Izguba las oziroma redčenje lasišča lahko močno okrne samopodobo in vpliva na kvaliteto življenja. Z uporabo najsodobnejše tehnike presajanja posameznih lasnih foliklov (FUE) dosežemo naraven videz lasišča brez vidnih brazgotin.

Na kratko o posegu

  • Operativni poseg se opravi v lokalni anesteziji in je neboleč. Trajanje posega je odvisen od števila presajenih foliklov.
  • Med posegom ste udobno nameščeni, poskrbljeno je za sproščeno vzdušje, saj lahko počivate, berete ali gledate televizijo.
  • Pri bolj napredovali izgubi las je treba poseg za doseg želene gostote večkrat ponoviti.
  • Celjenje po posegu je hitro in že po nekaj dneh, sledi operacije praktično niso vidne, prav tako lahko opravljate vaša običajna dnevna opravila.
  • Rast presajenih las je vidna po približno 4 mesecih, ko je pričakovati vznik 90 % presajenih foliklov.
  • Presajeni lasje niso nagnjeni k izpadanju, rezultat je trajen, saj presajamo le hormonsko neobčutljive lase.

Več o posegu

Močni, gosti, negovani in urejeni lasje vsekakor prispevajo k privlačnosti posameznika. Zagotovo pa je učinek krhkih, redkih in pomanjkljivih las mnogo bolj izražen in opazen. Izguba las oziroma redčenje lasišča lahko močno okrne samopodobo in vpliva na kvaliteto življenja. Pri ženskah je to še bistveno bolj boleče.
Z redčenjem lasišča se sooča 30 % moških v 30. letu starosti in kar 50 % moških v 50. letu starosti. Gre za tako pogost pojav, da je plešavost pri moškem nekaj povsem normalnega. Tudi približno 40 % žensk se v življenju sreča z bolj ali manj izrazitim redčenjem lasišča.

Vzroki izpadanja las so lahko številni: avtoimune bolezni, poškodbe lasišča in brazgotine, stranski učinki zdravil – kemoterapije, radioterapije. Najpogosteje gre za androgeno alopecijo, za izgubo las zaradi zaradi povečane občutljivosti lasnih foliklov na posebno obliko testosterona (dihidrotestosteron), kar povzroči pospešeno tanjšanje in nato redčenje las. Dihidrotestosteron nastaja iz testosterona ob udeležbi encima 5-alfa reduktaza, ki se nahaja v koži lasnih foliklov, podvrženih izpadanju.

Pri moških se najprej poglabljajo zareze v lasišču nad senčno regijo in po sprednji strani lasišča, kasneje še na področju temena. Pri napredovalem stanju ima preostalo lasišče obliko konjske podkve. Lasni folikli na določenih področjih namreč niso občutljivi na dihidrotestosteron in tako ne izpadajo.
Pri ženskem tipu redčenja las gre za redčenje po centralnem delu lasišča. K sreči se v centralnem delu le redko stopnjuje do popolne plešavosti.

Rastni cikel las

Lasni cikel ima tri obdobja. V obdobju rasti (anagena faza) je običajno 90 % vseh las. Obdobje traja približno 2,5 leta pri moških in še dodatnih 2-5 let pri ženskah. Nato sledi obdobje ustavljanja rasti (katagena faza), ki traja približno 2-3 tedne. V tem času se rast postopno ustavi. Nato preide las v obdobje mirovanja (telogena faza), v katerem lasni folikel več ni aktiven. Obdobje traja približno 3-4 mesece in se konča z izpadom lasu. Običajno je v tem obdobju 10 % vseh las, dnevno pa izpade med 50 in 150 las.

Pri ljudeh, ki so nagnjeni k plešavosti, se obdobje rasti bistveno skrajša, obdobje mirovanja pa se relativno podaljša. Tako lasje postajajo vse tanjši (manj časa rastejo) in svetlejši, poleg tega tudi vse hitreje izpadajo, zaradi česar je lasišče vse bolj razredčeno.

Lastnosti lasišča

Običajno lasišče ima med 100.000 in 150.000 las, kar z drugimi besedami pomeni, da je njihova gostota 140-160 las/cm2. Gostoto lasišča lahko navidezno poveča oblika las, kodrasti lasje delujejo gostejši kot ravni. Na občutek, da so določena lasišča videti bolj ali manj gosta, pa vpliva tudi barva las oziroma kontrast glede na lasišče. Temni lasje na svetli polti delujejo bolj razredčeni v primerjavi z rjavimi lasmi na temnejši polti. Seveda dajejo močnejši lasje videz večje gostote kot tanki.

Oblika lasišča se v glavnem razlikuje v predelu čela in prehoda na senčno regijo. Ta predel je tudi najbolj viden pri komunikaciji. Sprednja meja lasišča se v centralnem delu nahaja približno 6-7 cm nad obrvmi in naredi bolj ali manj izražen zažem, ki se nato ponovno približa obrvem v predelu senc. Najpogosteje se redčenje las začne prav na tem delu in se postopoma pomika nazaj. Gre za poglavitno regijo, ki jo s presajanjem las želimo ohraniti ali obnoviti.

Preprečevanje izpadanja las z zdravili

Zaradi velike razširjenosti plešavosti in tegob, ki jih nekateri doživljajo ob izgubi las, se na trgu pojavlja vse več »čudežnih« zdravil, šamponov, pripravkov, masaž ter različnih terapij, ki naj bi plešavost odpravile oziroma omilile.

Učinek je bil znanstveno potrjen zgolj pri nekaterih učinkovinah. Ena izmed njih je Minoxidil (Rogaine), tonik, ki se vtre v lasišče v predelu senc, s čimer se redčenje navidezno nekoliko ustavi. Učinek po prenehanju uporabe izzveni. Zdravilo Finasterid (Propecia) blokira encim, ki pretvarja testosteron v obliko, ki povzroča izpadanje. Ustavi nadaljnje izpadanje in ojača še neizpadle lase. Zaradi sistemskega uživanja, učinkuje na celotno telo in le v redkih primerih (manj kot 1 %) pride do stranskih učinkov. Po prenehanju uživanja učinek izzveni.

Uporaba obeh preparatov je za hitrejšo rast in boljši učinek operativnega rezultata priporočljiva tudi pred operativnim zdravljenjem plešavosti in po njem.

Kirurško zdravljenje plešavosti

V zadnjih letih so v ospredje prišle metode presajanja posameznih lasnih presadkov – foliklov z le nekaj lasmi (1 do 4). S temi metodami lahko dosežemo naraven videz lasišča. Lase odvzamemo z mest, kjer so najgostejši in na katerih niso podvrženi androgeni alopeciji. Gre za področje zatilja in stranskih delov lasišča. Rezultati so trajni in tako presajeni lasje rastejo naravno do konca življenja.

Glede na način odvzema lasnih foliklov, imamo dve najbolj uveljavljeni metodi.
V prvem primeru se odvzamejo posamezni lasni folikli, ki se nato presadijo – metoda je poimenovana FUE (follicular unit extraction); pri drugi metodi se odvzame del lasišča, iz katerega pripravimo folikle, ki jih presadimo – FUT (follicular unit transplantation). Ključna razlika je v brazgotini, ki je pri izrezu dela lasišča za pridobitev graftov vidna, pri drugi metodi pa posamezne brazgotinice (širine 0,5 mm) ostanejo praktično nevidne.

Pri presajanju las smo omejeni z razpoložljivostjo primernih lasnih foliklov in površino lasišča, ki ga želimo obnoviti. Želena gostota obnovljenega lasišča je približno 100 las/cm2. Če je področje zgolj razredčeno, ga lahko zgostimo že z enim samim posegom. V primeru napredovale plešavosti pa je za doseganje želene gostote potrebnih več posegov. Pri napredovalih oblikah plešavosti smo lahko omejeni z razpoložljivostjo foliklov, ki bi jih potrebovali za obnovo celotnega lasišča. V tem primeru je zelo pomemben pogovor o željah pacienta in realnih možnostih posega.

Zelo previdno moramo pristopiti k obnovam lasišča mlajših moških, pri katerih proces izpadanja las ni zaključen. Pri planiranju novega lasišča je treba upoštevati nadaljnje redčenje in lasišče v delih, kjer je le-to pričakovano, bolj zgostiti. Običajno črto lasišča pomaknemo nekaj centimetrov bolj nazaj, kot bi jo postavili pri nekom, pri komer ni pričakovati tako napredovalega izpada, saj želimo doseči večjo gostoto novega lasišča z omejenim številom foliklov.

Z naprednejšimi in natančnejšimi metodami lahko presajamo posamezne folikle tudi z drugih telesnih območij – brade, prsnega koša itd.

Z enako tehniko presajanja lasnih foliklov, lahko obnovimo lasišče tudi v predelu brazgotin, lasišča in brade, obnovimo lahko poškodovane ali redke obrvi.

Operativni poseg

Operativni poseg se opravi v lokalni anesteziji in je popolnoma neboleč. Pri uporabi metode FUE (presajanje posameznih foliklov) brazgotine sploh niso vidne, medtem ko je pri odvzemu pasu lasišča brazgotina skrita in diskretna (vidna je le v primeru izrazito kratke frizure).

Trajanje posega je odvisno od števila presajenih foliklov. Za zgostitev manjših področij je lahko dovolj že 600–800 foliklov, v okviru enega posega pa jih lahko presadimo tudi do 1500. Temu primerno je tudi trajanje posega, ki se lahko giblje od nekaj pa do 8 ali celo 10 ur. Pri bolj napredovali izgubi las je treba poseg za doseg želene gostote večkrat ponoviti.

Ker bi radi dosegli čimbolj naraven rezultat, je treba poseg izvesti izjemno natančno. Pri delu sodeluje izurjena ekipa kirurgov in tehnikov. Uporabljamo mikrokirurške instrumente, ki so izdelani posebej za ta namen. Pri delu si pomagamo s povečevalnimi kirurškimi očali in drugimi pripomočki, ki nam omogočajo zelo natančen odvzem in presajanje foliklov. Uspešnost transplantacije las je odvisna od natančnosti in obzirnosti ravnanja s tkivi. Premer posameznega folikla s 3-4 lasmi je približno 1 mm, folikel z enim lasom pa je še bistveno manjši.

Med posegom je pacient udobno nameščen, poskrbljeno je za sproščeno vzdušje, saj pacient lahko počiva, bere ali gleda televizijo.

Celjenje po posegu je hitro in že po nekaj dneh sledi operacije praktično niso vidne, pacient se lahko vrne k običajnim dnevnim opravilom, upoštevati pa mora pooperativna navodila glede nege lasišča in okrevanja.

Prvih nekaj dni je lahko prisotna oteklina, ki se lahko spusti tudi na obraz. Izjemoma se lahko pojavi kakšna modrica. Oteklina v nekaj dneh v večjem delu uplahne, dokončno pa izzveni po 7-10 dneh.

Rast presajenih las je vidna po približno 4 mesecih, ko je pričakovati vznik 90 % presajenih foliklov, nekateri izrastejo malo kasneje. Takoj po posegu je zaradi odziva na stres možno izpadanje (telogen efluvium) sosednjih las. Le-to je prehodne narave, z rastjo presajenih las ponovno vzniknejo tudi drugi.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali sem primeren kandidat?
Kako se pripravim na poseg?
Kdaj lahko pričakujem izrast presajenih las?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×