Ginekomastija pomeni povečane žleze dojke, velikokrat se zaradi povečanih maščobnih oblog v predelu dojke naredi mačobno-kožna guba, ki videz povečanih prsi še poudari. Povečanega žleznega tkiva se s še tako intenzivno vadbo ne da odstraniti.

Na kratko o posegu

  • Gre za izrazito motečo deformacijo, zaradi katere trpi veliko moških.
  • Pri odločanju o posegu je pomembna sestava odvečnih tkiv (razmerje med žlezo in maščobo) in elastičnosti kože – sposobnosti skrčenja.
  • Z liposukcijo skozi majhne vbodne ranice odstranimo maščobni del tkiv.
  • Skozi rez, ki je skrit v robu bradavice in je praktično neviden, odstranimo žlezni del – čvrst gomolj pod bradavico.
  • V primeru izrazito ohlapne kože, je odvečno kožo potrebno odstraniti. Kožni rez okoli bradavice nekoliko podaljšamo na obe strani ali pa brazgotino skrijemo v predelu kožne gube, ki jo tvori prehod prsne mišice na prsni koš.
  • Poseg lahko opravimo ali v lokalni ali splošni anesteziji in traja približno 1-2 uri.
  • Običajno greste lahko domov isti dan, izjemoma prvo noč prespite v bolnišnici.
  • V prvih nekaj dneh je gibanje treba prilagoditi bolečinam. Postopno lahko aktivnost stopnjujemo. Že po nekaj dnevih lahko skoraj brez omejitev opravljate vsa običajna dnevna opravila.
  • Vrnitev na delovno mesto je odvisna od narave dela, upoštevati pa je treba omejitve v gibanju.
  • 4-6 tednov po posegu je priporočljivo stalno nositi elastično oblačilo, ki pomaga koži pri krčenju in preprečuje otekanje.

Več o posegu

Ginekomastija pomeni povečane žleze dojke, pseudoginekomastija pa je pojav, pri katerem se zaradi povečanih maščobnih oblog v predelu dojke naredi maščobno-kožna guba, ki ima videz povečanih prsi. Gre za izrazito motečo deformacijo, zaradi katere trpi veliko moških. Možna posledica je pomanjkanje samozavesti, ki se kaže v težavah ob navezovanju stikov, taki ljudje se velikokrat izolirajo, izogibajo se situacijam, ki bi lahko privedle do razkritja (preoblačenje v garderobah, obiskovanje plaže), velikokrat so zapostavljeni tudi intimni stiki. Ta težava je še posebej moteča za moške, ki posvetijo veliko energije in časa oblikovanju telesa v telovadnici in tudi zdravi prehrani, a se povečanega žleznega tkiva nikakor ne morejo znebiti.

Vzrok nastanka problema je neravnovesje med učinki ženskih in moških spolnih hormonov, zaradi česar pride pri moškem do povečanja žleznega tkiva dojke. Taka neravnovesja so lahko:
- fiziološka v obdobju takoj po rojstvu, ki nastanejo zaradi vpliva materinih hormonov, v puberteti, ko se značilno moško hormonsko ravnovesje šele vzpostavlja, ter v starosti, ko pride do usihanja izločanja testosterona in relativno večjega učinka ženskih hormonov;
patološka: nekateri tumorji izločajo ženske hormone, do težav pa lahko pride tudi pri odpovedi jeter in drugih hormonskih motnjah;
sekundarna: ki nastopijo zaradi vpliva nekaterih zdravil, hormonskega zdravljenja nekaterih tumorjev, anabolnih steroidov, nekaterih mamil (marihuana) ipd.

Najpogosteje imamo opravka s postpubertetno perzistirajočo ginekomastijo. Pri večini dečkov pride v puberteti do povečanja žleznega tkiva, ki se kasneje povrne v normalno stanje. Pri nekaterih pa žlezno tkivo vztraja tudi kasneje. Povečanje žleze je lahko enostransko ali obojestransko. 
Pred morebitno kirurško korekcijo je treba izključiti oziroma odpraviti druge vzroke nastanka. 
Tkivo dojke je sestavljeno iz žleznega dela in maščobnega dela. Maščobno tkivo lahko izsesamo, žlezni gomolj pa je treba kirurško izrezati skozi rez v področju prsne bradavice. 
Za način operativnega posega se odločimo glede na količino odvečnega tkiva, razmerja tkiv (žleznega : maščobnega) in količino odvečne kože ter elastičnosti le-te (sposobnosti skrčenja).


Operativni poseg z liposukcijo, izrezom gomolja in odvečne kože

Ponavadi je poseg primeren za mlajše odrasle, pri katerih je koža še dovolj elastična in se po posegu skrči, zato je za odstranitev žleznega gomolja dovolj že rez skozi areolo.

V primeru izrazite ginekomastije (običajno na račun večjega deleža maščobe) je včasih treba nekaj kože tudi izrezati. Brazgotina je postavljena karseda diskretno, neposredno pri bradavici ali v predelu kožne gube, ki jo tvori prehod prsne mišice na prsni koš. V primeru izrazite povešenosti odvečne kože in bradavice je treba kožo odstraniti, bradavico pa v celoti prestaviti na primernejši položaj. V takem primeru gre za napredovalo stanje, ki ga lahko vidimo pri pacientih po masivnem hujšanju in nekaterih starostnikih.

Poseg opravimo lahko v lokalni ali splošni anesteziji in traja približno 1-2 uri. Običajno ste še isti dan po posegu odpuščeni v domače okolje z natančnimi navodili. Izjemoma (oddaljen kraj, pozno izveden poseg) prespite eno noč na kliniki. V prvih nekaj dneh je gibanje treba prilagoditi bolečinam. Postopno lahko aktivnost stopnjujemo. Že po nekaj dneh lahko skoraj brez omejitev opravljate vsa običajna dnevna opravila. Vrnitev na delovno mesto je odvisna od narave dela, upoštevati pa je treba omejitve v gibanju. 4-6 tednov po posegu je priporočljivo neprestano nositi elastično oblačilo, ki pomaga koži pri krčenju in preprečuje otekanje. Včasih za hitrejše celjenje svetujemo tudi fizioterapijo z UZ.

Možni vendar redki zapleti so nabiranje krvi (hematom) ali tekočine (serom) in okužba. Prehodno se lahko pojavi zmanjšana občutljivost bradavic za dotik, kar po nekaj mesecih izzveni. Dokončno stanje lahko ocenjujemo po 5-6 mesecih.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali sem primeren kandidat?
Kakšne brazgotine lahko pričakujem po posegu?
Pri kateri starosti lahko opravim poseg odprave ginekomastije?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×