Virusne bradavice

Virusne bradavice so pogosta nalezljiva bolezen. Povzročajo jih HPV-virusi, ki se med ljudmi prenašajo z dotikom in predmeti, na katetrih se virusi nahajajo. Obolevajo predvsem otroci. Odrasli zaradi razvitega imunskega odziva na okužbo s HPV-virusi redkeje zbolijo. Bradavice pri zdravem posamezniku v nekaj letih same izzvenijo, zato njihovo zdravljenje ni nujno. Možni načini zdravljenja bradavic so krioterapija (zamrzovanje s tekočim dušikom), mazanje s keratolitičnimi sredstvi ter laserska terapija. Največkrat se za terapijo odločimo zaradi bolečin, ki jih bradavica povzroča oz. zaradi okrnjenega estetskega videza.

Prijavi se na posvet

O zdravljenju

Dermatološka ambulanta deluje v okviru Estetske klinike Medved Višnjar, vse storitve so samoplačniške.

Kako poteka zdravljenje virusnih bradavic?
Uporaba keratolitičnega sredstva je prva izbira pri zdravljenju bradavic. Najpogosteje se kot keratolitik uporablja salicilno kislino. Izdelki so v prosti prodaji v lekarnah, recept ni potreben. Krioterapija ali zamrzovanje s tekočim dušikom je drugi možen način zdravljenja virusnih bradavic. Bradavico se dotakne s tekočim dušikom, kar povzroči omrzlino ter uniči celice, ki so okužene z virusom. Postopek je treba večkrat ponoviti, saj se pri debelejših bradavicah ne da odstraniti vseh okuženih celic z enim samim zamrzovanjem.

Kako lahko preprečimo nastanek virusnih bradavic?
Zaradi vseprisotnosti virusa se stiku z njim ne morete popolnoma izogniti. Okužbo lahko do neke mere preprečite, če na javnih mestih (bazeni, telovadnice) nosite obuvalo. Previdnost ni odveč, če je koža poškodovana (npr. žulji, praske). Grizenje nohtov in obnohtne kožice lahko prav tako pospeši možnost okužbe, zato je priporočljivo, da tega ne počnete. Uporabljajte svojo brisačo in obuvala. Roke si umivajte z milom in s tekočo vodo, vedno, ko pridete domov, po uporabi javnih stranišč ali obisku javnih prostorov, kjer prijemate za kljuke. Če imate bradavice na rokah ali drugje na telesu, ni priporočljivo, da jih praskate z nohti, saj tako povečate možnost razsoja.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se