Močne in visoke ličnice so značilne za mladosten in privlačen obraz. Postaran obraz je usahel, koža obraza po zakonitostih težnosti obvisi na kostnem ogrodju, kar poudari za starost značilne linije.  Volumen lahko licem povrnemo z vbrizganjem lastne maščobe, s polnili hialuronske kisline ali vsadki, ohlapno kožo pa dvignemo in napnemo s kirurškim dvigom.

Na kratko o posegu

  • Medtem ko je blaga nota strogosti pri moškem spolu zaželjena, pretirano globoke gube delujejo utrujeno in jezno.
  • Pri pomlajevanju obraza se prepogosto osredotočimo na posamezne sklope, pri tem pa večkrat pozabimo na medsebojno harmonijo in skladnost struktur. Lepota ne pomeni samo pravilnega nosu, lepih oči in ostre linije čeljusti, temveč predvsem medsebojno uigranost vseh delov celote.
  • Pri moškem ima ličnica projekcijo nekoliko bolj naprej, pri ženskah pa bolj v širino, kar moramo upoštevati pri definiranju moških potez obraza.
  • Ličnice lahko po moškem tipu oblikujemo na več načinov – začasno, s polnili iz hialuronske kisline, in trajno – z vsadki ali z vbrizganjem lastne maščobe.
  • Začasna polnila s hialuronsko kislino so najbolj priljubljena. Omogočajo dosego natančno nadzorovane polnosti ličnic, prednost pa je, da učinek postopno izgine – tako se lahko pri vsakem obisku pri kirurgu igramo z volumnom in pozicijo poudarjenih struktur. Pomembno je poudariti, da učinek vseeno ni kratkotrajen, saj z izbiro ustreznega preparata in izvajalca lahko traja tudi dve leti.
  • Praktično trajen učinek ima vbrizganje lastne maščobe v predel obraza, še posebno v predel ličnic.
  • Tako hkrati dobimo primerno oblikovane in položene ličnice, kot smo jih imeli nekdaj, hkrati pa se znebimo tudi maščobe na delu telesa, kjer jo odvzamemo.

Več o posegu

Najpomembnejši element lic so maščobne blazinice. Te zakrivajo lično kost in  mimične mišice v globini. Medtem ko so sicer polna lica lahko ljubka pri otroku, pa pri odraslem niso pojem privlačnosti. Ličnice po obliki spominjajo na navzgor obrnjen trapez,  ženske si ga najpogosteje pričarajo z make-upom, tako da zasenčijo spodnji del in osvetlijo zgornjega. S tem optično oblikujejo polnost zgornjega dela in izbočenost Ogeejeve krivulje. Polne in visoke ličnice so pri moških usmerjene navzpred, medtem ko so pri nežnejšem spolu oblikovane nekoliko bolj v širino.

Ravno tako kot izguba volumna lahko enak neželen kontrast povzroči tudi neustrezno dodajanje tega volumna. Namen estetske kirurgije je doseganje skladnosti in sreče, ne razočaranja.

Ličnice lahko poudarimo na več načinov – začasno, s polnili iz hialuronske kisline, in trajno – z vsadki iz silikona ali s prenosom lastne maščobe. Začasna polnila s hialuronsko kislino so najbolj priljubljena. Z njimi popravimo grobe globoke gube ali pa z dodajanjem volumna licem povrnemo polnost in obliko Ogeejeve krivulje. Njihova največja prednost je, da učinek postopno izgine – tako se lahko pri vsakem obisku pri kirurgu igramo z volumnom in položajem poudarjenih struktur.  Pomembno je poudariti, da učinek vseeno ni kratkotrajen, saj z izbiro ustreznega preparata in izvajalca lahko traja tudi dve leti.

Z uporabo polnil in botulin toksina preprečimo nastanek globoko vrezanih gub, v kolikor z uporabo pričnemo zadosti zgodaj, pogosto že v dvajsetih, najpogosteje pa v tridesetih letih. Tako lahko odložimo potrebo po kirurškem posegu za nekaj desetletij.

Glavna prednost polnil s hialuronsko kislino v primerjavi z ostalimi polnili je varnost uporabe, saj se naravno razgrajujejo v tkivu. Tkiva se z leti starajo in spreminjajo, zato je postopno izginevanje preparata željena lastnost, s kasnejšim nadomeščanjem se lahko prilagajamo novemu stanju tkiv in starostne poteze obraza ciljano popravljamo.

Piko na i dodamo s kemičnim peelingom, s katerim izboljšamo kakovost kože, zagladimo drobne gubice in pore ter popravimo tonus in koži povrnemo sijaj.

Vsi omenjeni  postopki so hitri in neboleči ambulantni posegi, po katerih se lahko pacienti že isti dan posvetijo vsem dnevnim aktivnostim. Željeni učinek je naraven in osvežen izgled, s popolnoma  ohranjeno mimiko.

Za vstavitev silikonskih vsadkov se odločimo pri ljudeh, ki imajo kostno ogrodje ličnic prirojeno manj izrazito ali pa je med procesom staranja prišlo do plitvenja kostne podpore obraza.  Za posameznike, ki  želijo predel ličnic zgolj nekoliko poudariti ali pa povrniti s staranjem uvelo polnost obraza, pa so polnilci s hialuronsko kislino odlična izbira.

Praktično trajen učinek ima tudi vstavljanje lastne maščobe. Tako dobimo naravno obliko na željenem delu, hkrati pa se z liposukcijo znebimo tudi maščobe na delu telesa, kjer jo odvzamemo.  Lipofiling ali prenos lastne maščobe je najučinkovitejši v predelih, kjer je najmanj mimičnega gibanja. To je običajno v predelu ličnic, kjer je maščobni presadek zelo obstojen, mogoč pa je prenos tudi v druge predele, in sicer v ustnice, brado, obrvi, čelo, skratka povsod, kjer manjka volumen. Poseg lahko opravimo v lokalni ali splošni anesteziji. Ker gre za telesu lasten material, je treba nepravilnosti nekoliko prekomerno korigirati, saj se določena količina prenešene maščobe razgradi. Po posegu mesta, kjer smo opravili liposukcijo, povijemo oziroma namestimo kompresijsko oblačilo. Predele, kamor smo maščobo vstavili, imobiliziramo z obliži. Za dosego optimalnih rezultatov je poseg običajno treba ponoviti.

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×