Melanom

Melanom je eden izmed najbolj agresivnih in nevarnih oblik raka kože, ki nastane iz melanocitov, celic, ki v koži tvorijo pigment. Pojavi se lahko kjerkoli na koži in sluznicah. Melanom je ponavadi videti kot temnejše znamenje nepravilnih oblik in robov, vsebuje lahko več različnih barv, od svetlo rjave do črne. Velikokrat ga zaznamo tako, da izstopa od ostalih sprememb na koži, in sicer tako po velikosti, barvi kot tudi obliki.

Prijavi se na posvet

O zdravljenju

Dermatološka ambulanta deluje v okviru Estetske klinike Medved Višnjar, vse storitve so samoplačniške. Če je potrebna dodatna obravnava na Onkološkem inštitutu, zdravljenje ni več samoplačniško, ampak gre na stroške ZZZS.

Ali je melanom nevaren?
Smrt zaradi melanoma je odvisna od njegove debeline, ki jo opiše patolog po pregledu znamenja pod mikroskopom in jo poda v milimetrih po Breslowu. Če melanom odkrijemo in izrežemo v zgodnji fazi, ko je njegova debelina manjša od 1 mm po Breslowu, je ozdravitev večja od 90 %. Z vsakim dodatnim milimetrom debeline melanoma se 5-letno preživetje zniža za približno 10 %.

Ali lahko preprečimo umrljivost zaradi melanoma?
Smrt zaradi melanoma lahko preprečimo, če ga odkrijemo dovolj zgodaj. S tem namenom je treba kožo opazovati. Melanom se na koži sprva pojavi kot manjša rjavkasto obarvana sprememba, ki spominja na znamenje. Zaradi nenadzorovane rasti melanocitnih celic prične melanom spreminjati obliko, barvo in velikost, kar lahko na koži opazimo s prostim očesom.

Kdaj je prisotno večje tveganje za nastanek melanoma?
Tveganje za razvoj melanoma linearno narašča s številom melanocitnih nevusov. Pri osebah, ki imajo v srednjih letih na koži več kot 50 melanocitnih nevusov, je tveganje za nastanek melanoma 4,8-krat večje kot pri tistih, ki imajo na koži manj kot 10 melanocitnih nevusov. Pri mlajših osebah je večja verjetnost za nastanek melanoma pri tistih, ki imajo več kot 100 znamenj. V večji nevarnosti so tudi ljudje z displastičnimi znamenji, tisti, ki jih je večkrat opeklo sonce, in tisti, ki imajo bližnjega sorodnika z melanomom, ter svetlopolti in rdečelasi ljudje.

Kako poteka zdravljenje melanoma?
Pri sumu na melanom opravimo izrez celotnega kožnega znamenja. Znamenje nato pošljemo na patohistološko preiskavo, kjer patolog pod mikroskopom pregleda celice in postavi dokončno diagnozo.

Zakaj je po potrditvi melanoma potreben ponovni izrez ali reekscizija?
Če patohistološka preiskava potrdi prisotnost melanoma, je treba brazgotino, kjer je bil melanom izrezan, dodatno poglobiti. Z dodatnim širšim rezom izrežemo morebitne celica, ki jih s prvim rezom nismo odstranili. Dva izreza sta potrebna, ker pri znamenju, pri katerem sumimo na melanom, prvi izrez vedno opravimo zgolj z nekajmilimetrskim robom. To pa zato, ker če smo izrezali melanom, globji od 0,8 mm, lahko pravilno določimo, v katere bezgavke so rakaste celice potovale. Bezgavke iščemo tako, da okoli rane vbrizgamo posebno kontrastno sredstvo, ki ga lahko zaznamo v bezgavkah. Če bi prvič izrezali kožo daleč okoli sumljivega znamenja, je možno, da bi pri uporabi kontrastnega sredstva dobili samo to, v drugih bezgavkah pa bi spregledali rakaste celice.

Kdaj se v zdravljenje melanoma vključi onkolog?
Napotitev k onkologu je odvisna od patohistološkega izvida. Če je melanom debelejši od 0,8 mm, je potrebna dodatna obravnava na Onkološkem inštitutu, zdravljenje pa ni več samoplačniško, ampak gre na stroške ZZZS. Pri melanomih, tanjših od 0,8 mm, lahko prvi in drugi izrez opravi lepotni kirurg ali dermatolog.

Kako pogosto so potrebni pregledi po melanomu?
Pri bolnikih s postavljeno diagnozo melanoma pregledamo kožo celega telesa vsakih 6 mesecev prvih 5 let po melanomu, po tem obdobju pa enkrat letno do konca življenja. Preglede izvaja dermatology, v primeru debelejšega melanoma bolnika spremlja tudi onkolog.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se