Maščobne obloge so moteče po celotnem telesu, in vrat ni izjema. Dvojna brada deluje neprivlačna, enostavno pa se je lahko znebimo z liposukcijo podbradka.

Na kratko o posegu

  • Kljub skrbi za lepo postavo, včasih hujšanje na podbradek nima pravega učinka. Podbradek je moteč pri nošnji poslovnih oblačil, v estetskem smislu pa neprivlačno zaokroži spodnji del obraza in mu doda dodatno težo.
  • Z VASER 4D liposukcijo lahko natančno odstranimo maščobo podbradka, hkrati pa ultrazvočna sonda povzroči zatezanje kože na tem mestu, ki zato ne obvisi.
  • Poseg traja 1 uro in lahko poteka v lokalni anesteziji s sedacijo ali v splošni anesteziji.
  • Po posegu je potrebno nositi kompresijski steznik, prisotna je oteklina, ki izzveni v dveh tednih.
  • Po posegu ni brazgotin, saj maščobo odstranimo čez nekaj milimetrov veliko luknjico.

Več o posegu

Obraz je najbolj izpostavljen del telesa in zato si želimo, da bi se z leti kar najmanj spreminjal. Staranje je kompleksen proces, na katerega vplivajo genetika, prehrana, izpostavljanje soncu, ponavljajoče se krčenje mišic in gravitacija. Pri negi in pomlajevanju obraza pa pogosto pozabimo na pomladitev vratu, ki z izdajalskim postaranim izgledom tvori grob kontrast. S kirurško in nekirurško pomladitvijo lahko vratu povrnemo obliko ter izbrišemo globoko vrezane gube in odvečno kožo ter maščobo srednjega in spodnjega dela obraza ter vratu.

Privlačen vrat je sorazmeren postavi posameznika, moškemu namreč pristoji drugačna oblika in širina vratu kot ženski.

Ženski vrat naj bi bil daljši, gracilen in nežen, relativno ozek in brez nakazane mišičnine. Koža, ki ga odeva, naj bi bila napeta, nežna, mehka, brez prečnih gub in navpičnih zaves ter brez nakopičene odvečne maščobe v obliki podbradka.

Izguba elastičnosti kože in njeno tanjšanje vodi v ohlapno in zgubano kožo na obrazu in vratu, v poglabljanje linij, ki vodijo od nosu k ustnicam in nato do brade. Mehka tkiva obraza se vse slabše upirajo učinkom gravitacije, posebno pri ženskah mešički v področju spodnje čeljusti prekinejo elipsasto linijo obraza in prosto visijo. Prehod brade na vrat ni več svež in oster, tu se pogosto pojavi podbradek ter prečne in vzdolžne vratne gube. Pri suhih ljudeh z izraženo obrazno mimiko se ob govoru trakovi platizme na vratu izbočijo in postanejo vidni. Medtem ko je v mladosti nakazano premikanje platizme del obrazne mimike, pa v starosti povešeni in močno vidni trakovi kazijo naš izgled in tvorijo t.i. puranji vrat.

Najpomembnejši korak v ohranjanju lepega videza vratu je razumevanje vpliva škodljivega vpliva UV sevanja in izogibanje pretiranemu sončenju.  Tako bo koža vratu in dekolteja dolgo lepa, nežna in napeta. Druga pomembna preventiva pri doseganju lepega vratu je vzdrževanje primerne telesne teže, odvečni kilogrami se izjemno radi pokažejo prav v obliki podbradka. Kljub preventivnemu obnašanju pa notranjega staranja ne uspemo ustaviti, lahko ga zgolj omilimo.

Prečne gube  in izrazite navpične tračke, povzročene zaradi zatezanja vratne mišice platizme, lahko uspešno izbrišemo z uporabo botulin toksina. Od sonca poškodovano in stanjšano kožo lahko učinkovito osvežimo s kemičnim peelingom, pri katerem uporabimo različne učinkovine in jakosti.

S polnili hialuronske kisline lahko poustvarimo v starosti izgubljeno ostro linijo spodnje čeljusti, z različnimi gostotami polnila hialuronske kisline  in drugimi učinkovinami (vitamini, oligominerali, antioksidanti, aminokisline…)  pa uspešno pomladimo kožo v sklopu mezoterapije. Na ta način vzpodbudimo nastanek kolagena, kožo hidriramo in popravimo drobne gubice.

Vrat lahko pomladimo hkrati v kombinaciji s kirurškim dvigom obraza – faceliftom. Tako se s faceliftom pomlajen obraz nadaljuje v lepo oblikovan, gracilen in gladek vrat.

Če želimo pomladiti samo vrat, napravimo cervikoplastiko – lifting vratu, s katerim prav tako uspešno zmanjšamo podbradek, polnost vratu in ohlapnost kože in mišic, bodisi kot posledico dedovanih značilnosti bodisi kot posledico staranja. Dostikrat je namreč vrat tako postaran, da z nekirurškimi postopki ne uspemo zadovoljiti želje po mlajšem izgledu. Pogosto vrat pomlajujemo hkrati z ostalimi predeli obraza.

Pri kirurškem dvigu vratu so rezi skriti pred, pod in za ušesom, poseg napravimo v splošni ali lokalni anesteziji s sedacijo, traja od ene do treh ur. Pooperativna bolečina je zmerna, možni zapleti so prehodno zmanjšan občutek za dotik, oteklina, podplutba, poškodba živca, vsi omenjeni zapleti pa so izjemno redki.

S posegom, imenovanim platizmoplastika, popravljamo navpične tračke povrhnje plasti vratnih mišic (platizmo) in tako popravimo linijo vratu. V lokalni anesteziji napravimo 3 cm dolg rez tik pod brado, poseg traja 1 uro in je ambulanten.  Kadar gre za obsežnejšo korekcijo platizme, opravimo platizmoplastiko hkrati z dvigom vratu v splošni anesteziji.

Pri VASER liposukciji vratu s pomočjo majhne kanile odstranimo manjše maščobne obloge, ki tvorijo podbradek in na ta način  izboljšamo obliko čeljusti, brade in vratu. Liposukcija je lahko samostojen poseg, lahko pa ga kot dodatno orožje uporabimo pri kirurškem dvigu vratu in obraza. Prednost VASER 4D high definition liposukcije je, da po odstranitvi maščobe koža ne obvisi, temveč se skrči, kot posledica VASER ultrazvočne energije,  ki se sprosti med liposukcijo.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kdaj se lahko podbradek odstrani z nekirurškimi posegi in kdaj je potreben poseg s skalpelom?
Imam debel podbradek, stara sem 42 let. Ali je liposukcija boleča?
Kako učinkovito je odstranjevanje podbradka z Ultherapy napravo?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×