Genitalne bradavice

Genitalne bradavice so okužba s človeškim papiloma virusom (HPV) in so najpogostejša spolno prenosljiva okužba na svetu. Poznamo 40 tipov HPV-virusov, ki lahko okužijo sluznico genitalnega ali analnega področja. Videti so kot drobne bunčice belkaste, rjavkaste ali kožne barve. Lahko se združujejo v cvetačaste tvobe ali plošče.

Prijavi se na posvet

O zdravljenju

Dermatološka ambulanta deluje v okviru Estetske klinike Medved Višnjar, vse storitve so samoplačniške.

Kako se prenešajo genitalne bradavice?
Okužba z genitalnimi bradavicami se prenaša s spolnimi stiki (z vaginalnimi, oralnimi ali analnimi). Možna je tudi okužba s prsti rok, redkeje z brisačami ali oblačili. Pri spolnem stiku z osebo, ki ima genitalne bradavice, je možnost okužbe 75-odstotna. Čas od stika z okuženo osebo do nastanka bradavic je zelo različen. Nekateri ljudje kjub stiku z okuženo osebo ne bodo dobili genitalnih bradavic, vendar je možno, da bodo virus prenašali naprej. Pri drugih se bodo bradavice pojavile že po nekaj tednih ali šele po nekaj mesecih po stiku z okuženo osebo.

Kako poteka zdravljenje anogenitalnih bradavic?
Anogenitalne bradavice lahko zdravimi s krioterapijo, z elektrokoagulacijo, laserjem ali radiofrekvenco. Možno je tudi zdravljenje s pomočjo zdravil v obliki krem. Za operacijo ali izrez se odločimo redko, in sicer le pri večjih bradavicah.

Ali se genitalne bradavice lahko ponavljajo?
Bradavice se lahko ponavljajo. Virus lahko vztraja na zdravi koži, zaradi česar se genitalne bradavice ponovijo. Včasih se bradavice ponovijo že po tednu dni, včasih pa nekaj mesecev po zdravljenju. Vsekakor vas moramo opozoriti, da genitalne bradavice redko odpravimo v celoti že po enem obisku pri zdravniku.

Ali kondom ščiti pred okužbo z genitalnimi bradavicami?
Kondom je dobra zaščita pred večino spolno prenosljivih bolezni, žal pa pri HPV-virusu ni tako. Za preprečitev širjenja okužbe je najboljša spolna vzdržnost.

Ali s cepljenjem lahko preprečimo okužbo z genitalnimi bradavicami?
Cepljenje proti HPV-virusu je učinkovito tudi proti genitalnim bradavicam, ščiti pa tudi pred rakom na materničnem vratu. V Sloveniji se cepljenje izvaja od leta 2006 dalje.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se