Lepo oblikovan trebuh je poleg dojk ena pomembnejših regij za zapeljivost ženske postave. Zapeljiv trebuh je raven, pas je ozek, prehod na boke in zadnjico pa skladen.

Na kratko o posegu

  • Nosečnost ali večja nihanja telesne teže so pogosto vzrok ohlapne trebušne stene, viseče in ohlapne kože, odvečnih maščobnih oblog.
  • S posegom odstranimo odvečno kožo in strije, maščobne obloge, z učvrstitvijo trebušne stene tudi poustvarimo zapeljivo obliko pasu.
  • Miniabdominoplastika je poseg, kjer napnemo kožo pod popkom. Pri posegu si pomagamo z liposukcijo, brazgotina je nekoliko krajša kot pri klasičnem posegu, je na mestu brazgotine po carskem rezu.
  • Klasična abdominoplastika pa nam omogoči korekcijo celotne trebušne regije in pasu. Liposukcija je ključna pri oblikovanju maščobnih oblog. Brazgotina je nekoliko daljša kot pri miniabdominoplastiki, a je kljub temu v celoti skrita v predelu spodnjega perila.
  • Poseg traja 1-3 ure v splošni anesteziji – manjše korekcije lahko opravimo v lokalni anesteziji ob sedaciji.
  • Prvi dan po posegu prespite v bolnici.
  • Šivov ni potrebno odstranjevati.
  • Po posegu je potrebno 4-6 tednov nositi kompresijsko oblačilo.
  • Po 7-14 dneh se lahko vrnete na delovno mesto, s športno aktivnostjo lahko postopoma pričnete po 3-6 tednih, odvisno od posega. Okrevanje je pri miniabdominoplastiki bistveno hitrejše.

Več o posegu

Značilnost zapeljive ženske postave so pravilno razporejene in ravno prav bujne obline. Pri privlačnosti oblike ženskega telesa je zelo pomembno razmerje bokov proti obsegu pasu. V svoji najzapeljivejši obliki ima prehod trupa na pas in boke obliko peščene ure. Tudi ustrezno razmerje obsega prsnega koša in dojk glede na pas in boke prispeva k zapeljivosti ženske postave. Bistveno odstopanje od idealnih mer 90/60/90 je nekaj, kar opazimo kot neskladje.

Poleg lepih in skladno polnih dojk, je ena pomembnejših regij za zapeljivost ženske postave lepo oblikovan trebuh. Ozek pas in skladen prehod na boke, na zaobljeno zadnjico in lepe noge dopolnijo privlačno postavo.
Vzrok nezadovoljstva je lahko v neskladju oblin in silhuete zaradi odvečnih ali pomanjkljivih maščobnih oblog. Velikokrat pri tem ne pomagata niti redna športna aktivnost niti zdrava prehrana. Vzrok je lahko v odvečni koži in strijah. Najpogosteje je to opazno v predelu trebuha zaradi posledic nosečnosti, v primeru izrazitega hujšanja pa je odvečna koža lahko moteča v predelu dojk, nadlakti, bokov, stegen, zadnjice, tudi hrbta. Lepo obliko trebuha lahko pokvarijo tudi razrahljane mišice, zaradi česar postane trebušček izbočen namesto čvrst in raven.

Pri oblikovanju ženskega trebuščka želimo poudariti predvsem ženstveno linijo peščene ure. To dosežemo z učvrstitvjo trebušne stene ter oblikovanjem maščobnih oblog. Obliko peščene ure dopolnjuje skladen videz bokov, ki jih moramo vedno obravnavati in tudi oblikovati sočasno. Odstraniti moramo morebitno ohlapno kožo, morebitne strije, pri športni postavi lahko tudi poudarimo obrise mišic trebušne stene. Glede na stanja tkiv se odločimo za najprimernejši pristop.

Stopnja povešenosti kože odreja dolžino reza, s katerim kožo učinkovito prikrojimo, in pooperativne brazgotine. Več ko je kože, daljši bo rez.

Če je odvečna koža omejena le na področje pod popkom, lahko napravimo miniabdominoplastiko, pri čemer je brazgotina postavljena na siceršnje mesto carskega reza. Klasična abdominoplastika zgladi kožo večjega področja trebuha. Odstrani vso kožo pod popkom, tudi strije in brazgotine s tega področja. Brazgotina je skrita pod spodnjim perilom in sega do bokov. Včasih je odvečne kože toliko, da je treba podaljšati tudi rez okoli celotnega trebuha. V takem primeru gre za t. i. tehniko bodylift, ki jo uporabljamo po masivnem hujšanju. Izjemoma je treba kožo nad popkom prikrojiti z vertikalnim rezom, z izrezom v obliki lilije, ki pusti brazgotino tudi po sredini trebuha preko popka do žličke. Uporablja se le izjemoma, in sicer pri izrazito viseči koži nad popkom.

Poseg običajno opravimo splošni anesteziji in traja približno 1-3 ure. Prvo noč običajno prespite v bolnišnici, nato pa ste odpuščeni v domače okolje z natančnimi navodili. V prvih nekaj dneh je gibanje treba prilagoditi bolečinam. Postopno lahko aktivnost stopnjujemo. Že po nekaj dneh lahko skoraj brez omejitev opravljate vsa običajna dnevna opravila. Vrnitev na delovno mesto je odvisna od narave dela, običajno okrog 7-14 dni, upoštevati pa je treba omejitve v gibanju. 4-6 tednov po posegu je treba stalno nositi elastično oblačilo, ki pomaga koži pri krčenju in preprečuje otekanje in nabiranje tekočine – seroma.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali sem primeren kandidat?
Kakšna je razlika med navadno in mini abdominoplastiko?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×