Globoke gube na čelu se z leti zarežejo v kožo in jih ne odpravi niti najbolj temeljita terapija z botoksom.  Upadla in nizko položena linija obrvi zapira oko in daje obrazu žalosten, zaskrbljen videz.
Z dvigom obrvi osvežimo predel čela in obrvi, izravnamo globoke prečne črte na čelu, in odpravimo žalosten izgled obraza, ki ga povzročajo z leti nizko položene obrvi.

Na kratko o posegu

  • Linija idealne ženske obrvi naj bi se od notranjega proti zunanjemu delu vzpenjala za 12 do 14 stopinj, na meji zunanje tretjine pa se rahlo lomi navzdol, ob tem je notranji del položen nižje, kot zaključek na zunanji strani.
  • Poseg traja 1 uro v lokalni ali splošni anesteziji.
  • Tik ob robu lasišča napravimo neviden rez, nežno dvignemo plasti kože in mišic ter s tem dosežemo “odprt” izgled zgornjega dela obraza.
  • Pogosto za dosego res svežega videza za učinek dviga obrvi uporabimo tudi botulin toksin.
  • Z browliftom ponovno postavimo obrvi na svoje mesto in tako odpravimo enega zgodnejših znakov staranja ― podaljšanje čela in spust obrvi. Z dvigom obrvi tudi zmanjšamo ali odpravimo polnost zgornjih vek. Hkrati se strogo izogibamo ustvarjanju umetnega videza.
  • Okrevanje traja nekaj dni, šive odstranimo po 1 tednu. Bolečina po posegu je blaga, zapleti so redki.

Več o posegu

Čelo je eden prvih delov obraza, kjer učinki staranja pokažejo svojo moč. Gube, spuščene obrvi in polne zgornje veke nam na obraz vrišejo utrujenost in slabo voljo, nas postarajo, ter s tem naš pravi izraz zakrijejo. Vzrok tiči v  ponavljajočem se krčenju mišic čela zaradi dvigovanja obrvi, ki so se z leti povesile, staranju s spremembo kakovosti tkiv, gravitaciji, sončenju in posledični poškodbi kože. S spuščanjem obrvnega loka dobi obraz žalosten in zaskrbljen izgled, kljub temu, da se sicer tako ne počutimo. Nizka lega obrvi je sicer lahko tudi dedna in tako neodvisna od staranja, a globoke gube na čelu, upadla in nizko položena linija obrvi, ki zapira oko, so lastnosti starajočega se obraza.

Univerzalne velikosti in oblike čela, ki bi ustrezala vsem moškim in ženskim obrazom, ni. Pri opisovanju lepega in lepote ne moremo mimo izraza “spolni dimorfizem”, ki pomeni, da tisto, kar velja za lepo na ženskem obrazu, ni hkrati privlačno tudi na moškem.

Že v srednjem veku je visoko čelo pri ženski veljalo za pojem lepote, aristokracije in inteligence. Visoko čelo v modernem času opisujemo takrat, ko je razdalja med obrvjo in lasno linijo pri pogledu s strani večja od 5 cm pri ženski in večja od 6 cm pri moškem. Višina čela naj bi predstavljala tretjino višine obraza. Široko in vertikalno položeno čelo naj bi pri moškem predstavljalo pojem možatosti, pri ženski pa je zaželjeno nežnejše, v loku napeto čelo, brez poudarjenega kostnega grebena v predelu obrvi.

Na straneh čelo prehaja v senčni kotanji. Ti sta pri mladem in zdravem človeku polni, prazna senčna kotanja pa daje videz bolezni, hiranja ali očitnega staranja. Koža lepega čela je napeta, brez statičnih ali dinamičnih gub ter zabarvanj. Lasna linija je primerno položena, prav tako so obrvi primerne višine in oblike.

Obrv ima nežen lok z najvišjo točko v področju zunanjega roba šarenice, robova obrvi sta v približno enaki višini, zunanji rob je lahko nekoliko višje. Notranji rob je najširši in se začne navpično nad notranjim kotičkom  očesa in zunanjim robom nosnega krila. Obrv se na straneh postopoma oži in konča nekje na navidezni črti, ki povezuje zunanji rob nosnice in zunanji kotiček očesa. Poteka tik nad kostnim delom očesne odprtine.

Idealna oblika obrvnega loka se pri moškem in ženski razlikuje, pomembna pa je tudi oblika obraza. Pri moškem je obrv praviloma položena bolj vodoravno, je debelejša, medtem ko pri ženski v centralnem delu poteka rahlo poševno navzgor, se na dveh tretjinah dolžine lomi, in poteka ponovno navzdol.

S kirurškim dvigom čela dosežemo večji premik obrvi, izravnamo globoke prečne črte na čelu in odpravimo moteč žalosten izgled obraza.

Pomembno je poudariti, da je včasih polnost zgornjih vek posledica prenizko spuščenega čela in ne odvečne kože zgornjih vek. V tem primeru je tehnika odstranitve kože zgornjih vek (zgornja blefaroplastika) napačen poseg, saj ne odpravimo osnovnega vzroka težav, ki se skriva v popuščanju in visenju kože s čela.
Kirurški poseg dviga čela se imenuje browlift in traja, odvisno od tehnike, približno 1 uro v lokalni ali splošni anesteziji. Skozi diskretne reze v oz. pred lasiščem nežno napnemo plasti kože in mišic ter s tem dosežemo  “odprt” izgled zgornjega dela obraza.

Pri endoskopskem browliftu čelo dvignemo s pomočjo majhne kamere in posebnih inštrumentov, ki jih vtaknemo skozi 5 do 6 majhnih rezov. Pri tem odvečne kože ne odstranjujemo, ampak jo prerazporedimo nazaj. Tovrsten poseg ni primeren za nekoga, ki ima na čelu obilo odvečne kože in gub. Z omenjenim pristopom lahko hkrati učinkovito ustavimo prekomerno krčenje mišic, ki so odgovorne za mrščenje in stiskanje obrvi ter nastanek gub med njimi.

S temporalnim browliftom odstranimo odvečno kožo, kar dvigne predvsem zunanja roba obrvi. S tem posegom ne moremo dvigniti srednjega dela čela, lahko pa dodatno odpravimo gubice v zunanjih očesnih kotičkih. Pogostokrat obrvi kirurško dvignemo hkrati s klasičnim kirurškim dvigom obraza –  faceliftom, ki mu dodamo element dviga obrvi. Rez je postavljen v poraščenem delu senc, dolg nekaj cm in popolnoma skrit.

Pri direktnem browliftu kirurški rez sledi obrvnemu loku. Pri tem z izrezom dvignemo neposredno samo obrv, medtem ko ostali del čela ostane enakega izgleda. Brazgotina je praktično nevidna in skrita v zgornjem delu obrvi. Tehnika je namenjena tistim, ki zaradi različnih razlogov niso primerni za večje operativne posege ali pa pri tistih s slabo poraščenim lasiščem in plešavostjo.

Edini resnejši zaplet je poškodba čelnega živca, ki prehodno onemogoči dvig obrvi na eni strani. Sicer je to poškodba, ki je izjemno redka, pacient pa se ji lahko izogne z izbiro ustrezno usposobljenega strokovnjaka z licencami.

Po kirurškem dvigu čela je operirani predel pokrit z gazo in povojem. Včasih vstavimo drene, silikonske cevke, povezane z zbiralnikom, kamor vodijo tekočino.  Navadno dren odstranimo ob prvem prevezu, dan po operaciji.  Pacient si lase lahko umije že dan po operaciji – čistejše kot je lasišče, manj je možnosti za nastanek vnetja. Po operaciji je priporočen počitek z dvignjenim vzglavjem. Manj kot bo gibanja, prej se bodo rane zacelile. Teden ali dva odsvetujemo aerobno vadbo, dviganje in napenjanje. Vse, kar dvigne  krvni pritisk, poveča možnost nastanka zapletov v smislu krvavitve ali podplutbe. V času okrevanja posebna dieta ni potrebna, priporočeno pa je uživanje lahke hrane in zadostne količine tekočin, izogibati se moramo uživanju živil, ki povzročajo redčenje krvi in počasnejšo tvorbo krvnih strdkov (česen, ingver, peteršilj, zeleni čaj, aspirin …).

Pojavnost otekline in modrice je zelo odvisna od posameznika. Pogosta je oteklina in podplutba celotnega področja okoli oči, predvsem prve tri dni po posegu. Za omilitev priporočamo hlajenje z obkladki (izmenjaje 20 min nameščen obkladek in nato 20 minut brez), dvignjeno vzglavje en do dva tedna, tudi med spanjem. Redko lahko traja nekaj tednov, da oteklina in podplutba v celoti izgineta.
Sponke ali šive odstranimo v enem do dveh tednih. Način brazgotinjenja je do neke mere podedovan, odvisen pa je tudi od kirurške tehnike. Pri kirurškem dvigu čela je brazgotina navadno skrita v lasišču, tanka in ne moti.

Občasno lahko pride do prehodne zmanjšane občutljivosti na dotik v lasišču in čelu, predvsem pri bikoronarni tehniki dviga čela. Med vzpostavljenjem novih živčnih povezav lahko v predelu celjenja rane občutimo mravljinčenje, srbenje, zbadanje … V času zmanjšane občutljivosti je potrebno še posebno previdno ravnati z vročimi sušilci za lase in navijalkami, saj je možnost opeklin večja. Možen je tudi prehoden izpad las tik ob robu brazgotine. Občutljivost na dotik se navadno povrne v 6 mesecih do 1 leta. Bolečina po posegu je blaga do srednje močna, najpogosteje pa se izraža kot občutek napetosti, zategovanja, kot bi nosili trak za lase preveč na tesno.

Pogosta vprašanja in odgovori

Opažam odvečno kožo zgornjih vek, zaradi katere delujem žalostna in utrujena. Kateri poseg mi priporočate?
Imam nizko ležeče obrvi, a po operaciji ne želim imeti začudenega in presenečenega izgleda ter pretirano visokih obrvi. Kako naj vem, da se to ne bo zgodilo?
Kako napravite dvig obrvi samo z botoksom?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×