Zaradi prevelikih prsi imajo lahko ženske obilico težav, bolečine v hrbtenici, težave med športno aktivnostjo, težave pri izbiri oblačil. Podobno kot lahko majhne prsi zaznamujejo odraščanje deklet, lahko tudi prevelike prsi vplivajo na samozavest deklet. Običajno so velike dojke tudi povešene in neprivlačnega videza.

Na kratko o posegu

  • Pomanjšanje dojk je poseg praktično enak posegu, ko dojke dvignemo, le da odvečna tkiva odstranimo.
  • Poleg velikosti je problem tudi v povešenosti žleze in bradavice.
  • Poleg zmanjšanja tkiv, dojkam povrnemo tudi obliko, sočasno zmanjšamo tudi raztegnjene kolobarje.
  • Glede na položaj bradavic in stopnje povešenosti, obstaja več kirurških možnosti, ki se med seboj razlikujejo predvsem v dolžini in obliki brazgotin – običajno brazgotina sega okoli kolobarja, z dodatno navpičnico in brazgotino v spodnji gubi dojke. Brazgotine običajno v nekaj mesecih zbledijo in so skoraj nevidne.
  • Poseg običajno opravimo v splošni anesteziji, traja 2-3 ure.
  • Že po nekaj dneh lahko skoraj brez omejitev opravljate običajna dnevna opravila.
  • Šivi se ponavadi sami raztopijo ali pa jih odstranimo po 2 tednih. 4 – 6 tednov po posegu je treba neprestano nositi športni nedrček, kasneje je večina žensk sposobna enakih aktivnosti kot pred operacijo.
  • Končna oblika dojke se vzpostavi nekaj mesecev po posegu, ko se tkiva dokončno prilagodijo.

Več o posegu

Zaradi velikih prsi imajo lahko ženske obilico težav. Podobno kot lahko majhne prsi zaznamujejo odraščanje deklet, lahko tudi prevelike prsi vplivajo na samozavest. Zbadanja vrstnikov so lahko zelo boleča. V odraslosti se konkretne težave v zvezi z velikimi prsmi lahko pokažejo kot bolečina v hrbtenici, draženje kože v predelu gub, kjer lahko pride tudi do trdovratnih kroničnih vnetij. Ženske so lahko ovirane pri športnih aktivnostih, včasih celo pri spanju. Včasih je motiv za zmanjšanje zgolj v želji po bolj skladni postavi.

Pogovor in meritve

Kirurški posegi, s katerimi zmanjšamo dojke, so zelo podobni posegom za dvig dojke. Vzorec brazgotin je enak, le da tkiva ne uporabimo za izpolnitev volumna, temveč tkivo odstranimo.
Glavni dejavnik, ki odloča o izbiri posega, je povešenost kolobarja in bradavice. Pri operativnem posegu odstranimo primerno velik del tkiva dojke – glede na željo po končni velikosti. Ohraniti moramo tisti del žleznega tkiva, ki skrbi za prekrvavitev kolobarja in bradavice. Če je kolobar tako spuščen, da ga je treba dvigniti za več kot 20 centimetrov (gre za izjemno velike dojke), pa je treba kolobar preprosto prosto presaditi na nov položaj.

Okrevanje po zmanjšanju dojk

Prvih nekaj tednov je treba nositi športni nedrček, ki nudi čvrsto oporo. Bolečine po posegu hitro izzvenijo, razen v primeru sočasnega povečanja dojk z vstavo vsadka pod mišico, ko je bolečnost lahko prisotna kakšen dan več.

Po odstranitvi šivov je treba čvrsto masirati brazgotine, da se čim prej zmehčajo. Prvih nekaj mesecev so brazgotine precej vidne zaradi rdeče barve, ki sčasoma v celoti zbledi. Brazgotin ne izpostavljamo soncu, ker so bolj dovzetne za sončne žarke in lahko pride do bolj izrazite vidnosti brazgotine.

V nekaterih primerih so tudi brazgotine znotraj dojke (na mestih preoblikovanja žleze) lahko bolj čvrste. Na mestih, kjer ostane nekaj tkivne tekočine (kri in limfa), so lahko tkiva čvrsta, včasih tudi boleča. V takih primerih si pomagamo z limfno drenažo ali ultrazvočno masažo, s čimer poskrbimo za hitrejše mehčanje dojk.

Oblika dojke in brazgotin je dokončna šele po nekaj mesecih. Še posebej pomembno je to pri tehniki z navpično brazgotino, kjer je oblika prvih nekaj tednov zelo nenaravna, z ravno obliko spodnjega pola. Včasih na spodnjem delu brazgotine (v predelu inframamarne gube) ostane manjša kožna guba, ki je posledica želje, da brazgotine čim bolj zmanjšamo, še posebej v delu, kjer brazgotina sega na prsni koš (krak sidra). Prav v tem delu se pokaže največji višek kože, ki ga moramo prikrojiti. V mesecih po operaciji se stanjšana koža močno skrči in je viška kože bistveno manj kot ob operaciji. Če se guba v celoti ne zravna, jo lahko odstranimo naknadno (v lokalni anesteziji ) z bistveno manjšo brazgotino.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali sem primeren kandidat?
Kako izgledajo brazgotine po posegu zmanjšanja dojk?
Ali je po zmanjšanju dojk možno dojiti?
Ali poseg lahko vpliva na občutljivost bradavic?
Ali je rezultat trajen?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×