Kakovost kože se s staranjem spreminja – koža postaja ohlapna, suha, neelastična, razbrazdana, kožne pore postanejo širše in globlje.
S kemičnim peelingom obnovimo in zgladimo povrhnje plasti kože, v globljem delu kože pa povzročimo nastajanje novega kolagena in dosežemo izboljšan tonus.

Na kratko o posegu

  • Blažji pilingi s sadnimi in mlečnimi kislinami poživijo prekrvitev kože in jo naredijo sijajnejšo.
  • Globlji pilingi (TCA) imajo poleg intenzivnejšega učinka izboljšanja videza in kakovosti kože še učinek zatezanja in nastajanja novega kolagena.
  • Postopek traja 10 minut in ga je potrebno za res dober učinek, trikrat do štirikrat ponoviti, z vsaj štirinajstdnevnimi razmaki. Enkrat letno je nato priporočljivo opraviti obnovitveni peeling.
  • Po postopku je koža obraza pordela, po nekaj dneh se prične luščiti, spodaj pa nastaja nova, gladka in nežna koža. Postopek ponavadi izvajamo na četrtek popoldne, da si koža preko vikenda opomore.
  • Po peelingu je priporočljivo nanašanje negovalne kreme in kreme z UV zaščitnim faktorjem.

Več o posegu

Poleg staranja globokih tkiv obraza se s staranjem spreminja tudi koža – postaja ohlapna, suha, neelastična in razbrazdana. Povrnitev volumna in napetje kože, njene kakovosti ne popravi. S kemičnim peelingom obnovimo povrhnje plasti kože in jo zgladimo, z dovolj globokim peelingom pa dosežemo tudi zatezanje, obnovo in rast kolagena in boljšo strukturo globljih plasti kože.

Uporabljamo več vrst peelingov, odvisno od tipa kože in učinka, ki ga želimo doseči. Peeling napravi kontrolirano odstranitev povrhnjice in zgornjih slojev kože, koža se na ta način enakomerno obnovi in postane gladka. Peeling hkrati deluje stimulativno na globlje plasti kože in povzroči njeno zatezanje ter nastajanje novega kolagena in ostalih podpornih struktur kože.

Peelingi s sadnimi ali mlečnimi kislinami so namenjeni odstranjevanju finih linij, zožanju por, in odstranjevanju manjših nepravilnosti kože. Pusto kožo lahko z mlečnokislinskimi peelingi poživimo, ji povrnemo tonus in ji izboljšamo teksturo.
Najpogosteje napravimo 4 postopke v razmaku 14 dni. Koža je neposredno po peelingu rdeča in sijoča, rdečica se umiri že do naslednjega dne, zato je peeling s sadnimi ali mlečnimi kislinami primeren tudi za bolj zaposlene posameznike, ki si ne morejo privoščiti daljšega časa okrevanja.

Srednje globoke peelinge izvajamo s preparati, ki vsebujejo TCA (triklorocetno kislino, različnih koncentracij, 15 %, 18 %, 20 % ali 30 %).
Srednje globoki peelingi so namenjeni intenzivnejšemu pomlajevanju, odpravi nekoliko globljih gubic, odpravi motenj pigmentacije in celoviti obnovi kože.
Izvajamo različne protokole, odvisno od tega, kaj želimo s peelingom doseči. Light protokol s 15 % TCA uporabljamo na 2-3 tedne, Medium protokol s 15 % TCA, in točkovno z 18 % TCA 1x mesečno, napredni Advanced protokol z 18 % ali 20 % TCA pa na 2 meseca.

Poleg sadnih in mlečnih kislin ter TCA, uporabljamo tudi fenolne peelinge, ki delujejo najgloblje, zato imajo največji učinek, žal pa daljši tudi čas okrevanja, zato ga uporabimo v primerih, ko je koža resnično slabe kakovosti in starostno spremenjena. Oseba, na kateri ga izvajamo, pa ima na voljo dovolj časa za okrevanje.

Na voljo so tudi specifičnim težavam namenjeni peelingi. Akne so še posebej nadležna težava, ki pesti mladostnike, mnogokrat pa opažamo hormonsko spremenjeno kožo tudi pri ženskah in moških po adolescenci. V tem primeru lahko uporabimo peelinge s kombinacijami kislin, npr. 30 % glikolno kislino in 2 % salicilno kislino, ki v takšni koncentraciji delujeta predvsem antiseptično, kar je pomembno pri vnetih aknah.

Tovrsten peeling je izjemno učinkovit pri vnetih aknah ali pa zgolj pri nečisti, mešani, mastni koži, razširjenih porah s povečanim izločanjem loja. Priporočajo se 4 postopki (lahko tudi več, odvisno od stanja kože). Postopek se izvaja na 14 dni, lahko vse leto, v kolikor se hkrati uporabi zaščitni faktor SPF50 in se posameznik izogiba soncu (še posebno pomembno pri vnetih aknah).

S peelingi lahko omilimo ali pa v celoti odstranimo tudi različne pigmentne madeže, melasme, sončne pigmentacije ter vzdržujemo enakomeren ten kože. Učinek je pogosto viden že po enem tretmaju, postopek pa najpogosteje izvedemo do dvakrat v razmaku enega meseca.
Tovrstni peelingi sestojijo iz retinola, arbutina, azelainske kisline, salicilne kisline, fitinske kisline, ferulične kisline in kojične kisline. Omenjene sestavine zavirajo nastanek melanina, zavirajo pojav starostnih pigmentacij in imajo vlažilen in belilni učinek.

Neposredno po peelingu je koža pordela, rdečica izgine drugi do tretji dan, takrat se pojavi luščenje, ki je intenzivnejše ob uporabi močnejših peelingov z višjimi koncentracijami kislin.
Stranski učinki so izjemno redki in predvsem prehodne narave. Možna je dalj časa trajajoča rdečica, prehodne pigmentacije ali mozoljčki.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj so prednosti pomlajevanja kože s kemičnimi peelingi?
Kaj so glavni zapleti pri uporabi kemičnega pilinga?
Kdaj je najbolj primeren čas za nanos kemičnega pilinga in ali so pri uporabi kakšne starostne omejitve (navzgor ali navzdol)?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×