Suha koža 

Suha koža je pogosta težava. Na otip ni samo hrapava in estetsko moteča, ampak lahko suha koža tudi srbi in peče. Vzroki za nastanek suhe kože so različni, ne glede na vzrok pa je ključna pravilna nega suhe kože.

Prijavi se na posvet

O zdravljenju

Dermatološka ambulanta deluje v okviru Estetske klinike Medved Višnjar, vse storitve so samoplačniške.

Simptomi in znaki
Suha koža je na otip hrapava, na njej so lahko vidne luske ali razpoke. Pogosto je prisoten občutek zategovanja kože, ki ga poslabša ali izzove tuširanje, kopanje in plavanje. Suho kožo lahko spremlja blag do hud srbež in rdečina kože. Na njej se lahko pojavijo razpoke, kar omogoča bakterijam dostop globje v kožo in lahko vodi do pojava okužbe kože. Oteklina, bolečina in rdečina so lahko znak okužbe kože.

Kateri so vzroki za nastanek suhe kože?
Najpogostejši vzrok za suho kožo je staranje. S starostjo se namreč zniža aktivnost sebacealnih in znojnih žlez, s čimer se zmanjša koži lasten način vzdrževanja vlage in mastenja.
Drugi pogost vzrok je dnevna uporaba mil, stik kože z oblekami, iz katerih je bil slabo spran detergent in mehčalec za pranje perila, uporaba preparatov za kožo, ki vsebujejo alkohol, pretirano izpostavljanje soncu ter suh zrak, zaradi česar težave s suho kožo pogosteje srečamo pozimi.
Suha koža je prisotna tudi pri nekaterih boleznih kože, kot so npr. ihtioza, atopijski dermatitis, luskavica. Pri teh boleznih najdemo na koži spremembe, ki so značilne za njih. Diagnozo postavi specialist dermatolog na podlagi kliničnega pregleda kože.
Redkeje suho kožo povzroči pomanjkanje cinka, pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin hipotireoza, nevrološke motnje, pri katerih je znižano potenje, HIV, rakasta obolenja, obstruktivna bolezen žolčevodov, Sjogrenov sindrom, pomanjkanje vitamina A, sladkorna bolezen.
Suha koža se lahko pojavi tudi kot posledica jemanja določenih zdravil, kot so diuretiki in antiandrogeni.

Kako pravilno negovati suho kožo?
Tuširajte se vsak drugi dan. Kopeli niso priporočene. Tuširanje naj bo kratko (5–10 minut), uporabljajte mlačno vodo, saj topla voda še dodatno izsuši kožo.
Milite zgolj pazduhe, intimne predele, stopala in obraz. Ostalo kožo umivajte zgolj z vodo. Za bolnike z zelo suho kožo je priporočena uporaba oljnih mil.
Kože ne drgnite. Z brisačo nežno odstranite kapljice vode.
V 3 minutah po tuširanju na kožo celega telesa nanesite negovalno mazilo ali kremo, tako da vodo od tuširanja zaprete v kožo. Cena negovalnega mazila ne pogojuje kakovosti, pozorni bodite na sestavine v kremah. Brijte se po tuširanju, ko so dlake mehke. Uporabljajte kreme ali gele za britje, saj zmanjšajo iritacijo kože ob britju. Rezilo vlecite v smeri rasti dlak. Po petih britjih britvico zamenjajte. Po britju na kožo vedno nanesite negovalno mazilo.

Kako izbrati najprimernejše negovalno mazilo
Izbira negovalnih mazil je danes pestra, zato je težko izbrati najprimernejše negovalno mazilo. Cena mazila ni nujno povezana z želenim učinkom. Ključno je, da bolnik izbere negovalno kremo, ki ima primerne učinkovine. Za suho kožo so primerna mazila, ki vsebujejo ureo, glicerin, sorbitol, natrijev hialuronat (ang. sodium hyaluronate). Omenjene snovi vežejo vodo iz okolja ter tako vlažijo kožo. Dodatek lanolina, mineralnih olj ali parafina, ki delujejo kot okluzivno sredstvo, prepreči dodatne izgube vode s kože. Primerna negovalna mazila lahko kupite v lekarnah.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se