Povečava prsi z vsadki

Povečava prsi je eden izmed najbolj zaželenih in najpogosteje izvajanih estetskih posegov na ženskem telesu, saj lepo oprsje velja za najlepši simbol ženskosti. S povečavo prsi stranki vlijemo dodatno samozavest, ki si jo želi. Naši vodili pri povečavi prsi sta zmernost in upoštevanje telesnih razmerij.

Prijavi se na posvet
Rezultat

takojšen, po treh mesecih dokončna oblika

Trajanje posega

do 2 uri, odhod domov po 12 urah

Okrevanje

en mesec

Trajnost učinka

trajen

O posegu

 • S kirurškim posegom povečave prsi z vsadki prsi povečamo ali jim povrnemo obliko.
 • Poglobljen predoperativni pregled, natančne meritve in iskren pogovor o željah ter možnostih so odločilnega pomena pri načrtovanju povečave prsi. V veliko pomoč nam je biometrični sistem določanja velikosti vsadkov.
 • Uporabljamo kapljičaste in okrogle vsadke.
 • Poseg opravimo v splošni anesteziji in traja 1 do 2 uri.
 • Po posegu stranka ostane na okrevanju, po 8- do 12-urnem opazovanju odide domov.
 • Običajna dnevna opravila lahko skoraj brez omejitev opravljate že po nekaj dneh.
 • Šive odstranimo po 2 tednih. 6 tednov po posegu svetujemo uporabo športnega modrčka in prilagoditev športnih aktivnosti.
 • Vstavljeni vsadki ne vplivajo na dojenje in ne ovirajo slikovnih preiskav prsi.

Povečava prsi je eden izmed najbolj zaželenih in najpogosteje izvajanih posegov v estetski kirurgiji. S posegom zadovoljimo željo po lepem, polnem dekolteju strank, ki jim lastne prsi niso všeč, jim je dojenje odvzelo polnost ali pa so izgubile mladostno prožnost. Poseg doprinese k dvigu samozavesti in zadovoljstva.

Obdobje od odločitve za poseg do operacije je običajno zelo čustveno. Strankina visoka pričakovanja in želje je treba uskladiti z dejstvi in omejitvami, ki so posledica življenjskega sloga, trajanja obdobja materinstva pa tudi lastnih tkiv itd., kar se kaže v manj prožni koži, usahlosti prsi … V tem obdobju je iskren in strokovno podprt pogovor o vseh plateh posega najpomembnejša naloga, ki jo opravljamo kirurgi.

Pregled in pogovor s kirurgom

Razgovor pred posegom je najpomembnejši del procesa povečave prsi. Pogovorimo se o strankinih pričakovanjih in željah, jim skušamo slediti, a jih vseeno uskladiti z realnimi možnostmi, ki jih omogočajo strankina tkiva. V tej fazi odpravimo dvome in skrbi, zato velja, da je vsako vprašanje na mestu. Le tako lahko stranka pristopi k posegu sproščeno in pripravljeno. Pogovorimo se tudi o okrevanju po operaciji ter možnih tveganjih in zapletih, katerih število je zanemarljivo.

Za lažjo izbiro velikosti vsadka uporabimo simulacijo s prilagodljivimi vložki in posebnimi nedrčki, s katerimi zelo nazorno in natančno prikažemo učinek posega. Trenutek, ko se stranka vidi v novi podobi, na obraz večine prikliče nasmešek in očitno zadovoljstvo.

Meritve

Pred vsakim posegom opravimo natančne meritve, ki omogočajo natančno načrtovanje posega. Namen meritev je določiti najprimernejši vsadek in kirurško tehniko povečave prsi (mesto reza, postavitev vsadka pod mišico ali žlezo, hkraten dvig prsi).

Najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na izbiro vsadka

 • Meritve širine prsi, prsnega koša in debeline tkiv pogojujejo idealno širino vsadka.

Če izberemo preširok vsadek, bi ta izstopal v zunanjem ali notranjem delu prsi, se raztegoval in dražil živec, ki skrbi za čutnost bradavice. Posledično bi ta postala boleča. Videz prsi bi bil nenaraven. Če izberemo preozek vsadek, tvegamo nenaraven videz prsi, ki bi bila polna le v enem predelu.

 • Višina prsnega koša in določitev višine proteze oziroma vsadka.
 • Debelina kožnega in žleznega pokrova.

Želimo naraven videz prsi, kjer je prehod s prsnega koša na dojko, v predelu dekolteja, zvezen, brez izrazite stopnice oziroma tipnega roba vsadka. Ko stranka nima dovolj lastnih tkiv, vsadek postavimo pod mišico, ki dodatno zabriše rob vsadka. Če gre za pokrov, kjer ima stranka dovolj lastnega tkiva, lahko vsadek postavimo nad mišico.

 • Povešenost prsi.

Če želimo tkiva prsi dodatno napeti in dvigniti, je treba prilagoditi kirurško tehniko. V primeru bolj izražene povešenosti je treba prsi dodatno preoblikovati s postopkom mastopeksije oz. dviga prsi.

 • Želje stranke po vpadljivosti dekolteja vplivajo na izbiro vsadka.

Bolj vpadljiv dekolte dosežemo z okroglimi vsadki oziroma vsadki z bolj poudarjeno izbočenostjo – projekcijo.

 • Pregled stanja in prilagoditev tehnike.

Obliko prsnega koša in morebitne razlike v obliki ali velikosti prsi je treba natančno ugotoviti in temu prilagoditi ustrezno tehniko. Običajno je ena stran prsnega koša bolj izbočena od druge (nasprotna stran je nekoliko ožja). Največkrat gre za komaj opazne razlike, včasih pa vseeno lahko vplivajo na izbiro vsadka.

Izbira primernega vsadka

Izbiramo le varne vsadke vrhunske kakovosti. Vsadki morajo biti registrirani v Republiki Sloveniji, ustrezno testirani in z vsemi certifikati, vključno s kartico proizvajalca in s serijskimi številkami za vsak vsadek posebej. Le tako lahko zagotovimo sledljivost kakovosti in varnosti. V primeru težav z materialom lahko s tem dokumentom zagotovimo nov vsadek.

Na voljo sta dve obliki vsadkov: okrogli in anatomski, znani tudi kot kapljičasti vsadki. Glede na višino, širino in izbočenost izberemo najbolj primeren vsadek za posameznika. Okrogle vsadke uporabimo, ko želimo že lepo oblikovane prsi zgolj povečati; prsim dodamo volumen, obliko pa le poudarimo. Z okroglimi vsadki je dekolte bolj izstopajoč. Kapljičasti vsadki so bolj primerni za posameznice, ki imajo malo lastnih tkiv. Vsadki, poleg volumna, prsim dodajo predvsem obliko. S kapljičastimi vsadki dekolte ni tako poudarjen, bujen, saj imajo ti vsadki manj izrazit naklon v zgornjem polu.

Pri primarni povečavi prsi uporabimo teksturirane vsadke. Najpomembnejša lastnost teh je, da se vrastejo v okoliška tkiva. Meja med vsadkom in drugimi tkivi se zabriše. Ta lastnost je še posebej pomembna pri uporabi kapljičastih vsadkov, saj zaradi nje obdržijo svoj položaj in nimajo možnosti rotacije. Gladke vsadke ponavadi uporabljamo pri sekundarnih posegih, ko v že obstoječi žep vstavimo manjši vsadek, ki lahko nemoteno in naravno drsi znotraj žepa.

V Sloveniji uporabljamo silikonske vsadke s kohezivnim gelom, ki spominjajo na mehke žele bonbone in imajo različne stopnje kohezivnosti oziroma mehkobe. Študije so pokazale, da ima uporaba čvrstejšega silikona dolgoročno boljše rezultate. Manj je tudi valovitih deformacij vsadkov, ki jih lahko vidimo v predelu, kjer je tkivni pokrov tanjši. Najpogosteje je to zunanji predel prsi, na meji proti pazduhi.

Opis posega in mesto reza

Silikonski vsadek s čvrstim gelom lahko vstavimo s tremi različnimi pristopi: pod prsi, skozi kolobar in skozi kožo pazduhe.

Glede na dosedanje izkušnje je poseg povečave prsi najvarnejši in možnost zapletov najmanjša, če vsadek vstavimo skozi rez v gubo pod dojko. Ta pristop omogoča najbolj natančno oblikovanje žepa za protezo. Za dolgotrajno lepo obliko in velikost prsi moramo zagotoviti, da tkiva objemajo vsadek tako kot rokavica roko. Skozi pristop pod dojko zmanjšamo možnost vnosa bakterij, ki so normalno prisotne na koži, kar je pri pristopu skozi rez v pazduhi ali ob prsni bradavici izrazito težavno.

Zakaj se je pomembno izogniti bakterijam? Med najpogostejše zaplete pri operaciji povečave prsi šteje pojav zatezanja vezivne ovojnice, ki je povezan prav s prisotnostjo bakterij na omenjenih predelih. Če je treba ob operaciji hkrati dvigniti prsi, lahko vsadek vstavimo skozi rez, ki ga uporabimo za sam dvig prsi. Največkrat skozi navpični rez, izjemoma skozi kolobar.

Meritvam sledi naročilo primernega športnega nedrčka, ki je odločilen pri okrevanju po operaciji in integraciji prsnega vsadka v okoliška tkiva. Ta nedrček mora nuditi prsim stabilno in čvrsto oporo, kar zmanjša premike vsadka, pa tudi bolečine po operaciji.

Okrevanje po posegu

Dreni
Dreni so prozorne plastične cevke, ki obdajajo vstavljen prsni vsadek in odstranijo kri oz. naravne tekočine, ki se naberejo v prvih nekaj urah okrevanja. Zaradi podtlaka se tkiva zalepijo na vsadek. Drene odstranimo ob prevezi pred odpustom iz klinike.

Bolečina
Bolečina po operaciji je nekoliko močnejša, če vsadek postavimo pod mišico. Stranka čuti to bolečino zaradi raztezanja prsne mišice, ki jo napenja spodaj ležeči vsadek. Bolečino povzroča tudi mesto, kjer smo sprostili narastišče mišice. Pri izbiri večjega vsadka je raztezanje mišice močnejše. Bolečina relativno hitro izzveneva z vsakim naslednjim dnem. Če vsadek vstavimo pod žlezo, je okrevanje skoraj neboleče. V primeru močnejših bolečin po operaciji v predelu prsnega koša, smo strankam vedno na voljo.

Otekanje
Oteklina in občutek napetosti sta po operaciji normalna in pričakovana. Tudi dekolte je prehodno nekoliko bolj poln. Oteklina postopoma izzveni, večinoma v prvih tednih; pri vsadkih, ki jih vstavimo pod mišico, v nekaj mesecih, pri tistih, ki smo jih vstavili pod žlezo, pa bistveno prej.

Šivi in nega brazgotine
Notranji šivi, s katerimi zašijemo mišico in spodnje plasti, se sčasoma sami razgradijo. Tisti, s katerimi šivamo kožo, pa ostanejo na mestu 2–3 tedne, nato jih odstranimo. Priporočljivo je, da stranka na incizijsko brazgotino (brazgotino, ki je nastala po rezu), še šest mesecev namešča obliže micropore, ki omogočajo izboljšano preoblikovanje in diskretnost brazgotine.

Gibanje in vrnitev na delo
V prvih nekaj dneh je gibanje treba prilagoditi bolečinam. Aktivnosti lahko postopoma nadgrajujete. Že po nekaj dneh lahko skoraj brez omejitev opravljate vsa običajna dnevna opravila. Vrnitev na delovno mesto je odvisna od narave dela, upoštevati pa je treba omejitve v gibanju. Do 6 tednov po posegu je treba neprestano nositi športni nedrček. Prav toliko časa je odsvetovana športna aktivnost, ki močno obremeni roke oziroma izvaja pritisk na vsadke. Po šestih tednih je večina strank sposobna izvajati enake aktivnosti kot pred operacijo.
Če so vsadki vstavljeni pod mišico, je okrevanje in stopnjevanje aktivnosti nekoliko počasnejše. V tem primeru odsvetujemo tudi fizično aktivnost in vadbo za učvrstitev prsnih mišic.
Nedrček ima tudi kasneje zelo pomembno vlogo pri ohranjanju videza prsi in preprečevanju raztezanja tkiv ter posledične povešenosti prsi. Vsadek tkiva dodatno obremeni, zato je stalna nošnja nedrčka po posegu obvezna.

Zapleti

Čeprav so zapleti pri posegih povečave prsi z vsadki na naši kliniki zelo redki, vas vseeno želimo seznaniti z morebitnimi spremembami, ki jih lahko občutite po operaciji. Le tako boste lahko najbolje pripravljeni na obdobje po posegu in boste ukrepali takoj, če bo to potrebno.

Zatezanje vezivne ovojnice
Gre za zelo redek zaplet. Začne se z nežnim zatezanjem vsadka, v začetni fazi je to skoraj neopazno, sčasoma pa prsi postanejo nekoliko trše na otip. Pri prsih z debelejšim tkivnim pokrovom zatezanje postane naknadno bolj opazno, kot pri prsih z manj lastnega tkiva. V naslednji fazi postanejo prsi nekoliko boleče. Pri napredovali obliki pride do deformacije prsi s pomikom razobličenega vsadka. Običajno gre za enostransko prizadetost. Običajno se izrazi v prvem desetletju po operaciji in v tem obdobju prizadene le 4–6 % odstotkov strank. Kljub nizkim številkam je zatezanje vezivne ovojnice najpogostejši vzrok za ponovno operacijo po povečanju prsi. Z operativnim posegom vsadek z ovojnico v celoti odstranimo ter zmanjšamo žep, kamor vstavimo novo protezo.

Rotacija vsadka
Precej redek zaplet, ko se po operaciji vsadek zavrti, prsi pa dobijo nenaraven videz. Običajno je to posledica neupoštevanja navodil, ki jih je stranka dobila za obdobje po operaciji (predvsem kršitev omejitve gibanja z rokami in kršitev stalne nošnje nedrčka). Lahko pa je tudi posledica prevelikega žepa in posledično slabšega stika vsadka z okoliškimi tkivi ter nezadostnega vraščanja. V tem primeru je potrebna ponovna operacija.

Otekanje prsi več let po operaciji
V izredno redkih primerih pride do zapoznelega otekanja (late seroma) več let po operaciji. Okoli 0,03 % strank občuti otekanje, vzrok pa še ni odkrit. Ob pojavu je treba obiskati kirurga, ki odredi nadaljnje ukrepe. Najprej je treba opraviti citološko punkcijo in izpraznitev seroma s pomočjo ultrazvoka, s čimer preprečimo poškodbo vsadka. Ponavadi tak postopek uspešno odpravi zaplet. V literaturi se proučuje povezanost z eno od oblik raka krvnih celic z obliko poznega seroma(Anaplastic Large Cell Lymphoma), a jasne povezave še niso ugotovili. S citološko punkcijo in skrbnim nadzorom in dobro komunikacijo s kirurgom hitro ovržemo vse skrbi.

Ruptura vsadka
Gre za redek pojav. Vsadki, ki jih uporabljamo, so izpolnjeni s čvrstim gelom, ki se tudi v primeru rupture (raztrganja) ne razlije v okolico. Stranka ne občuti rupture vsadka. Ponavadi jo ugotovimo ob reševanju težav zaradi razvoja zatezanja vezivne ovojnice. Ker imajo vsadki doživljenjsko garancijo, so stranke v teh primerih upravičene do novih vsadkov.

Motnje v občutljivosti bradavic
Včasih je lahko občutenje v bradavicah nekoliko šibkejše, včasih se ta zaplet pojavi v obliki neprijetnega draženja, izjemoma so lahko bradavice boleče. To je posledica raztezanja živca, ki skrbi za čutnost bradavice po vstavitvi vsadka. Stanje se izboljša v nekaj dneh ali največ nekaj tednih.

Pogosta vprašanja in odgovori

Naši vodili pri povečavi prsi sta zmernost in upoštevanje telesnih razmerij. Kljub temu da ima vsaka ženska svojo predstavo o velikosti in obliki prsi, obstajajo omejitve, preko katerih ne moremo. Ekstremov, torej močno pretiranih velikosti silikonskih dojk, ne vstavljamo. V medijih lahko opazujemo številna umetno oblikovana oprsja, ki v ljudeh ravno zaradi pretirane velikosti sprožajo različne (in ne ravno pozitivne) občutke. Hkrati pa v Sloveniji obstaja množica srečnih in zadovoljnih žensk s povečanimi dojkami, ki jim ženstvenosti ne manjka. Pri presoji o najbolj primernem vsadku nas vodi prepričanje, da je najpomembnejša skladnost, pa naj gre za obraz ali telo. Pri ženski z nekoliko večjo zadnjico smo tako lahko glede velikosti dojk nekoliko bolj drzni in obratno – ženski z izrazito drobnim in ozkim prsnim košem, ne moremo predlagati velikih vsadkov, ki bi zaradi neproporcionalnosti delovali vsiljivo in nenaravno. Upoštevamo torej telesne značilnosti, ki jih natančno izmerimo. Najpomembnejše meritve so širina dojke na prsnem košu, debelina žleznega tkiva ter višina prsnega koša. S temi meritvami določimo velikost vsadka, predvsem pa njegovo projekcijo (štrlino), ki vpliva na polnost dekolteja. Pretirana polnost dekolteja zelo jasno kaže na operiran videz, ki si ga večina žensk ne želi. Večji vsadki bolj vplivajo na naravna tkiva dojke. Mišica in žleza se stanjšata, kar dolgoročno lahko pomeni, da vsadki postanejo vidni in tipni. Tkiva so zaradi teže vsadka tudi bolj obremenjena in se predčasno povesijo.
Vsadek prsi napne in jih naredi nekoliko čvrstejš, zato je morda klasična preiskava z mamografom nekoliko težja za pregled perifernega tkiva dojke, medtem ko je večino dojke morda celo lažje pregledati. Tkivo dojke leži vedno nad vsadkom, zato vsadek v tem smislu ne more ovirati vidljivosti in kakovosti mamografske preiskave. Tako pri mamografiji žensk, ki imajo vsadke, opravijo dodatne posnetke, da dobro zajamejo tudi manj pregledne dele prsi. Vse naše pacientke izvajajo redne kontrolne preglede pri izkušeni radiologinji, ki z ultrazvokom zna prepoznati zelo začetne spremembe v tkivu dojke. V primeru sumljivih sprememb se dodatno lahko opravi magnetna resonanca dojk, ki najbolj natančno pokaže vse, kar se s tkivom dojke ali vsadki dogaja.
Ne. Vsadek je vstavljen pod žlezo, kar pomeni, da tkivo dojk zlahka pregledujemo. Vsadki so odporni na bistveno večje obremenitve, kot so prisotne pri mamografiji, prav tako vsadek ne vpliva na kakovost ugotavljanja rezultatov mamografije. Pomembno je, da je ženska dobro obveščena o tipu, vrsti vsadkov, s katerimi bo narejena povečava dojk, pa tudi o proizvajalcu vsadkov, ki jih bodo uporabili pri posegu. Niso namreč vsadki vseh proizvajalcev enako kakovostni. Pred leti so se pojavili nevarni, celo rakotvorni vsadki francoskega izdelovalca PIP, ki so sprožili strah tako med ženskami kot med kirurgi. Izkazalo se je, da so bili vsadki izdelani iz industrijskega, tekočega silikona, kar je povečevalo tveganje rupture (raztrganja) in iztekanja silikona. Nujna je uporaba vsadkov priznanih proizvajalcev, ki skrbijo za kontrolo kakovosti, sledljivost izdelka ter nudijo ustrezno garancijo.
Sile, ki pri mamografiji delujejo na dojke in vsadek, niso niti blizu sili, ki bi bila potrebna, da bi vsadek počil, zato je vsaka skrb odveč. Pomembno je le, da pred mamografijo poveste, da imate v dojkah vsadke. Moderni vsadki imajo zelo čvrsto ovojnico, ki je iz večih plasti, poleg tega je silikon v vsadku v obliki kohezivnega gela (podobne konzistence kot gumi bombon), in tudi če bi vsadek počil, se silikonski gel ne razlije nikamor.
Ne. Ta povezava je bila z dolgoletnimi raziskavami na ogromnem številu oseb ovržena. V ZDA je zaradi bojazni pred rakotvornostjo silikonskih vsadkov, njihovo morebitno povezanostjo z razvojem različnih kroničnih obolenj in težav pri dojenju dolgo veljal moratorij na njihovo uporabo, uporabljali so izključno tiste vsadke, ki so napolnjeni s fiziološko raztopino. Intenzivne in obsežne študije in testi silikonskih vsadkov, strogo nadzorovani s strani ameriške agencije za prehrano in zdravila (FDA), so pokazali, da omenjenih škodljivih povezav pri uporabi novejših silikonskih vsadkov ni, zato je bila prepoved uporabe odpravljena.
Z operacijo želimo ustvariti lepo oblikovane in primerno velike dojke. Pri prsih, ki so že naravno lepo oblikovane in jih želimo le volumsko izpolniti, lahko uporabimo okrogle vsadke. Kadar je treba naravni konus tj. zaobljenost dojke oblikovati, uporabimo kapljičaste vsadke. Okrogli vsadki nekoliko bolj izpolnijo področje dekolteja, kar je lahko pri nekaterih posameznicah moteče, zato je izbira kapljičaste oblike pogostejša. Opazili smo, da se na posvetih pred povečavo prsi stranke prevečkrat osredotočijo na velikost košarice, premalo pozornosti pa namenjajo obliki. Veliko bolj kot velikost je za popolnejši estetski videz pomembna oblika dojk!
Ne. Vsadki nikakor ne motijo dojenja, saj med operacijo ne poškodujemo žleznega tkiva. Vsadek vstavimo pod mišico; od žleze dojke je fizično ločen z mišico in njeno ovojnico. Silikon nikakor ne more prehajati v materino mleko, saj gre za koheziven gel, ki je po strukturi podoben žele bonbonom in ovit z večslojno teksturirano ovojnico, ki ničesar ne prepušča.
Mamografija dojk z vsadki je nekoliko zahtevnejša, a izkušen radiolog bo znal mamografski posnetek zelo dobro interpretirati, v kolikor pa bo preglednost slabša, se lahko odloči za dodatno ultrazvnočno ali magnentno resnonančno diagnostiko.
Pred leti so bili vsadki napolnjeni s tekočim silikonom. Ovojnica starejših vsadkov je bila manj odporna in tudi bolj prepustna. Posledično je bila možnost rupture vsadka (raztrganja) in razlitja silikona večja. Moderni vsadki prestanejo temeljite teste mehanske in kemične odpornosti, napolnjeni so s kohezivnim silikonom, katerega struktura je na otip primerljiva z žele bombonom, njihova ovojnica je močnejša in varnejša. Ker je gel koheziven, se tudi v primeru rupture ne razlije, ampak zadrži obliko in vsebino vsadka. Izdelovalec vsadkov zagotavlja, da pri normalnih obremenitvah do ruptur ne prihaja. V izjemno redkih primerih, ko do rupture vseeno pride, zagotovijo nadomestne vsadke brezplačno. Pri rupturi vsadka zdravje ni ogroženo.
Zelo pogosto se zgodi, da se mamice med dojenjem navadijo na bolj polne prsi in jih njihov upad ob koncu dojenja močno razočara. Poln dekolte je žal vezan zgolj na obdobje nosečnosti in dojenja, je torej le prehodne narave. Še več, nekatere mamice tožijo, da so prsi po dojenju še bolj prazne, opazijo celo strije. Strije so povezane z nihanjem telesne teže, ki je značilno za obdobje nosečnosti, še bolj pa za zaporedne nosečnosti. Z vsadkom prsim povrnemo volumen, tkivo prsi, vključno s kožo, se napne, strije se izravnajo in so manj opazne. Včasih je treba odvečno kožo nekoliko preoblikovati z dodatnim posegom, kar pusti zgolj diskretne in skrite brazgotine.
Za povečavo prsi se ženske največkrat odločajo v dveh življenjskih obdobjih: bodisi v zgodnjih dvajsetih letih bodisi po zaključenem obdobju dojenja. Dekleta, ki imajo prsi po naravi manjše in jih to obremenjuje, lahko poseg opravijo takoj po dopolnjenem 18. letu starosti. Druga skupina so mlade mamice, pogosto nekaj let po porodu, ki si želijo povrniti obliko, videz in velikost prsi. Primeren čas za poseg je tudi obdobje zrelih let, če le ni nasprotnih indikacij v siceršnjem zdravstvenem stanju.
V Sloveniji uporabljamo vsadke, ki so izpolnjeni s čvrstim silikonom, zaradi česar jih ne moremo vstaviti skozi rez na popku. Skozi majhen rez na popku lahko vstavimo vsadke, ki jih po vstavitvi napolnimo na želeno velikost s fiziološko raztopino. Na prvi pogled se zdi uporaba takih vsadkov enostavna in idealna, vendar je oblikovanje žepa za vsadek s fiziološko raztopino izrazito težavno, nenatančno in brez možnosti za nadzor krvavitve ali oblike dojk. Tudi v tujini se uporaba teh vsadkov zmanjšuje. Glede na dosedanje izkušnje in raziskave je poseg povečave prsi najvarnejši in možnost zapletov najmanjša, ko vsadek vstavimo skozi rez v gubo pod dojko. Ta pristop omogoča najbolj natančno oblikovanje žepa za protezo.
Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se