Luskavica

Luskavica je kronična nenalezljiva imunsko pogojena vnetna bolezen kože. Zanjo so značilne pordele luščeče se plošče nad komolci, koleni, po križu ter na lasišču. Lahko se pojavijo tudi drugod po telesu. Posebna in redka oblika luskavice je inverzna luskavica, kjer so žarišča prizadete kože v popku, pod pazduhami in v predelu dimelj. Poznamo tudi t. i. gutatno ali kapljično luskavico, kjer so spremembe kot kapljice posute po celem trupa. Ta luskavica pogosto izbruhne po streptokokni okužbi žrela. Občasno luskavica prizadene kožo celega telesa in govorimo o eritrodermični luskavici. Luskavica lahko povzroča spremembe tudi na sklepih in nohtih.

Prijavi se na posvet

O zdravljenju

Dermatološka ambulanta deluje v okviru Estetske klinike Medved Višnjar, vse storitve so samoplačniške.

Kdo zboli za luskavico?
Za luskavico zbolijo ljudje, ki imajo genetsko predispozicijo za bolezen oz. luskavico v družini. K nastanku pripomorejo različni sprožilci iz okolja, kot so stres, uživanje alkohola, prekomerna telesna teža, okužbe, nekatera zdravila ter poškodbe in draženje kože.

Kako postavimo diagnozo luskavice?
Diagnozo postavi dermatolog na podlagi pregleda kože. Na žalost nimamo nobenih testov, s katerimi bi luskavico lahko z gotovostjo potrdili. Včasih je potrebnih več obiskov pri dermatologu, da je klinična slika razjasnjena ter diagnoza potrjena.

Kako poteka zdravljenje luskavice?
Danes imamo na voljo številna zdravila, s katerimi obvladujemo luskavico, ne moremo pa je ozdraviti. Luskavica lahko nekaj let miruje, nato pa je možen ponoven zagon bolezni oziroma izbruh. Danes so na voljo zdravila v obliki krem, tablet in tudi biološka zdravila, na voljo pa je tudi fototerapija.

Katera zdravila so na voljo?
Blago obliko luskavice, kjer je prizadete manj kot 10 % kože, zdravimo z lokalnimi pripravki v obliki krem, mazil, gelov in losjonov. Zmerno obliko luskavice, kjer je prizadete 10–20 % kože, ter hude oblike luskavice, kjer je prizade več kot 20 % kože, zdravimo s fototerapijo, tabletami ali z injekcijami.

Ali luskavica lahko srbi?
Nekatere bolnike luskavica zelo srbi, kar je precej neprijetno, saj moti spanec in normalno življenje.

Ali luskavica prizadene sklepe?
Pri 20 % bolnikov luskavica prizadene tudi sklepe. Sklepi postanejo vneti, pordeli, otečeni ter so lahko trajno prizadeti. Za preprečevanje trajnih okvar je potrebno zgodnje odkrivanje psoriatičnega artritisa ter ustrezno zdravljenje s strani revmatologa.

Katere bolezni lahko spremljajo luskavico?
Pri bolnikih z luskavico je pogosto prisoten tudi metabolni ali presnovni sindrom. Za presnovni sindrom je značilna prekomerna telesna teža, povišane maščobe v krvi ter motena toleranca za glukozo oz. sladkorna bolezen. Pri bolnikih z luskavico je prisotno tudi večje tveganje za srčno kap, aterosklerozo ter možgansko kap in tudi rakava obolenja, zato je priporočljivo, da se udeležujejo nacionalnih preventivnih programov za zgodnje odkrivanje raka, predvsem pa da zdravo živijo, ne kadijo ter uživajo alkohol v zmernih količinah. Potrebni so redni pregledi kože z namenom zgodnjega odkrivanja raka na koži, ki je posledica prekomernega izpostavljanja soncu.

Ali lahko prehrana vpliva na luskavico?
Z dieto ne moremo pozdraviti luskavice, je pa zaželeno, da bolniki nimajo prekomerne telesne teže, da se zdravo prehranjujejo in dovolj gibajo.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se