Pregled kožnih znamenj

Kožna znamenja ali melanocitni nevusi so sestavljeni iz skupka melanocitov – celic, ki tvorijo pigment kože. Lahko so svetlo do temno rjave barve, v koži ali pa nad njo. Nekateri ljudje se z znamenji rodijo oz. jim nastanejo v prvih letih življenja, takrat govorimo o prirojenih znamenjih. Pri večini ljudi pa se pojavljajo tekom življenja in govorimo o pridobljenih znamenjih. Znamenja nastajajo v prvih treh desetletjih življenja, svoj višek dosežejo v 40. letu, nato pa začne njihovo število upadati.

Prijavi se na posvet

O bolezni

Dermatološka ambulanta deluje v okviru Estetske klinike Medved Višnjar, vse storitve so samoplačniške.

Kaj vpliva na število kožnih znamenj?
Število znamenj je do določene mere genetsko pogojeno. Če imajo vaši starši večje število znamenj, je zelo verjetno, da jih boste imeli tudi vi. Na število kožnih znamenj pa vpliva tudi izpostavljanje kože soncu. Bolj kot kožo izpostavljamo soncu, več znamenj nastane.

Ali so kožna znamenja nevarna?
Znamenja sama po sebi niso nevarna, če so pravilno oblikovana, simetrična, enakomerno obarvana in manjša od 5 mm. Kožna znamenja, ki ne ustrezajo zgoraj naštetim kriterijem, je bolje pokazati dermatologu.

Ali se kožna znamenja lahko spremenijo v kožnega raka?
Znamenja se lahko spremenijo v kožnega raka, zato jih je treba redno opazovati. Večja verjetnost za nastanek kožnega raka je prisotna pri ljudeh, ki imajo večje število znamenj, pri tistih, ki imajo melanom v družini, ter pri tistih, ki jih je sonce večkrat opeklo.

Kdo ima večje število znamenj?
Večje število znamenj imajo ljudje, ki imajo več kot 100 znamenj na koži, ter ljudje, starejši od 50 let, ki imajo več kot 50 znamenj. Pri ljudeh z večjim številom znamenj je verjetnost melanoma (kožnega raka) večja, zato je treba znamenja redno opazovati.

Na kaj moramo biti pozorni pri opazovanju znamenj?
Pozorni moramo biti na večanje površine znamenja, spreminjanje oblike ali barve, nastanek nepravilnih robov, srbečico ali krvavitve v znamenju. Ne spreglejte tudi pojava novega znamenja na koži ter hitrorastoče rožnate ali rdeče spremembe na koži.

Kaj so displastična znamenja?
O displastičnih znamenjih govorimo pri kliničnem pregledu kože, ko na koži opazimo večje število znamenj, ki so nepravilnih oblik (niso popolnoma okrogla), imajo več barv ter so večja kot 5 mm. Sicer je to termin, ki ga uporabljajo patologi, ko znamenje pregledajo pod mikroskopom. Z displazijo opisujejo spremenjene celice, ki niso popolnoma zdrave, niso pa še rakave. Rak namreč ne nastane kar čez noč, ampak s postopnim spreminjanjem celic. Ko so celice minimalno spremenjene, govorimo o blagi displaziji, z večjim spreminjanjem celic se stopnja displazije veča in sčasoma se celice spremenijo v raka.

Ali se vsa displastična znamenja spremenijo v raka?
Vsa displastična znamenja se ne spremenijo v raka. Proces spreminjanja znamenja se lahko ustavi sam in znamenje obdrži nenavadno obliko in barvo vrsto let. Zato preventivno odstranjevanje znamenj ni smiselno, saj rakavo obolenje lahko nastane tudi na zdravi koži, kjer prej ni bilo znamenja. Vsekakor je treba displastična znamenja spremljati. Tovrstna znamenja najlažje opazujemo z digitalno poslikavo znamenj. Znamenja fotografiramo pod povečavo z digitalnim dermatoskopom in ob naslednjem obisku primerjamo fotografije. Tako lahko zaznamo minimalne sprememebe v znamenju, ki prostemu očesu niso vidne.

Ali je poškodba kožnega znamenja nevarna?
Poškodba kožnega znamenja še ne predstavlja tveganja, da se bo znamenje spremenilo v raka. Če imate kožno znamenje na takšnem mestu, da si ga večkrat poškodujete, se odločimo za odstranitev bolj iz praktičnih kot pa zdravstvenih razlogov.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se