Okrevanje po klasičnem kirurškem dvigu obraza (facelift) je lahko dolgotrajno in za človeka naporno. Če posledice staranja niso prehude, lahko s pomočjo niti napravimo nežen 3D dvig obraza in s tem povrnemo njegovo obliko.

Na kratko o posegu

  • S pomočjo razgradljivih lifting niti, ki se po 6-8 mesecih raztopijo, lahko v eni uri napravimo nežen 3D dvig obraza in ga tako pomladimo.
  • Na obeh koncih niti so drobni kaveljčki, s katerimi mehka tkiva obraza postavimo nazaj na svoje mesto.
  • Niti v podkožju stimulirajo tvorbo lastnega kolagena in elastina ter tako še izboljšajo tonus kože in obliko.
  • Poseg traja 1 uro in je praktično neboleč.
  • Okrevanje je minimalno, dan ali dva sta možni rahla oteklina ali podplutba, ki hitro izzvenita.
  • Učinek traja eno do dve leti, po tem je občasno potrebno dodati nekaj niti za vzdrževanje učinka.

Več o posegu

Nekirurški dvig obraza z nitmi je minimalno invazivna metoda, s katero dosežemo napetost in dvig kože ter obraznih potez na problematičnih predelih, brez odstranitve odvečne kože in maščobnega tkiva, kot je to v navadi pri kirurških posegih.

Postopek je najbolj primeren za osebe, ki imajo kožo elastično, hkrati pa le-te ni preveč. Najboljši kandidati za to vrsto terapije so posamezniki, stari med 30 in 50 let, ki želijo izgledati bolj mladostno in negovano, a niso pripravljeni na bolečine in okrevanje po kirurškem posegu.

Niti imajo številne prednosti pred klasičnim, kirurškim face liftingom – gre za postopek brez rezov, z minimalnim časom okrevanja, učinek je viden takoj, postopek je praktično brez bolečin in stranski učinki so zelo redki ter večinoma prehodne narave.

Po vstavitvi niti s pomočjo cevke v natančno določen predel, niti ostanejo v samem tkivu, dajejo podporo in spodbudijo proces obnove. Učinki tretmaja so vidni takoj, sčasoma je rezultat še boljši, optimalen je po treh do šestih mesecih. Tkivo okoli niti, ki nastane v procesu celjenja in stimulacije, daje nitim oporo za vzdrževanje učinka liftinga.  Niti, vstavljene v tkivo, spodbudijo proces nastanka kolagena, elastina in novih krvnih žil. Postopek vstavitve niti je hiter in popolnoma neboleč – ponavadi se izvaja v lokalni anesteziji, s čimer preprečimo bolečino. Na koži ni opaznih sledi vstavitve ali pa so le-te minimalne, zaradi česar je čas okrevanja kratek.

Ko med aplikacijo nitk prebodemo kožo in podkožje, vstavljanje spremlja neposredna reakcija organizma – prebadanje povzroči drobne lokalne poškodbe, kot je rahla krvavitev, kopičenje trombocitov in začetek prve faze celjenja. V sklopu reakcije telesa in samoobnavljanja tkiva se pričnejo sproščati rastni faktorji, prične se proliferacija fibroblastov in nastajanje kolagena ter elastina, kar skupno ojača učinek dviganja in napenjanja.

Niti se razgrajujejo od šest do osem mesecev, odvisno od metabolizma posameznika, učinek pa traja leto do dve leti. Korekcijski tretma se lahko ponovi že po enem mesecu.

Med neželene učinke štejemo pojav otekline, podplutbe, krvavitve, ki pa so prehodne narave. Izjemno redek zaplet je poškodba živca.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kdaj se odločimo za nekirurški dvig obraza z nitmi in kdaj za kirurški dvig (facelift)?
Kako deluje nekirurški dvig obraza z nitmi?
Pri katerih letih se lahko odločim za nekirurški dvig in pomlajevanje obraza z nitmi? Kako dolgo traja učinek?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×