Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je pogosta, nenevarna bolezen kože. Pojavlja se na lasišču, obrazu in prsnem košu. Za bolezen je značilna rdečina in luščenje kože. Običajno prizadene ljudi od pubertete dalje, pojavi pa se lahko tudi pri novorojenčkih. Bolezen ni nalezljiva, poteka kronično, z izboljšanji in s poslabšanji. S pravilno uporabo krem in čiščenjem obraza lahko zmanjšamo število poslabšanj ter skrajšamo čas trajanja posameznih izbruhov.

Prijavi se na posvet

O zdravljenju

Dermatološka ambulanta deluje v okviru Estetske klinike Medved Višnjar, vse storitve so samoplačniške.

Kaj je vzrok za nastanek bolezni?
Natančnega vzroka za nastanek bolezni ne poznamo. K njenemu pojavu naj bi prispevali imunski odziv, glivica Malassezia ter maščoba na koži. Malassezia je glivica, ki je normalen prebivalec naše kože. Hrani se z maščobo, ki jo koža proizvaja. Ob tem nastajajo snovi, ki dražijo kožo, zaradi česar postane koža pordela in se lušči. K vnetnemu dogajanju prispeva še imunski sistem, ki se nenormalno odziva na glivico, kar vodi v nastanek bolezni. Bolezen se v zimskem času običajno poslabša, stanje kože se lahko poslabša tudi zaradi stresa.

Kakšni so znaki bolezni?
Seboroični dermatitis lasišča se kaže s pordelo kožo lasišča in prhljajem. Za seboroični dermatitis obraza je značilna pordela in luščeča koža v gubi med nosom in kotičkom ust ter med obrvmi. Pordela in luščeča žarišča se lahko pojavijo tudi na koži prsnega koša, pod pazduhami, pri moških na modih ali v koraku. Lahko so pordele in z luskami prekrite tudi veke. Bolezen, razen občasnega srbenja, bolnikom ne povzroča večjih težav, predstavlja pa psihično obremenitev, saj se bolezen najpogosteje pojavlja na obrazu, kar lahko ovira sproščeno komunikacijo in družbene stike.

Ali so potrebne dodatne preiskave?
Za postavitev diagnoze niso potrebne dodatne preiskave. Na podlagi kliničnega pregleda kože specialist dermatolog postavi diagnozo.

Kako poteka zdravljenje seboroičnega dermatitisa?
Bolniki uporabljajo kreme s ketokonazolom, s katerimi vplivajo na Malassezio, in sicer tako, da zmanjšajo njeno število na koži. Ob hujših poslabšanjih se lahko na pordelo kožo nekaj dni nanaša tudi kortikosteroidne kreme ali kalcinevrinske inhibitorje (tacrolimus ali pimecrolimus), s katerimi bolnik vpliva na imunski sistem, ob tem pa je pomembna tudi pravilna nega kože.

Kako pravilno negovati kožo, obolelo s seboroičnim dermatitisom? Dvakrat na teden za kožo lasišča uporabljajte šampon proti prhljaju. V poštev pridejo šamponi, ki vsebojejo ketokonazol, selenijev sulfid, cinkov perition ali salicilno kislino. Kupite jih lahko v lekarnah ali drogerijah. Šampon je treba v skladu z navodili proizvajalca pustiti v stiku s kožo lasišča 5–10 minut. Pred tem je treba kožo lasišča zmočiti s tekočo vodo, po uporabi šampona pa temeljito sprati. Učinkovine, ki se nahajajo v šamponih za zdravljenje seboroičnega dermatitisa, lahko dražijo kožo, medtem ko selenijev sulfid lahko razbeli lase. Po določenem času uporabe šampona je možno, da se koža nanj navadi, tako da preneha učinkovati. V tem primeru je izdelek smiselno začasno zamenjati za drug šampon proti prhljaju. Pri zelo mastnem lasišču je priporočljivo lasišče umivati vsak dan z blagim šamponom, dvakrat na teden pa s šamponom proti prhljaju.

Za obolela žarišča na obrazu priporočamo uporabo krem s ketokonazolom, ki jih bolnik prejme na beli, samoplačniški recept. Bolnik nanese vsak večer kremo na kožo celega obraza in to ponavlja 2–4 tedne, nato po potrebi, odvisno od števila poslabšanj. Ketokonazol je učinkovina, ki deluje na Malassezio ter zniža njeno število na koži. Pri nekaterih bolnikih lahko ob nanosu kreme s ketokonazolom pride do draženja kože, kar je redek, vendar opisan stranski učinek kreme.

Ob hujših poslabšanjih (ko je koža močno pordela oz. je prisotna srbečica), je priporočena kratkotrajna uporaba kortikosteroidne kreme, s katero vplivamo na imunski sistem, ki prav tako sodeluje pri nastanku bolezni. Kremo dvignete v lekarni z receptom. Bolnik nanaša kortikosteroidno kremo ob poslabšanju seboroičnega dermatitisa samo na pordela žarišča, in sicer zvečer 5–7 dni. Dovoljena je uporaba skupaj s kremo, ki vsebuje ketokonazol, vendar naj se kremi nanaša eno za drugo, z 20-minutnim premorom, toliko, da se prva krema vpije v kožo. Ob ponovnem zagonu bolezni se jo lahko zopet uporablja 5–7 dni. Kot alternativa kortikosteroidom je možna tudi uporaba pimekrolimusa ali takrolimusa.

Za bolnike, obolele s seboroičnim dermatitisom, je ključno čiščenje kože obraza. Dovoljena je uporaba čistilnih izdelkov za kožo obraza, ki ne vsebujejo mila, saj ta lahko dodatno draži obolelo kožo. V lekarnah jih prodajajo pod imenom syndet mila, nekaterim je dodan tudi cink.

Za oblikovanje pričeske ne uporabljajte gelov in olj, ki mastijo lasišče in lahko poslabšajo seboroični dermatitis. Prav tako moškim s tem obolenjem osvetujemo, da bi si puščali brado in brke.

V hujših primerih bolezen zdravimo s tabletami (itrakonazol, terbinafin). Tudi v primeru zdravljenja s tabletami se lahko bolezen ponovi.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se