Ker je nos glavna obrazna štrlina in kot tak izrazito opazen, je vsaka, že najmanjša nepravilnost deležna večje pozornosti in toliko bolj moteča. Z odprto ali zaprto rinoplastiko oblikujemo lepši nos in obrazu povrnemo skladnost.

Na kratko o posegu

  • Idealen nos je simetričen in zlit s potezami obraza, pozornost sogovornika je med pogovorom  tako namenjena očem in ustom. Idealen nos je torej neopazen.
  • Nos je lahko prevelik, predolg, asimetričen, z razcepljeno konico, preveč prifrknjen, premajhen ali štrleč. Pogosto so prisotne tudi težave z dihanjem.
  • Med posegom lahko preoblikujemo vršek, nosni hrbet, pretin in nosnice. Nos tako lahko zožamo, dvignemo, skrajšamo, izravnamo nosno grbo, popravimo izgled nosnic, odpravimo asimetrijo, ki je lahko prirojena ali posledica poškodbe.
  • Ženski nos mora biti lahkoten, skladen s potezami obraza, lahko je nekoliko prifrknjen.
  • Zaprta tehnika korekcije nosu je primerna zgolj za manjše popravke, predvsem nosnega hrbta.
  • Z odprto tehniko si omogočimo polno preglednost vseh pomembnih elementov, ki jih lahko bolj natančno oblikujemo.
  • Poseg traja okoli 2 do 3 ure, opornico in morebitne šive odstranimo po 1 tednu, v tem času tudi izzvenita podplutba in oteklina.
  • Za doseganje popolne harmonije obraza se včasih namesto ali hkrati z operativnim posegom odločimo še za oblikovanje brade ali lic z s polnili s hialuronsko kislino.

Več o posegu

Ker je nos glavna obrazna štrlina in kot tak izrazito opazen, je vsaka, že najmanjša nepravilnost deležna večje pozornosti in toliko bolj moteča. Velik nos je lahko lastnost celotne družine, na posamezniku pa preostane ali ga nos moti. Dostikrat se ljudje z nekoliko večjim ali nepravilnim nosom izogibajo fotografiranju s strani in izbirajo pričeske, ki pokrivajo obraz, drugi pa velik nos nosijo brez težav s samozavestjo.

Kljub temu, da vsakemu posamezniku glede na njegovo obliko obraza, etnično pripadnost in spol pristoji drugačen nos, obstajajo poteze nosu, ki so v svoji privlačnosti univerzalne in skupne vsem nosovom:
visok, raven nosni hrbet, ki z nakazano vdolbino prehaja s čela, je zaželjen tako na moškem kot ženskem nosu. Na prehodu nosnega hrbta v vršek se linija nekoliko dvigne nad ravnino nosu, to je detajl, ki bistveno pripomore k lepoti nosu.

Dolžina nosu naj bi z njegovo projekcijo bila v razmerju zlatega reza.

Idealen nosni vršek je dobro definiran, a nežen, ne preširok in ne preozek, simetričen, s pravšnjo projekcijo in rotacijo. Preširok vršek je lahko posledica prekomerne debeline mehkih tkiv ali oblike hrustancev. Ti so lahko pretirano kupolasto izbočeni in tvorijo škatlasti tip vrška nosu ali pa so na sredini še razcepljeni.
Ravno nosni vršek je tisti, ki ga je najtežje preoblikovati. Kirurg, ki je mojster oblikovanja nosnega vrška, je hkrati mojster oblikovanja nosu.

Od spredaj ocenjujemo širino nosu; širina med stranema nosnic naj bi bila enaka razdalji med notranjima očesnima kotičkoma. Visok, grbast nos bo pri pogledu od spredaj navidezno učinkoval ožje, medtem ko bo nizek nos deloval izrazito širok in hkrati optično razširil razdaljo med očmi.
Pri analizi obraza sta pomembna tudi skladnost in ujemanje geometrijskih razmerij nosu in obraza.

Pred odločitvijo za operativni poseg mora pacient natančno izraziti svoje želje in pričakovanja. Njegova pričakovanja morajo biti realistična, zato ga pred tem seznanimo z anatomskimi posebnostmi njegovega nosu, z operativnimi možnostmi in možnim končnim izgledom. Pri tem si pomagamo s standardnimi fotografijami v šestih tipičnih projekcijah ali z računalniško simulacijo. Pri pacientu opišemo nos v razmerju do ostalih delov obraza, prav tako pa posamezne elemente nosu posebej.

Kadar je brada majhna ali spodnja tretjina obraza manj razvita ali pomaknjena nazaj, bo nos, ki dominira srednji tretjini obraza, optično večji in bolj koničast. Zato dobimo s sočasno ali izolirano korekcijo brade bolj harmoničen profil posameznika. V primerih večje medočesne razdalje bomo željen širši nos optično pridobili bolj z znižanjem nosu, kot pa z izravnavo nosne grbe.  V nasprotnem primeru pa pri tako imenovanem boksarskem širokem in nizko položenem nosu z dvigom nosnega hrbta nos optično zožamo.
Pri pacientih po 30. letu postane koža vrška še debelejša, izgublja svojo elastičnost, pore pa postajajo vidnejše zaradi aktivnosti kožnih žlez. Takšna koža odgovori na kirurški poseg z izdatnejšo tvorbo s kolagenom bogatega brazgotinskega tkiva, zato izrazitih volumskih in nerealno dodelanih oblikovnih želja pacienta ni mogoče vedno uresničiti. Pred samim posegom zato natančno prisluhnemo pacientovim željam in ga soočimo z možnim.

V estetski kirurgiji velja plastična operacija nosu za eno najzahtevnejših in najkompleksnejših, kjer kirurg kombinira estetska merila in cilje skladno z zapleteno nosno strukturo. Rinoplastika ni samo kiparjenje in oblikovanje, ampak arhitektura in biodinamika hkrati, ob doseganju željene oblike je namreč nujno poznavanje premika in preoblikovanja tkiv v procesu staranja.

Kirurgija nosu zajema številne tehnike, namenjene preoblikovanju nosu, včasih tudi samo zato, da odpravimo težave z dihanjem.
Med posegom lahko preoblikujemo vršek, nosni hrbet, pretin in nosnice. Nos lahko tako zožamo, dvignemo, skrajšamo, izravnamo nosno grbo, popravimo izgled nosnic, širino nosne baze, obliko vrška, odpravimo asimetrijo, ki je lahko prirojena ali posledica poškodbe. Zaprta tehnika je primerna zgolj za manjše popravke, predvsem nosnega hrbta in baze. Z odprto tehniko si kirurg omogoči polno preglednost vseh pomembnih elementov, ki jih lahko bolj natančno oblikujemo.

Hrustanec preoblikujemo z rezanjem, šivanjem in pogosto tudi s hrustančnimi podpornimi presadki, ki jih dobimo v samem nosu iz nosne pregrade ali pa ga vzamemo od drugod, iz ušesa ali hrustančnega dela reber.  Drobni rezi so navadno postavljeni na notranji strani nosnic in preko kolumele, tako da skorajda niso vidni.
Dodatno lahko hkrati s korekcijo oblike nosu opravimo tudi posege, ki popravijo dihalno pot, nekateri pacienti pa potrebujejo tudi sočasno povečavo brade za uravnoteženje oblike in velikosti nosu.

Največkrat napravimo celotno operacijo nosu, v zaprti ali odprti tehniki. Pri odprti rinoplastiki je večina rezov znotraj nosu, razen incizije preko kolumele (koža med nosnicama), medtem ko so pri zaprti rinoplastiki vsi rezi znotraj nosu.

Poseg traja od 2 do 4 ure, opornico in morebitne šive odstranimo po 1 tednu, v tem času tudi izzvenita podplutba in oteklina. Za doseganje popolne harmonije obraza se včasih odločimo še za popravo brade ali lic z vsadki in polnili s hialuronsko kislino.

Nekateri posamezniki potrebujejo samo preoblikovanje vrška nosu. Ta je lahko velik, kvadratast, okrogel, razcepljen, obrnjen navzgor ali navzdol … Čeprav se zdi, da gre za enostaven poseg, ker zajema tako majhno področje, je to eden največjih izzivov kirurgije nosu. Ločitev hrustancev, ki služijo opori vrška, lahko vodi h kolapsu (sesedanju) vrška, rotirani ali šibki projekciji, zato mora ta poseg opraviti izkušen kirurg. Pogosto je del operacije nosu tudi septoplastika, poseg, ki ga opravimo na vmesnem hrustancu, sluznici in kosti, ki ločuje levo in desno stran nosu. Nosna pregrada je lahko upognjena v eno ali drugo stran in ovira dihalno pot. Nepravilna rast nosnega pretina je lahko posledica nesreče ali pa je prirojena. S septoplastiko lahko pretin izravnamo v lokalni anesteziji. V nos namestimo tampone, ki jih pustimo vstavljene nekaj dni, da se pretin zaraste v novem položaju.

Najpogostejše tveganje pri rinoplastiki je nedoseganje želenega rezultata. Gre lahko za majhno nepravilnost, ki ni moteča, in jo sprejmeta tako pacient kot zdravnik. Po drugi strani je lahko slabši rezultat operacije nesprejemljiv in je potreben še en poseg, ki nepravilnost odpravi. Revizijskih rinoplastik je od 5-15%, večinoma gre za manjše popravke v lokalni anesteziji. Občasno je lahko posledica operacije motena dihalna pot, vendar je ob kirurgovem ustreznem poznavanju anatomije dihalne poti in trodimenzionalne strukture nosu takšen zaplet redek.

Bolečina je blaga in traja do tri dni po posegu. Navadno zadoščajo blagi analgetiki, ki jih pacient prejme po posegu. Oteklina je lahko majhna, redko pa večja in včasih zajame celo očesni veki. Že po enem tednu je oteklina skorajda neopazna, v redkih primerih pa traja dalj časa. Modrice navadno izginejo po 14 dneh.
Pacienti so navadno domov odpuščeni s tamponi v nosu, ki jih po nekaj dneh kirurg odstrani. Normalno je, da je nos po odstranitvi tamponade še vedno nekoliko zamašen. Vzrok je nabrekla sluznica, ki uplahne skupaj z oteklino. Na nosu je nameščena tudi opornica, ki v začetnem obdobju poskrbi, da nos dobi obliko, ki smo jo oblikovali s spreminjanjem njegovega ogrodja. Opornico po tednu dni odstranimo.

V nosu se naberejo tudi izločki sluznice in strjena kri, zato si je nos po odstanitvi tamponade potrebno izpirati s fiziološko tekočino, ki je na voljo v lekarni v obliki pršila. Po operaciji nosu je priporočeno spanje z dvignjenim vzglavjem, s tem nekoliko zmanjšamo oteklino in podpludbo.

Z uživanjem alkohola in zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi, je potrebno prenehati najkasneje 14 dni pred posegom, saj lahko povzročijo krvavitve med in po posegu. Potrebno je jemanje antibiotika, zdravil proti bolečinam in proti oteklini.

Približno teden ali dva se je potrebno izogibati večji fizični aktivnosti. Kontaktnim športom se je potrebno izogibati vsaj 2 meseca, v tem času namreč nosne kosti dosežejo večino svoje trdnosti.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kakšna je razlika med odprto in zaprto rinoplastiko?
Ali je operacija nosu boleča?
Ali operacija poteka v splošni ali lokalni anesteziji?
Je možno izgled nosu popraviti še na kakšen drug način?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×