Dojke so simbol ženskosti, zato je želja po lepem oprsju nekaj popolnoma naravnega, izvornega. Povečava dojk je eden izmed najbolj zaželenih in najpogosteje izvajanih posegov v estetski kirurgiji.

Na kratko o posegu

  • S posegom dojke povečamo ali pa nekoč polnim dojkam povrnemo obliko in privlačnost.
  • Poglobljen predoperativni pregled, natančne meritve in iskren pogovor o željah in možnostih, so odločilnega pomena pri načrtovanju povečave dojk. V veliko pomoč nam je tudi biometrični sistem določanja velikosti vsadkov.
  • Uporabljamo kapljičaste in okrogle vsadke.
  • Poseg opravimo v splošni anesteziji in traja približno 1-2 uri.
  • Po 8-12 urnem opazovanju greste lahko domov.
  • Že po nekaj dnevih lahko skoraj brez omejitev opravljate običajna dnevna opravila.
  • Šive odstranimo po 2 tednih, do 6 tednov po posegu svetujemo uporabo športnega modrčka in prilagoditev športnih aktivnosti.
  • Vstavljeni vsadki ne vplivajo na dojenje in ne ovirajo slikovnih preiskav dojk.

Več o posegu

Povečava dojk je eden izmed najbolj zaželenih in najpogosteje izvajanih posegov v estetski kirurgiji. S posegom lahko zadovoljimo dolgoletno težnjo po lepem, polnem dekolteju ali pa uresničimo željo, ki se pri mnogo ženskah izrazi po končanem obdobju dojenja, ki dojkam običajno odvzame del njihove nekdanje polnosti. Po posegu se zadovoljstvo in dvig samozavesti odražata na vseh življenjskih področjih, tako zasebnih kot poslovnih.

Obdobje od odločitve za poseg do izvedbe operacije je običajno zelo čustveno. Pacientkina visoka pričakovanja in njeneželje je treba uskladiti z dejstvi in omejitvami, ki so posledica lastnih tkiv, življenjskega sloga, obdobja materinstva in mnogih drugih dejavnikov. V tem obdobju je iskren in strokovno podprt pogovor o vseh plateh povečave dojk, dobrih in morda slabih, najpomembnejša naloga, ki jo opravljamo kirurgi.

Pregled in pogovor s kirurgom

Gre za najpomembnejši del celotnega procesa povečave dojk. Pogovorimo se o pacientkinih pričakovanjih in željah, jim skušamo slediti, a jih kljub temu uskladiti z realnimi možnostmi, ki jih omogočajo pacientkina tkiva. Pogovor teče tudi o okrevanju po operaciji, možnih tveganjih in zapletih. V tej fazi je nujno odpraviti vse dvome in skrbi, zato velja, da ni nepotrebnih oz. nesmiselnih vprašanj. Le tako lahko k posegu pristopimo sproščeno in pripravljeno.

Za lažjo izbiro velikosti vsadka, se zatečemo k simulaciji s prilagodljivmi vložki in posebnimi nedrčki, s katerimi zelo nazorno in natančno prikažemo morebitni končni rezultat povečanja. Za trenutek si lahko ženska predstavlja, koliko lepša in bolj samozavestna bo po operativnem posegu, kar pri pacientkah praviloma na obraz prikliče nasmeh in zadovoljstvo.

Meritve

Namen meritev je določiti najbolj primeren vsadek in najbolj primerno kirurško tehniko povečave dojk (mesto reza, postavitev proteze pod mišico ali žlezo, sočasen dvig dojk). Najpomembnejše dejavnike, ki vplivajo na izbiro, podajamo v nadaljevanju.

1.    Meritve širine dojke, prsnega koša in debeline tkiv nam pogojujejo idealno širino vsadka. 
Če bi izbrali preširok vsadek, bi ta štrlel v zunanjem ali notranjem delu dojke, se raztegoval in dražil živec, ki skrbi za čutnost bradavice, in ta bi zato postala boleča. Videz dojke bi bil nenaraven. 
Če bi izbrali preozek vsadek, bi bil videz dojk prav tako nenaraven – dojka bi bila polna le na določenem predelu.

2.    Višina prsnega koša in določitev višine proteze.

3.    Debelina kožnega in žleznega pokrova. Želimo naraven videz dojke, kjer je prehod s prsnega koša na dojko v predelu dekolteja zvezen, brez izrazite stopnice oziroma tipnega roba vsadka. Prav zato je treba v primeru, ko imamo opravka s pomanjkanjem tkiv, vsadek postaviti pod mišico, ki dodatno zabriše prehod v predelu dekolteja. Če gre za pokrov z dovolj lastnega tkiva, lahko vsadek postavimo nad mišico.

4.    Povešenost dojk. V primeru, da si želimo tkiva dojke dodatno napeti in dvigniti, je treba prilagoditi kirurško tehniko. V primeru bolj izražene povešenosti je treba dojko dodatno preoblikovati v smislu mastopeksije – dviga dojk.

5.    Želja pacientke po vpadljivosti dekolteja ima močan vpliv na izbiro vsadka. Bolj vpadljiv dekolte dosežemo z okroglimi vsadki oziroma vsadki z bolj poudarjenim štrlenjem – projekcijo.

6.    Obliko prsnega koša in morebitne razlike v obliki ali velikosti dojk je treba natančno ugotoviti in temu ustrezno prilagoditi tehniko. Običajno je ena stran prsnega koša bolj izbočena kot druga, nasprotna stran pa je nekoliko ožja. Največkrat gre za komaj opazne razlike, včasih pa vseeno lahko vplivajo na izbiro vsadka.

Izbira primernega vsadka

Izbiramo le varne vsadke vrhunske kakovosti. Vsadki morajo biti registrirani v Republiki Sloveniji, ustrezno testirani in z vsemi certifikati, vključno s kartico proizvajalca in s serijskimi številkami za vsak vsadek posebej. Le s tem lahko zagotovimo sledljivost kakovosti in varnosti, hkrati pa s tem dokumentom v primeru težav z materialom zagotovimo novi vsadek.

Na voljo sta dve obliki vsadkov – okrogli in anatomski vsadek, med laično javnostjo bolj znan kot kapljičasti. Glede na višino, širino in štrlenje, izberemo najbolj primeren vsadek za posamezno pacientko.
Okrogli vsadki so primerni za ženske, ki želijo svoje že lepo oblikovane dojke zgolj povečati – dojkam dodamo volumen, obliko pa le poudarimo. Z okroglimi vsadki je dekolte bolj izstopajoč.

Kapljičasti vsadki so bolj primerni za ženske, ki imajo malo svojih lastnih tkiv. Poleg volumna ti vsadki dojkam dajo predvsem obliko. S kapljičastimi vsadki dekolte ni tako poudarjen, saj imajo ti vsadki naklon v zgornjem polu manj izrazit.

V glavnem pri primarni povečavi dojk uporabimo teksturirane vsadke. Najpomembnejša lastnost teh je, da se vrastejo v okoliška tkiva, meja med vsadkom in drugimi tkivi se zabriše. Ta lastnost je še posebej pomembna pri uporabi kapljičastih vsadkov, saj zaradi nje obdržijo svoj položaj in nimajo možnosti rotacije.
Gladke vsadke ponavadi uporabljamo pri sekundarnih posegih, ko v že obstoječi žep vstavimo manjši vsadek, ki lahko nemoteno in naravno drsi znotraj žepa.

V Sloveniji uporabljamo silikonske vsadke s kohezivnim gelom (spominja na mehke žele bombone), ki ima različne stopnje kohezivnosti oziroma mehkobe. Študije so pokazale, da ima uporaba čvrstejšega silikona dolgoročno boljše rezultate. Manj je tudi riplinga – valovite deformacije vsadkov, ki je lahko vidna v predelu, kjer je tkivni pokrov tanjši. Najpogosteje je to zunanji predel dojke (na meji proti pazduhi).

Mesto reza

Silikonski vsadek s čvrstim gelom lahko vstavimo s tremi različnimi pristopi: pod dojko, skozi kolobar in skozi kožo pazduhe.

Glede na dosedanje izkušnje in raziskave je poseg povečave prsi najvarnejši in možnost zapletov najmanjša, če se vsadek vstavi skozi rez v gubi pod dojko. Ta pristop omogoča najbolj natančno oblikovanje žepa za protezo. Za dolgotrajno lepo obliko in velikost prsi moramo zagotoviti, da tkiva objemajo vsadek tako kot rokavica roko. Skozi pristop pod dojko zmanjšamo možnost vnosa bakterij, ki so normalno prisotne na koži, kar je pri pristopu skozi rez v pazduhi ali ob prsni bradavici izrazito težavno.

Zakaj se je pomembno izogniti bakterijam? Izkazalo se je, da je eden najpogostejših zapletov povečave dojk, pojav zatezanja vezivne ovojnice, povezan prav s prisotnostjo bakterij na omenjenih predelih. Poleg tega je rez, ki je skrit v gubi pod dojko, viden le, ko se leže sončimo brez oblačil, brazgotinica v pazduhi pa je lahko ob nošnji oblačil brez rokavov bistveno manj diskretna.

Če je treba ob operaciji sočasno dvigniti dojki, lahko vsadek vstavimo skozi rez, ki ga uporabimo za sam dvig dojke – največkrat skozi navpični rez, izjemoma skozi kolobar.

Po meritvah je čas, da si pacientka naroči primeren športni nedrček, ki je odločilen pri okrevanju po operaciji in integraciji prsnega vsadka v okoliška tkiva. Ta nedrček mora nuditi dojkam stabilno in čvrsto oporo, kar zmanjša premike vsadka pa tudi bolečnost po operaciji.

Okrevanje po posegu

Dreni

Dreni so prozorne plastične cevke, ki obdajajo vstavljen prsni vsadek in odstranijo še tisto malo krvi oz. tekočine, ki se nabere v prvih nekaj urah okrevanja. Zaradi podtlaka se tkiva praktično zalepijo na vsadek. Drene odstranimo ob prevezi pred odpustom.

Bolečina

Bolečina po operaciji je nekoliko močnejša, kadar vsadek postavimo pod mišico. Pacientka to bolečino čuti zaradi raztezanja prsne mišice zaradi spodaj ležečega vsadka in v predelu, kjer smo sprostili narastišče mišice. Pri izbiri večjega vsadka je raztezanje mišice močnejše. Bolečina relativno hitro izzveneva z vsakim naslednjim dnem. Če vsadek vstavimo pod žlezo, je okrevanje praktično neboleče.

Otekanje

Oteklina in občutek napetosti sta po operaciji normalna in pričakovana. Prehodno je tudi dekolte nekoliko bolj poln. Oteklina postopno izzveni, večji del v prvih tednih; pri vsadkih, ki jih vstavimo pod mišico, v celoti v nekaj mesecih, pri tistih, ki smo jih vstavili pod žlezo, pa bistveno prej.

Šivi in nega brazgotine

Notranji šivi, s katerimi zašijemo mišico in spodnje plasti, se sčasoma sami razgradijo, tisti, s katerimi šivamo kožo, pa ostanejo na mestu 2–3 tedne, nato jih odstranimo. Priporočljivo je, da pacientka na incizijsko brazgotino še šest mesecev namešča obliže Micropore, ki omogočajo izboljšano preoblikovanje in diskretnost brazgotine.

Gibanje in vrnitev na delo

V prvih nekaj dneh je gibanje treba prilagoditi bolečinam. Postopno lahko aktivnost stopnjujemo. Že po nekaj dnevih lahko skoraj brez omejitev opravljate vsa običajna dnevna opravila. Vrnitev na delovno mesto je odvisna od narave dela, upoštevati pa je treba omejitve v gibanju. Do 6 tednov po posegu je potrebno neprestano nositi športni nedrček. Prav toliko časa je odsvetovana športna aktivnost, ki močno obremeni roke oziroma izvaja pritisk na vsadke. Po šestih tednih je večina žensk sposobna enakih aktivnosti kot pred operacijo.
Če so vsadki vstavljeni pod mišico, sta okrevanje in stopnjevanje aktivnosti nekoliko počasnejši. V tem primeru se odsvetuje tudi fizična aktivnost in vadba za učvrstitev prsnih mišic.
Nedrček ima tudi kasneje zelo pomembno vlogo pri ohranjanju videza dojk in preprečevanju raztezanja tkiv ter posledične povešenosti dojk. Vsadek tkiva dodatno obremeni, zato je redna in stalna nošnja nedrčka po posegu obvezna.

Zapleti

Zatezanje vezivne ovojnice

Gre za zelo redek zaplet. Začne se z nežnim zatezanjem vsadka, v začetni fazi je to praktično neopazno, sčasoma pa dojka postane nekoliko trša na otip. Pri dojkah z debelejšim tkivnim pokrovom to postane kasneje bolj opazno, kot pri dojkah z manj lastnimi tkivi. V naslednji fazi postane dojka nekoliko boleča. Pri napredovali obliki pride do deformacije dojke s pomikom razobličenega vsadka. Običajno gre za enostransko prizadetost. Ponavadi se izrazi v prvem desetletju po operaciji in v tem obdobju prizadene le nekaj odstotkov (4–6 %) pacientk.
Kljub nizkim številkam je zatezanje vezivne ovojnice najpogostejši vzrok za ponovno operacijo po povečanju dojk. Z operativnim posegom je treba vsadek z ovojnico v celoti odstraniti ter zamenjati žep, kamor vstavimo novo protezo.

Rotacija vsadka

Precej redek zaplet je, da se po operaciji vsadek zavrti, dojka pa dobi nenaraven videz. Običajno je to posledica neupoštevanja navodil, ki jih je pacientka dobila za čas po operaciji (predvsem kršitev omejitve gibanja z rokami in kršitev stalne nošnje nedrčka). Lahko pa je tudi posledica prevelikega žepa in posledično slabšega stika vsadka z okoliškimi tkivi ter nezadostnega vraščanja. V tem primeru je potrebna ponovna operacija.

Otekanje dojke več let po operaciji

Tu gre za izredno redke primere, ko pride do zapoznelega otekanja (late seroma) več let po operaciji. To se zgodi pri komaj 0,03 % pacientk, natančen vzrok še ni odkrit. Ob pojavu je treba obiskati svojega kirurga, ki odredi nadaljnje ukrepe. Najprej je treba opraviti citološko punkcijo in izpraznitev seroma ob pomoči ultrazvoka, s čimer preprečimo poškodbo vsadka. Ponavadi je s tem težav konec. V literaturi se preučuje povezanost z eno od oblik raka krvnih celic (hairy cell limfoma) z obliko poznega seroma, a jasne povezave niso ugotovili. S citološko punkcijo ovržemo vse skrbi.

Ruptura vsadka

Gre za redek pojav. Vsadki, ki jih uporabljamo, so izpolnjeni s čvrstim gelom, ki se tudi v primeru rupture ne razlije v okolico. Rupture vsadka pacientka ne občuti. Ponavadi jo ugotovimo ob reševanju težav zaradi razvoja zatezanja vezivne ovojnice. Ker imajo vsadki doživljenjsko garancijo, so pacientke v teh primerih upravičene do novih vsadkov.

Motnje v občutljivosti bradavic

Včasih je lahko občutenje v bradavicah nekoliko šibkejše, včasih se ta zaplet pojavi v obliki neprijetnega draženja, izjemoma so lahko bradavice boleče. To je posledica raztezanja živca, ki skrbi za čutnost bradavice po vstavitvi vsadka. Stanje se izboljša v nekaj dneh ali največ par tednih.

Pogosta vprašanja in odgovori

Po končanem dojenju sem opazila, da sta se dojki izpraznili, opazila sem tudi strije. Ali mi lahko kako pomagate?
Ali je možno iz košarice A napraviti košarico D?
Pri kateri starosti si ženske največkrat povečajo dojke?
Ali so silikonski vsadki res povezani z večjo možnostjo razvoja avtoimunih, revmatskih obolenj?
Ali so za naraven videz nujni kapljičasti vsadki?
Kaj pomeni, da imajo vsadki doživljenjsko garancijo?
Videla sem, da lahko proteze vstavite tudi skozi pazduho, popek. Ali so taki posegi na voljo v Sloveniji?
Ali vsadek vpliva na dojenje?
Ali je dojke zaradi vsadka težje pregledovati z namenom zgodnjega odkrivanja raka dojke? Ali lahko vsadek med mamografijo poči? Ali zaradi vsadka lahko pride do spregledanja raka na mamografiji? Ali je zaradi vsadkov možnost razvoja rakave bolezni kaj večja?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×