Prekomerno potenje

Prekomerno potenje je lahko precej neprijetna nadloga, ki bolnikom po nepotrebnem jemlje samozavest in moti vsakodnevna opravila. To je bolezen, pri kateri je znojenje pretirano in ne služi več svoji funkciji.

Prijavi se na posvet

O bolezni

Kakšni so simptomi bolezni?

Prekomerno potenje ali hiperhidroza lahko prizadene kožo pod pazduhama, kožo dlani, podplatov ali obraza. Včasih je potenje tako močno, da pot dobesedno kaplja s kože in zmoči oblačila.

Zakaj bolezen nastane?

Potenje je normalen proces, s pomočjo katerega se naše telo ohlaja. Ko se temperatura telesa dvigne, živčni sistem spodbudi žleze znojnice k izločanju znoja. Pri prekomernem potenju ali hiperhidrozi pa je živčni sistem preveč aktiven ter znojnice spodbuja k izločanju znoja tudi takrat, ko ne pride do dviga telesne temperature. Dovolj je že stresna situacija in bolniki se začnejo potiti. Za primarno hiperhidrozo je značilno, da se bolniki potijo tekom dneva, ko so budni. Poznamo tudi sekundarno hiperhidrozo, pri kateri se potenje pojavi zaradi pridruženih bolezni in stanj, kot so sladkorna bolezen, bolezni ščitnice, menopavza, nekatere vrste rakavih obolenj in drugo.

Kako zdravimo bolezen?

V veliko pomoč so antiperspiranti, ki vsebujejo aluminijev klorid. V naši ambulanti bolezen odpravljamo z aplikacijo botoksa, ki zavira komunikacijo med živčnimi končiči ter znojnicami in tako zaustavi potenje. S pomočjo injekcije botoks vbrizgamo v kožo pod pazduho. Botoks deluje 6–12 mesecev, nato je treba terapijo ponoviti.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se