Glivične okužbe kože

Glivične okužbe kože povzročajo dermatofiti kvasovke in plesni. Okužimo se lahko od drugega človeka, iz zemlje, možen pa je tudi prenos glivic z živali (npr. mačke in psa) na ljudi. Okužba se kaže kot pordela, luščeča se žarišča na koži, ki pogosto srbijo. Zdravimo jih z zdravili v obliki krem ali tablet.

Prijavi se na posvet

O bolezni

Kaj je atletsko stopalo ali tinea pedis?
Atletsko stopalo je ena izmed najpogostejših oblik glivične okužbe kože. Pojavlja se pri ljudeh, pri katerih se noge bolj potijo in nosijo tesno obutev. Spremembe se sprva pokažejo med prsti nog, in sicer kot pordela, luščeča, lahko tudi razpokana koža. Pogosto je prisoten tudi neprijeten vonj. Kasneje se lahko spremembe razširijo na celotno stopalo. Zdravimo jih uspešno z lokalnimi antimikotiki. Priporočljivo je tudi, da so noge čim bolj suhe ter da oboleli pogosto menja nogavice in obutev. Bolezen lahko preprečite tako, da si ne izposojate čevljev in copat drugih ljudi.

Kaj je mikrosporija ali mačja bolezen?
Mikrosporija je glivična okužba kože, ki jih povzročajo zoofilni dermatofiti. Okužba se z dotikom prenaša z živali (npr. mačke, psa, morskega prašička) na ljudi. Nekatere živali imajo na koži vidne spremebe, druge so zdrave in zgolj prenašajo bolezen. Bolezen je pogosta pri otrocih. Te glivice povzročajo na koži močno pordela žarišča, ki se luščijo in imajo ponavadi poudarjen rob. Če glivice povzročijo okužbo lasišča, lasje izpadejo, koža lasišča pa je precej vneta. Zdravljenje ponavadi traja dlje časa kot pri nezoofilnih dermatofitih.

Kako lahko preprečimo glivično okužbo kože?
Glivično okužbo kože lahko preprečimo tako, da:

  • uporabljamo svojo obutev, ki je ne delimo z drugimi osebami;
  • uporabljamo svojo brisačo;
  • si po stiku z živalmi umijemo roke, ne božamo divjih mačk ali psov;
  • ne hodimo bosi po zemlji, pri delu z zemljo nosimo zaščitne rokavice;
  • če se nam zelo potijo noge, večkrat na dan zamenjamo nogavice ter menjamo obutev.

Kaj so antimikotiki?
Antimikotiki so zdravila v obliki krem ali tablet, s katerimi zdravimo glivične okužbe kože. Kreme so uspešne pri zdravljenju nezapletenih okužb kože. Oboleli jih nanaša 2-krat na dan na prizadeti del kože ter še 1 cm okoli žarišča. Zdravljenje ponavadi traja 14 dni. V primeru obsežnejših okužb ali okužb poraščene kože, npr. lasišča, je potrebno zdravljenje s tabletami.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se