Rozacea

Rozaceja je pogosta kronična, nenalezljiva bolezen odraslih, ki prizadene kožo obraza. Za bolnike, ki imajo rozacejo, je značilno, da pogosto zardevajo v obraz. Sčasoma lahko rdečina postane trajna, na koži obraza so vidne razširjene žilice. Pojavljajo se lahko tudi mozoljem podobne spremembe. Za bolezen so značilna izboljšanja in poslabšanja. S pravilno nego in z zdravljenjem bolezni lahko bolnik zmanjša število poslabšanj ter čas trajanja posameznih izbruhov.

Prijavi se na posvet

O zdravljenju

Dermatološka ambulanta deluje v okviru Estetske klinike Medved Višnjar, vse storitve so samoplačniške.

Kakšni so simptomi rozaceje in kdaj lahko posumimo nanjo?
Bolniki z rozacejo pogosto opisujejo občutljivo kožo obraza, s pekočim ter z zbadajočim občutkom ob nanosu krem, kozmetičnih sredstev ali ob stiku kože z vodo. Bolezen se ponavadi pojavi po 30. letu starosti kot rdečina lic, nosu, brade in čela. Sčasoma postane rdečica trajna, na koži se lahko vidijo razširjene žilice. Poslabšanja bolezni lahko spremlja pojav papul in pustul (bunčice in mozoljem podobne spremembe). V težjih primerih bolezni se lahko razvije t. i. phimatozna oblika bolezni, za katero je značilno povečanje sebacealnih žlez na koži nosu, kar se kaže z zadebeljeno kožo nosu, razširjenimi porami in oteklino. Rozaceja lahko prizadane tudi oči.

Kako poteka zdravljenje rozaceje?
Danes so v ospredju terapije z laserjem, ki izbrišejo razširjene žilice, preoblikujejo vezivno tkivo v dermisu in izboljšajo epidermalno pregrado kože. Koža je tako manj pordela, bolniki po laserski terapiji zaznavajo tudi manj poslabšanj bolezni in manj zardevanja v obraz. Čudežnega zdravila ali kreme, ki bi odpravila rozacejo, na žalost še ne poznamo. S pravilno nego obraza ter uporabo kozmetike, ki je primerna za z rozacejo obolelo kožo, lahko zmanjšamo pekoč občutek na obrazu ter zmanjšamo število poslabšanj. Ob pojavu papul in pustul priporočamo uporabo krem z metronidazolom, ki se jih na obraz nanaša 1- do 2-krat na dan. Primerne so tudi kreme in preparati z žveplom ali azelaično kislino. V hujših primerih bolezen zdravimo z antibiotiki. Vsa omenjena zdravila so dostopna samoplačniško na recept.

Ali je rozaceja pogosta bolezen?
Rozaceja je pogosta bolezen, saj prizadene 1 od 10 ljudi. Pogosteje zbolijo svetlopolti ljudje.

Ali lahko bolnik skrije pordelo kožo?
Za skrivanje pordele kože lahko oboleli uporabi obarvane kreme. Kreme z zelenkastim odtenkom, ki so na voljo v lekarnah za prikrivanje rdečice, so lahko začasna rešitev, saj zelena barva skupaj z rdečo tvori barvo kože. V tujini je na voljo tudi terapija z brimonidinom. To je zdravilna učinkovina, ki povzroči, da se žilice začasno skrčijo, rdečina pa postane manj vidna. Zdravilo po nanosu deluje približno 12 ur. Opozoriti moramo, da so to zgolj začasne rešitve pri odpravljanju rdečice in ne trajne.

Kakšen je vpliv laserskega zdravljenja na rozacejo?
Neablativni laserji so učinkoviti pri zdravljenju rozaceje. Uporablja se predvsem laserje, ki s svojo valovno dolžino delujejo na žilice. Laserski žarek določene valovne dolžine se absorbira v oksihemoglobinu, ki se nahaja v krvnih celicah. Tam se spremeni v toploto, ki mora biti dovolj visoka, da uniči žilico, ne pa tudi okolnega tkiva. Pogosto kombiniramo laserje različnih valovnih dolžin, da poleg povrhnjih žilic dosežemo tudi tiste, ki ležijo globje. Možna je tudi terapija z IPL-svetlobnimi viri. Za optimalne rezultate je potrebno nekaj zaporednih terapij v razmiku 4–8 tednov.

Ali obstaja preventiva, ki prepreči rdečico?
Za bolnike z rozacejo je ključno, da se izogibajo vsemu, kar jim povzroča rdečico obraza. Naval krvi v obraz lahko sproži na primer določena vrsta hrane. Načeloma bolnikom z rozacejo odsvetujemo uživanje pikantne hrane in začimb, kot so poper, čili, pekoča paprika in kari. Pomembno je, da se bolnik natančno opazuje in ugotovi, katera vrsta hrane poslabša rdečico. Tudi vroči napitki (npr. čaj, kava) ter vroče jedi (npr. juha) lahko poslabšajo rozacejo. Pozimi je treba kožo obraza zaščititi pred vetrom in mrazom s šalom in kapo. Za umivanje in tuširanje odsvetujemo uporabo vroče vode. Obraz je priporočljivo umivati z mlačno oziroma s hladno vodo. Ključna je tudi nega kože, ki jo oboleli mora izvajati vsak dan.

Katere kreme so primerne za bolnike z rozacejo?
Za obvladovanje bolezni je ključna uporaba negovalnih krem, s katerimi oboleli ohranja ustrezno barierno funkcijo kože, ki je večkrat porušena. S pravilno nego oboleli kožo vlaži in zmanjša pekoč občutek in srbenje kože, kožo ohranja tudi mehko in elastično. Negovalno kremo je priporočljivo uporabljati skupaj z zdravili, ki jih predpiše zdravnik, in sicer vsaj dvakrat na dan. Negovalna krema naj ne vsebuje dišav, alkohola, mentola, kafre ali natrijevega lauryl sulfata, saj omenjene sestavine lahko dražijo kožo in poslabšajo bolezen. Velja tudi omeniti previdnost pri uporabi t. i. »naravnih« krem, saj velja zmotno prepričanje, da je naravno vedno dobro. Na žalost ni tako, saj omenjene kreme vsebujejo veliko dišav in rastlinskih izvlečkov, ki dodatno dražijo kožo in lahko poslabšajo rozacejo. Bolnikom svetujemo, da negovalno kremo kupijo v lekarni iz linije krem, ki so primerne za kožo, obolelo z rozacejo. Pomembna je tudi vsakodnevna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem. Sonce je pogost sprožilec poslabšanja bolezni. Izberite kreme, ki imajo tako UVA- in UVB-zaščito.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se