Zapeljiva silhueta moškega telesa je oglata, saj sledi obrisom mišic in skeleta. Maščobne obloge na moškem telesu niso zaželene.

Na kratko o posegu

 • Oblikovanje telesa z liposukcijo je eden od najpogosteje izvajanih posegov v estetski kirurgiji.
 • S posegom trajno in brez vidnih brazgotin odstranimo odvečne maščobne obloge, ki jih z dieto in tudi redno vadbo ne moremo odstraniti.
 • Poseg ni metoda hujšanja, temveč preoblikovanja maščobnih oblog in oblin.
 • Najpogosteje oblikujemo maščobo trebuha, bokov, stegen, podbradka in nadlahti.
 • Maščobnih oblog, ki se nahajajo pod trebušno steno, t.i. “pivski trebuh” ne moremo odpraviti z liposukcijo.
 • Manjše posege lahko opravimo v lokalni anesteziji, večje posege v splošni anesteziji.
 • Poseg traja 1-3 ur.
 • Po bolj obsežnem posegu prenočite na kliniki, sicer pa greste lahko po krajšem okrevanju domov isti dan, z natančnimi navodili.
 • Podplutbe izzvenijo v 2 tednih, oteklina pa lahko vztraja nekoliko dlje.
 • Na delovno mesto se lahko vrnete po tednu dni, ali dveh v primeru bolj obsežnega posega.
 • S športom lahko pričnete že po nekaj tednih.

Več o posegu

Obline pri moških niso zaželene. Pri moških povečevanje maščobnih oblog in izguba ali pomanjkanje mišične konstitucije porušita V-obliko moške postave. S popuščanjem tonusa mišic in kopičenjem maščevja, centralno dobi silhueta neprivlačno obliko obrnjenega V oziroma stožca. Pri moških postavah se maščoba nabira centralno, predvsem na trebuhu, pasu in v ledveni regiji.

Odvečne maščobne obloge se pri moških nabirajo tudi pod trebušno steno, kjer so nedosegljive za kirurško odstranjevanje. Prav ledvene maščobne obloge so od vseh območij na telesu najbolj odporne na redno telesno vadbo in zdravo prehrano.

Mišični status

Pri moški postavi je definiranost mišic tisto, kar jo dela privlačno, zato je tudi silhueta v veliki povezanosti z obrisom mišic. Značilna silhueta V-oblike se začne z definiranimi pektoralnimi mišicami in širokimi pleči, ki se nadaljujejo preko čvrstih in definiranih trebušnih mišic (t. i. sixpackov) proti najožjem delu atletske moške postave – pasu in bokom. Široka in definirana ramena ter mišičaste roke so prav tako simbol moške moči in zdravja. Prehod na zadnjico in sama zadnjica sta bistveno bolj oglata kot pri ženskah. Oblika in definicija je tesno povezana z razvitostjo velike glutealne mišice, ki je izbočena glede na sakralno regijo. Bistveno bolj pomembna je definiranost in oblika kot pa sama izbočenost. Izbočena zadnjica zaradi čezmernih maščobnih oblog je daleč od atraktivnosti. Značilnost moške atletske zadnjice je vdrtina v predelu kolkov, ki je na ženski zadnjici nezaželena.

Liposukcija – lipoplastika
(preoblikovanje maščobnega ovoja, skulpturiranje)

Namen liposukcije je odstranitev lokaliziranih odvečnih maščobnih oblog. Gre za kirurški poseg, ki se opravi v lokalni anesteziji in sedaciji ali v splošni anesteziji. Liposukcija je izjemno učinkovita tehnika, a svojo največjo vrednost pokaže le ob primerni uporabi na primernih pacientih. To so pacienti brez večjih nihanj telesne teže in mlajši pacienti s čvrsto, prožno kožo. Vzrok nezadovoljstev leži v lokaliziranih maščobnih oblogah, odpornih na športno aktivnost in zdravo prehrano. Za doseganje pričakovanj, je pred morebitnim posegom priporočljivo vzdrževati ustrezno telesno težo približno eno leto. Izrazito povečanje telesne teže bi izničilo učinke liposukcije.
Poudariti je treba, da liposukcija ni metoda hujšanja. Omejujoč dejavnik je predvsem zmožnost krčenja kože, ki je lahko pri večji in nenadni izgubi volumna še posebej nepredvidljiva.

Preoblikujemo lahko celotno telo in odpravimo nesorazmerja, ki so kvarila želeno silhueto. Z odstranjevanjem odvečnih maščobnih oblog pridobimo tudi dragocen material za oblikovanje tistih regij, ki jih je treba dopolniti. Najpogosteje z liposukcijo oblikujemo trebuh, boke, jahalne hlače in stegna, z maščobo pa ponavadi izboljšamo videz zadnjice, ki dobi boljšo obliko. Maščobo uporabimo tudi za pomlajevanje obraza.

Pomembno se je zavedati omejitev zaradi morebitne ohlapne kože, ki ostane po odstranjevanju večje količine maščobnih oblog. Ohlapna koža je po posegu celo bisteno bolj moteča kot maščobne obloge. Na nekaterih območjih lahko sicer odvečno kožo odstranimo, vendar ne kjerkoli in za ceno vidne brazgotine. Predvideti je treba zmožnost krčenja kože, ki je pri mlajših bolj izrazita kot pri starejših.

Omejitve obstajajo tudi v količini odstranjene maščobe, saj se sorazmerno večajo tudi izguba krvi, količina uporabljenega lokalnega anestetika in obremenjenost srčno-žilnega sistema. V primeru, da operativni načrt predvideva tudi preoblikovanje kože, je lahko liposukcija bistveno obsežnejša.
Zapleti kot so krvavitev in okužba so možni, a redki. V neizkušenih rokah je možen in nevaren zaplet poškodba notranjih organov. Ob natančnem načrtovanju in dobri tehnični izvedbi so zapleti, kot so asimetrije, neravnine in neenakomerno odstranjeno maščevje redki.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali lahko z liposukcijo odstranim “pivski trebuh”?
Katere regije se pri moških najpogosteje oblikujejo z liposukcijo?
Kaj je VASER 4D liposukcija?
Koliko časa je viden rezultat po posegu liposukcije?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×