Najsodobnejša metoda, ki nam omogoča zelo natančno oblikovanje telesa. Zaradi učinka na kožo, ki se po posegu skrči, je zelo uporabna tudi pri oblikovanju težavnih telesnih regij.

Na kratko o posegu

 • Oblikovanje telesa z liposukcijo je eden od najpogosteje izvajanih posegov v estetski kirurgiji.
 • Metoda liposukcije, ki ima dokazano največji vpliv na krčenje kože po posegu – glavna omejitev običajne liposukcije, je zmožnost krčenja kože posameznika, ki je lahko pri večji in nenadni izgubi volumna še posebej nepredvidljiva.
 • S posebej oblikovanimi sondami lahko telo izklešemo do atletske postave.
 • Idealna metoda za mlajše paciente, željne popolne postave.
 • Zaradi ciljanega učinka na maščobne obloge in ohranjanja ostalih podpornih struktur (predvsem žilic), je okrevanje znatno hitrejše in manj boleče.
 • Celotno telo lahko preoblikujemo skozi več 5 mm velikih vbodnih ran, ki so praktično nevidne. Skrite so v kožnih pregibih ali pod spodnjim perilom.
 • Poseg ni metoda hujšanja, temveč gre preoblikovanja maščobnih oblog in oblin.
 • Najpogosteje oblikujemo maščobo trebuha, bokov, stegen, podbradka in nadlahti.
 • Maščobnih oblog, ki se nahajajo pod trebušno steno, t.i. “pivski trebuh” ne moremo odpraviti z liposukcijo.
 • Manjše posege lahko opravimo v lokalni anesteziji, večje posege v splošni anesteziji.
 • Poseg traja 1-4 ure.
 • Po bolj obsežnem posegu prenočite na kliniki, sicer pa greste lahko po krajšem okrevanju domov isti dan, z natančnimi navodili.
 • Podplutbe izzvenijo v 2 tednih, oteklina pa lahko vztraja nekoliko dlje.
 • Na delovno mesto se lahko vrnete po tednu dni, ali dveh v primeru bolj obsežnega posega.
 • S športom lahko pričnete že po nekaj tednih.

Več o posegu

Oblikovanje telesa z liposukcijo je eden od najpogosteje izvajanih posegov v estetski kirurgiji. S tegobami odvečnih maščobnih oblog se srečujejo tako ženske kot moški, tako mladi, kot tisti v zrelejših letih. Kot družba vse več časa posvečamo zdravemu življenjskemu slogu, zavedamo se pomena zdrave prehrane in redne športne aktivnosti. Poleg boljšega počutja in zdravja, je tudi lepše oblikovano telo nekaj, kar nas navdaja z zadovoljstvom. Po drugi strani pa so lahko maščobne obloge, ki se jih nikakor ne moremo znebiti, mnogim izmed nas razlog za pomanjkanje samozavesti in slabo počutje v svoji koži.

Osnovni namen liposukcije je odstranitev nakopičenih maščobnih oblog na točno določenih mestih.
Glavna omejitev običajne liposukcije je zmožnost krčenja kože posameznika, ki je lahko pri večji in nenadni izgubi volumna še posebej nepredvidljiva in zmanjšanju oblin ne sledi v celoti – ohlapna koža je po posegu celo bistveno bolj moteča kot same maščobne obloge. Na nekaterih regijah lahko sicer odvečno kožo kirurško odstranimo, vendar je potrebno računati na brazgotino, ki je običajno diskretna, a kljub vsemu prisotna.

In prav VASER metoda liposukcije je korak v smer odpravljanja glavne pomanjkljivosti običajne liposukcije – vpliv na zmožnost krčenja kože. Glavna prednost je obsežnejše skrčenje kože, s čimer lahko poseg izvajamo tudi na pacientih, kjer z običajno liposukcijo ne bi dosegli dobrega rezultata in bi jo pacientom celo odsvetovali.

Zaradi usmerjenega delovanja na maščobne celice in možnosti natančnega oblikovanja, se ta metoda uporablja pri t.i. “high definition lipoplasty” – oblikovanju za definiranje postave. S posebej oblikovanimi sondami lahko telo izklešemo do atletske postave.
Idealna metoda za mlajše paciente, željne popolne postave.

VASER metoda

Metoda predstavlja tretjo generacijo ultrazvočne liposukcije, ki za odstranjevanje maščobe uporablja ultrazvočno energijo.

Pri liposukciji po metodi VASER se maščoba pred odstranitvijo razbije na drobne maščobne delce, se utekočini, kar pospeši proces liposukcije in obenem zmanjša bolečino ter poškodbo tkiva. Z neposrednim vplivom ultrazvočnih valov na usnjico, dosežemo bolj izraženo zatezanje kože po posegu.
Zaradi skrbno izbrane frekvence delovanja, usmerjenega na maščobne celice, pri posegu dejansko ne pride do poškodbe živcev, krvnih žil in sosednjih tkiv.

Postopek je sestavljen iz treh glavnih korakov:

Najprej v področja, kjer poseg načrtujemo, vbrizgamo tekočino, ki je mešanica lokalnega anestetika in adrenalina v fiziološki raztopini, s čimer dosežemo omrtvičenje in skrčenje krvnih žil. Na ta način se zmanjša krvavitev in poveča učinkovitost ultrazvoka, posledično imamo po posegu manj modric in oteklin.

Nato sledi tretiranje področja z ultrazvočno VASER sondo. Maščobne celice se sprostijo in maščoba se utekočini. Pri tem ostala vitalna tkiva niso poškodovana, dosežemo usmerjeno delovanje zgolj na maščobne celice in ohranimo okolišnja tkiva nepoškodovana. To je ključna nadgradnja posega običajne liposukcije, kjer do skrčenja kože ne pride.

Zadnji korak je odstranitev utekočinjene maščobe s sesalniki, posebej prilagojenimi za poseg oblikovanja telesa. Ker je maščobno tkivo praktično raztopljeno, je za odstranitev potrebno bistveno manj mehanične sile. Posledično je okrevanje hitrejše in manj boleče, manj je podplutb. Odstranjeno tkivo je sestavljeno iz maščobnih celic, proste maščobe in tekočine. Dodatna prednost je, da maščobne celice lahko ločimo in jih v istem posegu uporabimo za oblikovanje zadnjice, prsi ali obraza!

Z najsodobnejšo metodo VASER liposukcije lahko preoblikujemo celotno telo, lahko pa se usmerimo le ne določene moteče regije. Celotno telo lahko preoblikujemo skozi več 5mm velikih vbodnih ran, ki so praktično nevidne. Skrite so v kožnih pregibih ali pod spodnjim perilom.

Po posegu moramo redno nameščati posebna podporna oblačila za preprečevanje morebitnih oteklin in hitrejše celjenje. Oblačila tudi zagotavljajo udobje in podporo ter pomagajo koži, da se bolje prilagodi novi obliki telesa. Že v prvem tednu začnemo tudi s postopkom posebej prilagojene pooperativne nege, ki še dodatno pomaga koži pri krčenju in hitrejšemu okrevanju – gre za posebej prilagojen program limfne drenaže, ultrazvočne masaže in biofotomodulacije.

Zapleti kot so krvavitev in okužba so možni, a redki. V neizkušenih rokah je možen in nevaren zaplet poškodba notranjih organov. Ob natančnem načrtovanju in dobri tehnični izvedbi so zapleti, kot so asimetrije, neravnine in neenakomerno odstranjeno maščevje redki.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je VASER 4D liposukcija?
Kaj so glavne prednosti VASER 4D metode?
Katere regije najpogosteje oblikujete pri moških?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×