Znaki staranja so vidni po celotnem telesu, najbolj opazni in moteči pa ravno na obrazu.
Zmotno je razmišljanje, da je kirurški dvig obraza namenjen samo ženskam.
S kirurškim dvigom obrazu povrnemo obliko,  polnost in izbrišemo globoko vrezane gube srednjega in spodnjega dela obraza ter vratu.

Na kratko o posegu

 • Pojavljanje gub je posledica izgube elastičnosti kože in njenega tanjšanja. S hkratnim zmanjševanjem volumna se mehka tkiva obraza vse slabše upirajo učinkom gravitacije. Pojavijo se mešički v področju spodnje čeljusti, zrahljane gube se poglobijo, polna lica usahnejo, koža vratu izgubi napetost.
 • S tehniko SMAS liftinga obraza najprej izboljšamo položaj spodaj ležečih vezivno – mišičnih tkiv, nato pa kožo opnemo po pomlajeni obliki obraza. Zato po tovrstnem liftingu obraz ni videti »zategnjen«, saj ohranimo vse moške poteze s poudarjeno čeljustjo in manj poudarjenimi ličnicami.
 • Kirurškemu dvigu obraza za doseganje skladnosti pogosto dodamo dodatne posege pomlajevanja:
  • Z liposukcijo lahko učinkovito zmanjšamo podbradek.
  • S trebuha in notranjega dela kolen odvzeto maščobo uporabimo za dodajanje volumna tam, kjer so zaradi starosti obline usahnile – tako povrnemo polnost lic, vdolbenih podočnjakov in tudi ustnic, sočasno lahko podpremo in poplitvimo globoke gube.
  • Usahlo, stanjšano in nagubano kožo lahko po opravljenem posegu še pomladimo s kemičnim peelingom.
 • Osnovni namen facelifta je osvežiti obraz, najpomembnejše pa je to narediti tako, da se poseg opravi diskretno in praktično nevidno. Zato skušamo rez kar najbolje skriti – brazgotine so skrite v predelu uhlja in v lasišču.
 • Poseg traja 4 do 6 ur in poteka v splošni anesteziji.
 • Oteklina in podplutba je prisotna dva do tri tedne, v tem času priporočamo bolniški stalež.

Več o posegu

Na posameznika ima izjemen vpliv okolje, bodisi delovno, bodisi krog prijateljev ali znancev. Za nekoga, ki ima izjemno dinamičen način življenja in mlajši krog sodelavcev, je občutek staranja lahko bistveno hitrejši kot pri nekom, ki ima v življenju počasnejši tempo, službo, ki je manj dinamična, in je obkrožen z vrstniki. Proces staranja dodatno pospešujejo bolezen, stres, kajenje ter izpostavljenost soncu.

Izraz “facelift” ali kirurški dvig obraza je neposrečen izraz, po katerem bi se dalo sklepati, da gre za korekcijo celotnega obraza, od linije lasišča do vratu. Dejansko pa  s faceliftom opravimo pomladitev srednjega in spodnjega dela obraza in vratu, medtem ko za pomladitev zgornjega dela obraza izberemo dvig obrvi in vek. Kljub neprivlačnemu nazivu s faceliftom izjemno uspešno odstranimo odvečno kožo lic in spodnjega dela obraza, omilimo poševno gubo med nosom in kotičkom ust (nazolabialna guba), zategnemo kožo na vratu ter izbrišemo podbradek ter pomladimo izgled spodnje čeljusti.

Osnovni namen facelifta je osvežiti obraz, najpomembnejše pa je to narediti tako, da se poseg opravi diskretno in praktično nevidno.  Dandanes facelift zavrti kolo časa nazaj za 10 do 15 let in ne ustvari tistega umetnega zategnjenega videza, ki je bil rezultat preživetih kirurških tehnik. S posegom res vrnemo čas nazaj, a staranja vseeno ne ustavimo. Pacienti so v veliki večini zadovoljni le z enkratnim posegom, ker pa se tkiva obraza še naprej starajo, je poseg po nekaj desetletjih možno ponoviti. Z redno uporabo dodatnih, nekirurških  tehnik pomlajevanja  je rezultat facelifta trajnejši.

Za dosego dviga spodnjega dela obraza in vratu obstajajo številne tehnike, za najbolj primeren pristop se odločimo šele S temeljitega pregleda in izčrpnega pogovora s pacientom.

Najpogosteje s kirurškim dvigom napnemo povrhnji mišično vezivni sistem obraza. S staranjem namreč mehka tkiva obraza zaradi težnosti in slabšanja kakovosti postanejo ohlapna in se povesijo, kar povzroči mešičke v predelu čeljusti (hrčkove vrečice) in poglobitev gub. S kirurškim dvigom izboljšamo položaj globlje ležečih tkiv, nato pa kožo prilagodimo novemu ogrodju obraza. Zato po tovrstnem liftingu obraz ne deluje »zategnjen« in rezultati trajajo dlje kot pri npr. subkutanem liftingu, kjer odstranimo le odvečno kožo.

Tehnika subkutanega dviga je uporabna predvsem za vitke ženske z odvečno kožo obraza in hkrati dobrim položajem spodaj ležečih struktur (maščobnih blazinic, vezivnega tkiva, kostne oblike) ali pa za posameznice, ki so izdatnejši dvig obraznih struktur že imele opravljen in si želijo samo dodatne korekcije. Pri tej vrsti dviga obraza so rezultati kratkotrajnejši kot pri drugih, radikalnejših tehnikah, saj se globlje strukture še naprej starajo, povešajo in vlečejo kožo. S klasičnim faceliftom pa pomladimo več plasti obraza in s tem podaljšamo trajnost njegovega učinka.  Krajši kot je poseg in manj kot je intenzivno kirurško delo v globini, krajši je učinek.

Izraz minilift predstavlja številne tehnike z omejenimi rezi za posameznike z zelo zgodnjimi znaki staranja, navadno v njihovih tridesetih ali štiridesetih letih. Velikokrat minilift sicer pomeni tudi minimalen rezultat, kar pa ne pomeni, da za nekatere paciente ni primeren.

Pri S-liftu gre za klasičen dvig obraza, ki je dobil ime po rezu v obliki črke S. Ta poteka v liniji las na sencih in pred ušesom. Ker rez ne poteka za ušesom, je tehnika primerna za tiste, ki na vratu nimajo pretirano ohlapne kože ali pa so se znaki staranja šele pričeli kazati in si želijo manjše osvežitve spodnjega dela obraza brez večjih rezov.

Subperiostalni facelift je tehnika dviga v najglobljih plasteh, ponavadi narejen z endoskopom, majhno kamero, ki omogoča poseg skozi več drobnih skritih rezov.  Pri tej tehniki dvignemo vse strukture nad kostjo v bloku in jih pomaknemo nazaj v njihov mladostni položaj. Hkrati lahko na dele, ki jih želimo poudariti, vstavimo obrazne vsadke, saj se le ti namestijo direktno na kost. Oteklina je pri tej tehniki nekoliko bolj izražena.

Dvig obraza je poseg, ki je opravljen v splošni anesteziji, v nekaterih primerih pride v poštev tudi sedacija. Traja približno 4 ure, če pa se pacient odloči za sočasno popravo dodatnih delov obraza, se poseg podaljša. Pacient v bolnišnici po posegu prenoči zaradi opazovanja in ukrepanja v primeru morebitnega nastanka hematoma.

Po posegu so pooperativne rane pokrite z gazo in povite s povojem, ki pokriva tudi predel vratu. Prvi prevez je navadno dan po operaciji, takrat se gaze in povoj zamenjajo, dreni se odstranijo, pacient odide domov.
Lase umijemo v operacijski dvorani, preden namestimo povoje, saj umivanje las takoj po operaciji ni dovoljeno. Tuširanje je dovoljeno že dan po operaciji. Po operaciji obstaja možnost, da pacient težje odpre usta, zato je s seboj priporočljivo imeti otroško zobno ščetko ali ustno vodo, ki bo v pomoč pri vzdrževanju ustne higiene. Za kakršen koli zobozdravniški poseg je potrebno počakati vsaj en mesec.

Po kirurškem dvigu obraza je prepovedana vsakršna telovadba, dviganje uteži, pospravljanje …, dokler kirurg tega ne dovoli. Pretirana aktivnost prezgodaj lahko povzroči težave pri okrevanju in upočasni celjenje. Kakršen koli udarec v področje kirurške rane lahko povzroči nastanek hematoma, popuščanja šivov, vnetja ali celo odmrtja tkiva. V svoj videz pacient napravi veliko naložbo. Zmanjšanje aktivnosti naložbo ohranja varno.

Oteklina je lahko minimalna, in nasprotno, lahko tako obsežna, da se prvih nekaj dni pacienti komaj prepoznajo. Pomemben je temeljit pogovor in priprava svojcev, ki bodo za pacienta skrbeli, na prehoden pooperativni izgled. Pacient ima v vsakem trenutku na voljo možnost poklicati svojega kirurga, prejme njegovo osebno telefonsko številko. Stiska in zaskrbljenost v tem obdobju sta razumljivi, a vendar je potrebno ohraniti mirnost, saj je takšno stanje popolnoma normalno, pričakovano in seveda prehodnega značaja.

Navadno se oteklina stopnjuje prve tri dni zaradi normalnega odgovora organizma na celjenje. Z menjanjem hladnih obkladkov (20 minut na obrazu in 20 minut brez njih) oteklino in nelagodje ublažimo. Pomembno je, da se hladnih obkladkov ne polaga direktno na kožo, saj zaradi zmanjšanega občutka pacient ne začuti, kdaj pride do omrzline. Pomemben je počitek z dvignjenim vzglavjem in podprtimi rameni. Normalno in pričakovano je prehodno povečanje otekline, ko pacient prične z aktivnostmi, saj takrat pride do prehodnega dviga krvnega tlaka.

V predelu lic ali pod brado je oteklina lahko čvrsta, a to ni razlog za skrb in strah. Če bi spremenila barvo in postala rdečkasta in se pričela povečevati, potem je nemudoma potrebno poklicati kirurga, saj gre lahko za nastanek hematoma, kolekcije krvi, ki zahteva takojšnjo kirurško izpraznitev. Podpludbe postopno in počasi izginjajo, vmes pa spreminjajo barvo od rdeče, vijolične, zelene do rumene. Arnika, bromelan in vitamin K lahko pomagajo, da modrice izginejo nekoliko prej, vendar se je o uporabi tovrstnih zdravilnih učinkovin predhodno potrebno posvetovati s kirurgom.

Zaradi naravne sile težnosti se kri pomika navzdol skozi plasti tkiv, zabarvanje se lahko pojavi tudi na vratu. Podpludbe in otekline postopoma uplahnejo v enem do dveh tednih, medtem se pacient počasi privaja in začne uživati v svojem novem videzu. V 4 do 6 tednih se ponavadi pokaže poln učinek facelifta, čeprav lahko manjša oteklina vztraja še nekaj mesecev.

Šive na vidnih delih odstranimo po 5 do 7 dneh, v lasišču pa lahko ostanejo nekaj dni dlje in tako služijo dodatni opori, po 10 do 14 dneh pa odstranimo tudi te. Rez po dvigu obraza se lepo zaceli že v 2 tednih, vendar brazgotina ostane rožnata še nekaj mesecev. Ko je rana enkrat zaceljena, se lahko skrije s pudrom in pričesko.

Po posegu se lahko pojavijo področja, ki bodo manj občutljiva na dotik, lahko tudi povsem neobčutljiva. Občutek se postopoma povrne v nakaj tednih ali mesecih. V tem času je potrebna pazljivost s hladnimi obkladki, vročimi navijalkami in sušilcem za lase. Ko se bo občutek za dotik vračal, so lahko na omenjenih delih prisotni občutki zbadanja in srbenja. Tovrstni občutki so nekaj običajnega, včasih težave omilimo z aspirinom. Pred jemanjem kakršnih koli zdravil se je potrebno posvetovati z zdravnikom.

Okrevanje po kirurškem dvigu obraza navadno ni preveč boleče. Pacienti največkrat navajajo napetost in vlek za ušesi. Sčasoma, ko se koža nekoliko sprosti in oteklina uplahne, občutek nelagodja poneha. V kolikor bi v tem obdobju prišlo do pojava večje in naraščajoče bolečine, je o tem nemudoma potrebno obvestiti zdravnika.

Na delovno mesto se pacienti lahko vrnejo po petih dneh, če morebitne otekline in podplutbe pri delu ne predstavljajo omejitve. Pacienti so lahko socialno polno aktivni v dveh do treh tednih. Vsem za hitrejše okrevanje in zmanjševanje oteklin priporočamo kontrolirano fizioterapijo in limfno drenažo obraza.
Pomembno je da se še vsaj pol leta po posegu izogibajo neposrednim sončnim žarkom. Če se soncu ni mogoče izogniti, je nujna uporaba kreme z močnim zaščitnim faktorjem.

Znaki, ki izdajajo facelift

Največje zadovoljstvo in potrditev, da je bila operacija pravilna odločitev, čutita pacient in kirurg takrat, ko bližnji opazijo, da se je na operirani osebi nekaj spremenilo, opazijo svež, mladosten videz, a hkrati ne morejo ugotoviti, kaj se je spremenilo. K takšnemu rezultatu stremijo vsi kirurgi, a vseeno se včasih zgodi, da rezultat ni idealen in da poseg na pacientu pusti prepoznavne znake, značilne za slabše izveden facelift. Zelo pomembno je, da se kirurg teh nevarnosti zaveda in naredi vse, da se znakom izogne.
Izravnana in z obrazom zraščena ušesna mečica je, ko gre za facelift, pogost izdajalski znak. Do tega pride, ko se v področju ušesne mečice odstrani preveč kože in je na mestu celjenja koža izpostavljena preveliki napetosti.

„Joker” nasmeh  je nenaraven videz nazolabialne gube med smejanjem. Guba je negibljiva, zategnjena in poglobljena. Do takšnega videza lahko pride čez mnogo let tudi po tehnično brezhibno izvedenem posegu, ko se tkiva obraza zaradi staranja ponovno stanjšajo. V tem primeru je rešitev vbrizganje lastne maščobe v takšen predel, kar pomaga k povrnitvi naravnega videza.

Normalno je sluhovod pri človeku delno zastrt s hrustancem. Če se med posegom v področju pred ušesom odstrani preveč kože, nastane vlek, ki povzroči odmaknitev hrustanca, tako odpre sluhovod, kar deluje nenaravno. Zategnjen obraz je posledica neustrezne napetosti kože kot posledica nepravilno prikrojene kože ali pa pomanjkanja podpore v spodaj ležečih tkivih.

Pri nekaterih tehnikah se črta lasišča pred ušesom pomakne navzgor in nazaj. Če se poseg ponavlja, se lahko zgodi, da zalizci postopno izginejo. S prilagoditvijo tehnike (mesto reza, prikrojitev kože) ju lahko ohranimo, tvegamo pa bolj vidno brazgotino. Tu pride do izraza kirurgov občutek za dobro odločanje, saj pretehta vse možnosti in uporabi različne tehnike za čim boljši rezultat.

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×