bolečina je minimalna, prav tako oteklina in podplutba. Možna neželjena posledica je pojav prekomerne brazgotine, ki jo imenujemo hipertrofična brazgotina. Ta je lahko rezultat slabe kirurške tehnike, vnetja,  največkrat pa je dedno pogojena in gre za posameznike, ki pač celijo na estetsko manj privlačen način.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kdaj lahko operirate štrleča ušesa pri moji hčerki? Stara je 4 leta.
Kje poteka rez pri korekciji štrlečih ušes?
Ali lahko operacija ušes poslabša sluh?
Kakšne so možnosti korekcije ušesne mečice, ki se je raztrgala zaradi nošnje težkih uhanov?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×