Skozi leta se naša pričakovanja glede izgleda spreminjajo, vseskozi pa si želimo biti zdravi, in tako tudi izgledati. Pogosto izgledamo slabše, kot se dejansko počutimo in staranje v ogledalu opazimo kot utrujenost, naveličanost, celo žalosten izraz na obrazu.

Na kratko o posegu

  • S pomlajevanjem ne samo enega predela, temveč obraza kot celote, lahko dosežemo izjemen pomlajevalni učinek.
  • Namen uporabe botoksa in polnil je osvežitev obraznih potez, in ne izgledati spremenjeno.
  • Staranja ne moremo preprečiti, lahko pa omilimo njegove posledice.
  • Pogosto tehnike med seboj združimo – uporabimo botoks, polnila in niti, kakovost kože pa popravimo s kemičnimi peelingi, laserjem ali microneedlingom.
  • Posege opravimo hitro, brez bolečin, brez anestezije in brez dogotrajnega okrevanja.
  • Naš skupni cilj je naraven in osvežen izgled.

Več o posegu

Nepremična čela in prekomerno napolnjene nabrekle ustnice so mogoče res hit v ameriških TV oddajah in v Hollywoodu, nikakor pa niso zaželjen izgled pri nas, v Sloveniji, kjer smo kljub vedno bolj popularnim posegom v estetski medicini in kirurgiji uspeli o videzu ohraniti relativno umirjeno predstavo.

Aktiven in uspešen človek se želi – ne glede na leta – tako doma kot v službi počutiti in tudi izgledati zdrav, privlačen ter spočit. Želi se počutiti mladosten, želi, da se njegov izgled ujema vsaj z letnico rojstva, ki jo nosi.

Pogosto pa se zgodi, da izgledamo starejši, kot se počutimo.

Skozi življenjska obdobja se naša pričakovanja glede izgleda spreminjajo, vseskozi pa si želimo biti zdravi in tako tudi izgledati. Zaradi tempa življenja mehka tkiva obraza in na splošno koža ter posledično izgled notranji biološki uri mnogokrat ne uspejo slediti. Pogosto izgledamo slabše kot se dejansko počutimo in staranje v ogledalu opazimo kot utrujenost, naveličanost, celo žalosten izraz na obrazu.

Namen uporabe botoksa in dermalnih polnil ni popolno preoblikovanje obraza do neprepoznavnosti ali zamrznitev obrazne mimike, temveč zgolj osvežitev obraznih potez – namen pomlajevanja je počutiti se letom primerno. Smoter tovrstnih estetskih posegov ni popolno zabrisanje obraznih gub in gubic, temveč njihovo omehčanje. Gube so namreč naravne, so posledica življenjskih izkušenj in trenutkov, ki jih ne želimo odstraniti.

Z botoksom in dermalnimi polnili v različnih obdobjih življenja staranje poizkušamo upočasniti –želimo zgolj uskladiti biološko in kronološko uro.

Uporaba omenjenih tehnik nima dejanske zgornje ali spodnje omejitve, pomembno pa je, da jih opravi strokovnjak, kirurg z ustreznimi izkušnjami in občutkom – občutkom za tkiva, lepoto in  proporce. Zagotovilo za vrhunsko sliko namreč niso le kvalitetne barve in platno, temveč je najpomembnejši slikar.

Danes smo priča poplavi oglasov različnih čudežnih pomlajevalnih tehnik – pojavljajo se zapletene naprave, drage  kreme, hitre diete, terapevtske masaže ter množica drugih, ušesu prijetnih in očem zanimivih tehnik, ki pa v objektivnem smislu ne delujejo in so brez učinkov, olajšanje in pomladitev občuti zgolj denarnica. Vsekakor zdravju niso škodljivi, na posamezniku pa ostane odločitev, kako bo vase najučinkoviteje vložil svoj čas in denar.

Edino objektivno učinkovito iskanje vitalnosti brez pomoči skalpela še vedno predstavljajo zadostna  količina spanja, zdrava in raznolika prehrana ter redna fizična in spolna aktivnost!

Pridih svežine in mladostnega izgleda pa vitalnosti lahko dodajo terapije s hialuronskimi polnili in botulinom enkrat do dvakrat letno.

Pomlajevanja obraza po letih

Pomlajevanje obraza - 20. leta

BOTOX

V zgodnjih dvajsetih letih je bila do sedaj uporaba botoksa  precej redka, saj največkrat ni potrebe za korekcijo gubic in linij obraza.

Glede na to, da se povprečna oseba nasmehne okoli 50 krat na dan, je s preventivo proti nastajanju gub, ki jih povzročajo obrazne mišice, primerno pričeti zgodaj.  Popolnoma razumljivo je, da uporaba Botoxa v izrazito zgodnjih letih naleti na neodobravanje mnogih, a v kolikor je ustreznost uporabe premišljena, je takšen poseg smiselen. Vsi se namreč ne staramo enako, zato leta ne morejo biti razlog, da botoksa ne bi uporabili takrat, ko je to potrebno.

Namen zgodnje uporabe botoksa je preventiva nastanka gubic. Zakaj uporabiti botoks pri 20 ali zgodnjih 30 letih?

Da ustavimo staranje, še preden se začne! Če naredimo primerjavo s telesno aktivnostjo – tudi redna telovadba pri mladem človeku ni nujno potrebna, a če želimo še dolgo ostati mladi in se v svoji koži dobro počutiti, je tako redna rekreacija kot preventivna nega kože in njenih kontur smiselna in je investicija v prihodnost.

V kolikor namreč lista papirja ne prepognemo, se na njem guba ne bo pojavila!

FILLER

Kljub temu, da se večino tkivnih polnil uporablja po tridesetem letu, je v nekaterih primerih potrebno z njihovo uporabo pričeti bolj zgodaj. Pri nekaterih so namreč statične gube obraza, npr. nazolabialne gube, tudi navpični gubi med obrvmi, izražene bolj in prej, pri nekaterih posameznikih so globlje vrezane konture obraza tudi dedno pogojene.

S pomočjo tkivnih polnil s hialuronsko kislino lahko učinkovito podpremo in zabrišemo gubo med nosom in kotičkom ust, obraz tako izgleda manj strog, prav tako je nasmešek lepši in bolj naraven.

S tkivnimi polnili lahko v tej starosti odlično preoblikujemo izrazito tanke ustnice in jim damo polnost ter želeno obliko.

Pri mnogih dvajsetletnicah se srečujemo z nepravilnostmi konture lic, ki so nastale kot posledica aken. Z izbiro ustreznega dermalnega polnila lahko nepravilnosti izravnamo ter povrnemo izgled zdravih polnih mladostnih lic.

Prav tako je po dopolnjenem 18 letu starosti z dermalnimi polnili možno popravljati nepravilnosti in asimetrije obraza, bodisi prirojene ali pa kot posledico poškodb.

Pomlajevanje obraza - 25. do 30. leta

BOTOX

Uporaba botoksa je najbolj razširjena ravno v tej starostni skupini, uporabljamo ga predvsem za glajenje začetnih drobnih gubic, ki nastanejo zaradi intenzivnega krčenja mimičnih mišic in mrščenja –  vranje nožice, smejalne gubice, gubice med obrvmi in na čelu. Te se pojavijo v poznih dvajsetih letih, z njihovo zgodnjo odpravo v tem obdobju preprečimo nastanek kasnejših globokih črt in ostrejših gub, ki bi jih bilo čez nekaj let bistveno težje popravljati.

FILLER

Tkivna polnila s hialuronsko kislino se najpogosteje uporabljajo v tridesetih letih, ko se razvijajo prve resne gube obraza, v mislih imamo predvsem gube med kotički ust in nosom ( nazolabialne gube). Drobne smejalne gubice v kotičkih oči (vranje nožice) ali na nosu se bolje odzovejo na terapijo z botoksom.

Z botoksom namreč popravljamo dinamične gube, ki nastanejo kot posledica obrazne mimike, medtem ko s tkivnimi polnili popravljamo statične gube – nazolabialne gube, marionetne linije, gube, ki nastanejo med obrvmi zaradi mrščenja… S fillerji lahko poleg globljih gub odlično korigiramo volumske nepravilnosti obraza, ki so prisotne že v dvajsetih letih, in mu dodamo polnejši in mladostnejši izgled.

S polnili oblikujemo in povečamo ustnice, brado, lica, omehčamo prehod očesa na lice in zakrijemo podočnjake, lahko popravljamo manjše nepravilnosti nosu, naj gre za prirojene nepravilnosti ali pa korekcije po poškodbah. Namen uporabe polnil v omenjeni starostni skupini ni popravljanje posledic staranja, temveč volumsko oblikovanje za dosego harmonije estetskih podenot obraza.

Pomlajevanje obraza - 35. do 45. leta

V teh letih lahko na obrazu opazujemo čedalje bolj izražene gube, ostreje začrtane linije, povešenost zgornjih in spodnjih vek, pojav podočnjakov, spuščanje ličnic zaradi popuščanja kožno podkožnih podpornih vezi,obraz postaja ploskejši, bolj razgiban pa zgolj na račun poglabljajočih se brazd in gub. Obraz izgubi volumen in polnost zaradi pričetka upadanja obrazne maščobe, pojavijo se nadležne marionetne linije in mladosti lastna ostra linija spodnje čeljusti izgine.

Potreben je bolj temeljit in učinkovit postopek pomlajevanja, v tej starosti se kirurški pomladitvi le s težavo izognemo. Kirurško pomlajevanje obsega širok spekter posegov, od manj invazivnega dviga obraza – mini facelifta, pa vse do klasičnega facelifta.

Potrebno je poudariti, da starostna meja za kirurški lifting obraza strmo pada, zanj se odločajo vse mlajši posamezniki in posameznice, ki želijo prav tako delovati preventivno in ustaviti staranje, vendar na drugem nivoju kot dvajsetletniki. Gre za posameznike, ki so v preteklosti že uporabljali botoks in tkivna polnila, potreba po rednih obiskih in skrb, da ne bodo izgledali naravno, pa jih je privedla do izbire bolj učinkovitih (kirurških) tehnik, ki dajejo dolgotrajnejše rezultate in hkrati nudijo korekcijo struktur, ki jih z injiciranjem ne moremo (več) popraviti.

V zadnjih letih se je zaradi obsežnosti kirurškega liftinga obraza, pa tudi nekaterih slabih estetskih učinkov (zategnjen obraz) uveljavil t.i. »liquid facelift«, tekoči facelift, pri katerem zgolj z uporabo dermalnih polnil in botulina dosežemo naraven in pomlajen izgled, brez uporabe skalpela.

Na nežen in neinvaziven način pa lahko obraz učinkovito pomladimo tudi s pomočjo lifting niti. Niti s posebno tehniko ambulantno, in v lokalni anesteziji, uvedemo v podkožje in napravimo dvig povešenih obraznih struktur, brez skalpela. Učinek niti je dvojen : zaradi drobcenih kaveljčkov na obeh koncih niti dosežemo takojšnji lifting učinek, v naslednjih mesecih pa se pokaže še t.i. biološki učinek – vstavljena nit stimulira izboljšanje tonusa kože preko nastajanja novega kolagena in podpornih tkiv kože.

Večinoma se tehnike prepletajo, najpogosteje pa sta uporaba botulina in dermalnih polnil namenjena dodatnim, vzdrževalnim posegom po kirurških posegih. Tudi na novo postavljeno hišo je potrebno redno vzdrževati in negovati!

Z botoksom v tem oddobju predvsem uspešno pomladimo vrat, kjer preprečimo zatezanje vratne kožne mišice platizme. Tako dobimo pomlajen vrat,  ki pristoji svežemu, pomlajenemu obrazu. Z aplikacijo botulina v globlje plasti mišic dosežemo manjše premikanje obraznih struktur, npr. dvignemo lahko kotičke očes in ust ter tako na subtilen način dosežemo bolj vesel in pozitiven izraz obraza.

Z uporabo polnil s hialuronsko kislinorazličnih gostot z injiciranjem v različne plasti obraza povrnemo volumen usahlim ličnicam, ustnicam, dvignemo in zabrišemo nazolabialne gube ter oblikujemo rob spodnje čeljusti.

Prav tako je potrebno nameniti skrb tudi kakovosti kože, ki je žal obratno sorazmerna s starostjo. Nega kože s kozmetičnimi preparati že v mladosti je nujna in gre z roko v roki s predstavljenimi pomladitvenimi tehnikami, vendar zgolj s kremami kakovosti kože ne moremo popraviti.

Z mezoterapijo skozi tanko iglico v različne plasti kože dodamo preparate, ki jih koža nujno potrebuje: vitamine, antioksidante, hormone, encime in koencime, hialuronsko kislino….Koža naj bi po posegu delovala bolj napeta, sijoča in nežna. Podoben učinek dosežemo z microneedlingom in vampirskim faceliftom. S kemičnimi peelingi nadzorovano odstranimo postarane in poškodovane zgornje plasti kože, hkrati pa delujemo na njene globlje plasti, kjer povzročimo zatezanje in stimulacijo nastajanja novega kolagena.

Pomlajevanje obraza - nad 45 let

Zgornja meja za uporabo botulina, polnil s hialuronsko kislino in kemičnih peelingov  ne obstaja.

Ohlapna in povešena koža obraza ne pomeni nujno tudi ohlapnosti in slabega tonusa obraznih mišic, vendar je potreben predhoden pregled pri estetskem kirurgu, ki bo stanje tkiv na obrazu ocenil in predlagal primeren poseg.

Za zabrisanje s starostjo povzročenih sprememb obraza po določeni starosti postajajo neinvazivni posegi vse manj učinkoviti. Kljub nekoliko manjši popularnosti klasičnega facelifta v preteklih letih, predvsem na račun napredka in razvoja neinvazivnih postopkov pomlajevanja ter zgodnjega preventivnega preprečevanja znakov staranja, se v določeni dobi kirurškemu posegu ne moremo izogniti. Takrat je pomembno poiskati strokovnjaka, ki ima znanje in izkušnje s kirurškimi in nekirurškimi metodami pomlajevanja, saj bo znal z uporabo obojega pri posamezniku doseči najboljši učinek.

V starosti nad 45 let sta uporaba dermalnih polnil s hialuronsko kislino in botoksa namenjena predvsem dopolnjevanju in vzdrževanju rezultatov, doseženih s kirurško pomladitvijo. Zgolj z uporabo botulina je mogoče pomladiti vrat, predvsem omejiti zatezanje trakov vratne mišice platizme(nastanek puranjega vratu), medtem ko visečo kožo spodnjih delov obraza lahko odstranimo le s pomočjo kirurškega facelifta. Za doseganje celostnega mladostnega videza včasih hkrati napravimo tudi dvig obrvi, odstranimo odvečno kožo spodnje in zgornje veke in pomladimo vrat.

Poleg izgube volumna obraza zaradi izgube obrazne maščobe in povešanja kože ličnic in vek, ki jih z lahkoto popravimo s kirurškimi posegi, dodatna težava v starejših letih postane kakovost kože, ki je ne zmoremo popraviti niti s kirurškim posegom niti z uporabo botulina, tkivnih polnil ali z mezoterapijo.

V tem primeru lahko kvaliteto kože učinkovito izboljšamo s peelingi – peeling (angl. luščenje) je postopek, kjer z mehanskim brušenjem ali s kislinami različnih jakosti zgornji sloj kože odstranimo, da dobimo gladek, nežen in nov kožni pokrov. Hkrati takšen postopek v koži izzove kaskado mehanizmov celjenja, česar rezultat je dodatno zatezanje kože in izboljšanje njenega izgleda, teksture in kakovosti.

Tako ne polepšamo samo oblike darila, ki si ga poklonimo, temveč tudi njegov ovoj!

Zaključek

Osnovni namen in učinek estetske kirurgije sta sreča in zadovoljstvo. Uporaba omenjenih preparatov je zgolj način, je pot doseganja tega zadovoljstva, vendar estetska kirurgija nikakor ne more biti edini in glavni način za doseganje sreče in občutka privlačnosti. Mnogi bodo celo rekli, da sreča prihaja iz nas samih, a ker smo ljudje socialna bitja, ki želimo ugajati, včasih pomaga, če v družbi, službi ali zjutraj v odsevu v ogledalu, ne glede na leta, doživimo pozitivno izkušnjo.

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Oglejte si tudi

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×