Značilnost zapeljive ženske postave so pravilno razporejene in ravno prav bujne obline. Maščobne obloge, ki se jih nikakor ne moremo znebiti, so mnogim izmed nas razlog za pomanjkanje samozavesti in slabo počutje v svoji koži.

Na kratko o posegu

 • S posegom trajno in brez vidnih brazgotin odstranimo odvečne maščobne obloge, ki jih z dieto in tudi redno vadbo ne moremo odstraniti.
 • Oblikovanje telesa z liposukcijo je eden od najpogosteje izvajanih posegov v estetski kirurgiji.
 • Poseg ni metoda hujšanja, temveč preoblikovanja maščobnih oblog in oblin.
 • Najpogosteje oblikujemo maščobo trebuha, bokov, stegen, podbradka, nadlahti in goleni.
 • Maščobnih oblog, ki se nahajajo pod trebušno steno, t.i. “pivski trebuh” ne moremo odpraviti z liposukcijo.
 • Manjše posege lahko opravimo v lokalni anesteziji, večje posege v splošni anesteziji.
 • Poseg traja od 1-3 ur.
 • Po bolj obsežnem posegu prenočite na kliniki, sicer pa greste lahko po krajšem okrevanju domov isti dan, z natančnimi navodili.
 • Podplutbe izzvenijo v 2 tednih, oteklina pa lahko vztraja nekoliko dlje.
 • Na delovno mesto se lahko vrnete po tednu dni, ali dveh v primeru bolj obsežnega posega.
 • S športom lahko pričnete že po nekaj tednih.

Več o posegu

Ženske obline

Značilnost zapeljive ženske postave so pravilno razporejene in ravno prav bujne obline. Pri privlačnosti oblikeženskega telesa je zelo pomembno razmerje obsega bokov proti obsegu pasu. Raziskave so pokazale, da je privlačno razmerje tisto, ki znaša približno 0,7. Takega so imele različne lepotne ikone, kot so Marilyn Monroe, Sophia Loren pa tudi Miloška Venera. Razmerje v vrednosti 0,7 je posledica količine oziroma razmerja hormonov v telesu (estrogen, progesteron); to razmerje med obsegom bokov ter prsi pri ženskah sporoča moškim možganom, da je ženska polna estrogena in da je plodna. Razmerje se poruši v obdobju nosečnosti, menopavze in nekaterih bolezni – v obdobjih neplodnosti.

Pomemben je tudi delež telesne maščobe v telesu. Tega opisujemo z ITM – indeksom telesne mase, ki pri najbolj zapeljivih postavah ne presega 24 kg/ m2. Ta indeks najbolje opredeli idealni delež maščobe v sestavi telesa, ki je veliki meri lasten športni in zapeljivi postavi.
Glede na porazdelitev maščobnih oblog in skeletno strukturo lahko večino ženskih postav okvirno uvrstimo v nekaj tipičnih skupin.

Peščena ura ali X-oblika

Obsega prsi in bokov sta podobna, pas je mnogo ožji. Maščoba je razporejena na zgornjem in spodnjem delu telesa. Najprej se začne kopičiti v predelu rok, prsnega koša, bokov in zadnjice, šele kasneje okoli pasu in trebuha. To je oblika telesa, ki je med moškimi najbolj zaželena – vendar ima takšno obliko telesa zgolj 8 % žensk!

Oblika jabolka – V-oblika (trikotnik z bazo zgoraj)

Ženske s postavo v obliki jabolka imajo ramena širša kot boke. Noge so dolge in vitke, trup deluje večji kot ostanek telesa. Telesna maščoba je večinoma koncentrirana v predelu trebuha, medenica, simbol plodnosti, je ozka, prehod iz bokov neizrazit. Maščoba se kopiči na notranji strani stegna – gre za androidni (moški) tip postave prsnega koša in obraza. Razmerje boki : pas se bliža 1.

Hruška ali A-oblika (trikotnik z bazo spodaj)

Obseg prsnega dela je manjši kot obseg bokov. Razporeditev maščobe je različna, najprej pa se kopiči na zadnjici, bokih in stegnih. Ko se količina maščobe na telesu povečuje, se ta dodatno kopiči tudi okoli pasu in trebuha. Ženske s to obliko postave imajo večjo zadnjico, močnejša stegna in drobne prsi.

Banana, ravna ali I-oblika (pravokotnik)

Obseg pasu je manj kot 20 cm manjši kot obseg bokov ali prsi. Maščoba je razporejena predvsem po trupu, zadnjici in obrazu, kar telesu daje vzdolžno ravno obliko.
Genetski zapis je tisti, ki določa tip postave in tudi to, kje se nabirajo odvečne maščobne obloge. Pri nekaterih postavah blago povečanje maščobnih oblog nima odločilnega vpliva, medtem ko lahko pri drugih isto povečanje poruši krhko ravnovesje.

Pretirane maščobne obloge vsem postavam kvarijo zapeljivo silhueto; pot k uravnoteženi prehrani in športni aktivnosti je zato tudi pot k lepši postavi. Kljub disciplini in vestnosti pa se nekaterih oblog preprosto ne moremo znebiti. Velikokrat se zgodi, da nehote hujšamo v predele, ki so nam všeč bolj bujni, najpogosteje v dojke, medtem ko blazinice na motečih mestih nočejo izginiti. Z vadbo tudi ne moremo odpraviti krivulj, ki so nam bile podarjene z genetskim zapisom. Zelo moteče znajo biti odvečne blazinice na zadnjici in nogah (jahalne hlače). Pogosto nas moti tudi pomanjkanje določenih ženstvenih krivulj, najpogosteje v predelu dojk in zadnjice. Če želimo odpraviti nesorazmerja v postavi, je treba poseči po kirurškem posegu.

Liposukcija – lipoplastika 
(preoblikovanje maščobnega ovoja, skulpturiranje)

Namen liposukcije je odstranitev lokaliziranih odvečnih maščobnih oblog. Gre za kirurški poseg, ki se opravi v lokalni anesteziji in sedaciji ali v splošni anesteziji. Liposukcija je izjemno učinkovita tehnika, a svojo največjo vrednost pokaže le ob primerni uporabi na primernih pacientih. To so pacienti brez večjih nihanj telesne teže in mlajši pacienti s čvrsto, prožno kožo. Vzrok nezadovoljstev leži v lokaliziranih maščobnih oblogah, odpornih na športno aktivnost in zdravo prehrano. Za doseganje pričakovanj je pred morebitnim posegom priporočljivo vzdrževati ustrezno telesno težo približno eno leto. Izrazito povečanje telesne teže bi izničilo učinke liposukcije.

Poudariti je treba, da liposukcija ni metoda hujšanja. Omejujoč dejavnik je predvsem zmožnost krčenja kože, ki je lahko pri večji in nenadni izgubi volumna še posebej nepredvidljiva.

Preoblikujemo lahko celotno telo in odpravimo nesorazmerja, ki so kvarila želeno silhueto. Z odstranjevanjem odvečnih maščobnih oblog pridobimo tudi dragocen material za oblikovanje tistih regij, ki jih je treba dopolniti. Najpogosteje z liposukcijo oblikujemo trebuh, boke, jahalne hlače in stegna, z maščobo pa ponavadi izboljšamo videz zadnjice, ki dobi boljšo obliko. Maščobo uporabimo tudi za pomlajevanje obraza.

Pomembno se je zavedati omejitev zaradi morebitne ohlapne kože, ki ostane po odstranjevanju večje količine maščobnih oblog. Ohlapna koža je po posegu celo bistveno bolj moteča kot maščobne obloge. Na nekaterih območjih lahko sicer odvečno kožo odstranimo, vendar ne kjerkoli in za ceno vidne brazgotine. Predvideti je treba zmožnost krčenja kože, ki je pri mlajših bolj izrazita kot pri starejših.

Omejitve obstajajo tudi v količini odstranjene maščobe, saj se sorazmerno večajo tudi izguba krvi, količina uporabljenega lokalnega anestetika in obremenjenost srčno-žilnega sistema. V primeru, da operativni načrt predvideva tudi preoblikovanje kože, je lahko liposukcija bistveno obsežnejša.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali lahko z liposukcijo odstranimo močno povečan trebuh?
Katere regije se pri ženskah najpogosteje oblikujejo z liposukcijo?
Kaj je VASER 4D liposukcija?
Koliko časa je viden rezultat po posegu liposukcije?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×