Znaki staranja v predelu spodnjih vek morda pri moških poudarijo zrelost in izkušenost, a hkrati obraz deluje izrazito utrujen in težko se izognemo neprijetnim vprašanjem o zdravju.  Z odstranitvijo odvečne kože spodnjih vek in maščobnih blazinic iz podočnjakov odpravimo utrujen in bolehen izgled okoli oči.

Na kratko o posegu

  • Že majhna sprememba na zgornjih ali spodnjih vekah lahko naredi neverjetno spremembo v videzu.
  • Pri korekciji spodnjih vek odstranimo natančno odmerjeno odvečno kožo zgornje veke in odstranimo ali prerazporedimo maščobne blazinice in mešičkov pod očmi.
  • Šive odstranimo po 1 tednu, v tem času tudi izzveni podplutba in oteklina. Pooperativna brazgotina poteka tik pod trepalnicami in je popolnoma nevidna.
  • S hkratno uporabo botoksa se lahko uspešno znebimo tudi vranjih nožic okoli oči in navpičnih strogih črt med obrvema.

Več o posegu

Pogosto slišimo, da so oči ogledalo duše, v resnici pa velikokrat ne izžarevajo našega pravega počutja. Pojavljajo se nadležna vprašanja o utrujenosti, žalosti ali morebitnih alergijah.

Podočnjaki, zaplate temneje obarvane kože pod očesom in ohlapna odvečna koža zgornjih vek obraz najbolj postarajo.

Za privlačen izgled področja oči mora biti zagotovljenih precej pogojev. Predel okoli oči je privlačen, kadar je vse na svojem mestu in v pravilnih medsebojnih razmerjih.

Odvečna koža spodnjih vek in maščobne blazinice v obliki podočnjakov dramatično spremenijo naš izgled, nas postarajo in prikažejo utrujene ter bolehne.

Estetsko privlačna spodnja veka mora, poleg ravno pravšnje polnosti in napete kože, imeti na strani potek nekoliko navzgor, kar imenujemo pozitiven naklon očesne špranje. Prav ta potek daje očesu pridih mladosti. Zelo pomemben je tudi gladek prehod z veke na lice. Mehka tkiva lic polzijo kot plaz preko čvrste lične stopnice, v procesu staranja se razgali kostni rob orbite, ki temno proseva. Nad njim se boči ohlapen pretin, ki v mladosti kot jez zadržuje nežno maščevje okoli zrkla, v starosti pa popusti in tvori podočnjake. S staranjem se koža vek hkrati tanjša in razteguje.
Posege na vekah lahko opravimo v katerikoli starostni dobi, največkrat po 40 letu.

S spodnjo blefaroplastiko napravimo rez na koži spodnje veke, ki je skrit tik pod trepalnicami ali pa na notranji strani spodnje veke, skozi sluznico. Pri pacientih , ki imajo pod očmi obilo odvečne kože, naredimo rez tik pod spodnjimi trepalnicami, da odvečno kožo enostavno odstranimo. Hkrati lahko odstranimo, prestavimo ali dodamo maščobo, rez lahko izkoristimo tudi za dvig srednjega dela obraza. Pri tej tehniki ponovno napnemo spodnjo očesno pregrado, ki se z leti raztegne in popušča, kar vidimo kot izboklino na koži spodnje veke – podočnjak. Maščobno blazinico, ki se boči skozi spodnjo očesno pregrado, lahko zmanjšamo in jo uporabimo kot podlogo v starosti izpostavljenemu ostremu kostnemu robu očesne kotanje in s tem dobimo mehak prehod z veke na lice. Bistvenega pomena je, da spodnjo veko hkrati zavarujemo še z dodatno učvrstitvijo  zunanjega očesnega kotička (kantoplastika), saj s tem preprečimo pojav neželjenih učinkov, kot sta izvihanje veke stran od zrkla ali negativen naklon očesne špranje.

Pri pacientih, ki ne potrebujejo odstranitve odvečne kože, pač pa so njihova glavna težava maščobne blazinice, napravimo transkonjunktivalno blefaroplastiko. Rez poteka na notranji strani spodnje veke skozi veznico. Tudi ta rez lahko uporabimo za dvig celotne sredine obraza.

Z obema tehnikama izboljšamo obliko spodnje veke in podočnjakov.

Namesto odstranjevanja maščobe okoli veke jo raje dodajamo in tako nadomestimo maščobo, ki s staranjem izginja, migrira na neželjene dele ali pa je tukaj nikoli ni bilo. Z liposukcijo odstranimo maščobo na delu telesa, kjer je maščobe preveč (pas, boki, notranja stran kolen) in jo prenesemo v predele, kjer je maščobe premalo – ličnice, senčna kotanja, obrvi. Da preprečimo izboklinice ali resorbcijo vbrizgane maščobe, jo moramo injicirati dovolj globoko. Omenjene težave lahko sicer bolj natančno in z občutkom ter s hitrejšim okrevanjem popravimo s polnili s hialuronsko kislino.

Po posegu na rane nanašamo antibiotično ali vitaminsko mazilo, ki ga kot zaščito med operacijo damo tudi v oko, zato je lahko takoj po operaciji vid nekoliko zamegljen. Mazilo preprečuje izsušitev in okužbo očesa. Zaradi otekline in tankih šivov uporaba kontaktnih leč ni možna približno teden dni, priporočljiva je nošnja očal. Temna sončna očala ne bodo samo kamuflaža ob odhodu od doma, pač pa tudi varovalo za občutljive oči pred soncem.

Tanka koža okoli oči je zelo dovzetna za nastanek otekline. Za omejitev otekanja in čimprejšnje okrevanje priporočamo menjavo hladnih obkladkov prvih 24 ur do 48 ur po posegu (20 min z obkladki in 20 minut brez) ter spanje z dvignjenim vzglavjem. Glave ni priporočljivo sklanjati pod nivo ramen, priporočjivo je izvajanje limfne drenaže po navodilih zdravnika ali ustrezno kvalificirane kozmetičarke, vendar ne prej kot 14 dni po posegu, ko so šivi ze odstranjeni. Modrice so zaradi tanke kože in dobre prekrvavitve vek praviloma vedno prisotne in postopoma izginejo v enem tednu.

Šive je potrebno odstraniti 3 do 5 dni po posegu. Ko so odstranjeni, je pomembno, da brazgotina miruje, izogibati se je potrebno drgnjenju, praskanju ali vlečenju. Šivi na notranji strani veke se sami raztopijo v nekaj dneh. V redkih primerih so notranji šivi lahko dražeči za oko, pride do solzenja in pordelosti ter neprijetnega občutka. V tem primeru kirurg šive odstrani.

Oteklina po enem do dveh tednih splahni do mere, ko lahko prvič ocenimo rezultate posega. Po 6 tednih je izgled vek dokončen. V kolikor je bila napravljena tudi kantopeksija, lahko oteklina in občutek čvrstosti v očesnih kotih traja nekoliko dlje. Pooperativna brazgotina poteka na notranji strani veke v sluznici ali na zunanji strani v kožni gubici in je popolnoma nevidna.

Neželjeni učinki so redki. Pacienti lahko imajo težave s prekomernim ali zmanjšanim solzenjem, redko se pojavi suho oko in  občutek drobnega peska v očeh. obe stanji zdravimo z umetnimi solzami ali terapevtskimi kapljicami za oko, ki zmanjšajo oteklino veznice. Težave spontano izzvenijo po tednu dni.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj povzroči nastanek podočnjakov?
Kako vem, ali je kirurška korekcija spodnjih vek sploh pravi poseg zame?
Kakšni možni zapleti lahko nastanejo pri operaciji vek?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×