Bolezni zunanjega spolovila

Bolezni zunanjega spolovila pogosto povzročijo sram in obilo neprijetnih občutkov. Tako kot drugje na koži se tudi tukaj pojavljajo kožne bolezni, ki jih uspešno zdravimo.

Prijavi se na posvet

O bolezni

Katere bolezni zunanjega spolovila poznamo?
Poleg spolno prenosljivih bolezni se na koži zunanjega spolovila srečujemo še z vnetnimi boleznimi, luskavico, seboroičnim dermatitisom, alergijskim kontaktnim dermatitisom in mnogimi drugimi boleznimi. Zaradi neprijetnega občutka in dejstva, da se bolniki zaradi sprememb na spolovilu pozno odpravijo k zdravniku, so te bolezni žal velikokrat neprepoznane ali nepravilno zdravljene.

Na kaj moramo biti pozorni?
Pri boleznih zunanjega spolovila najprej pomislimo na spolno prenosljive bolezni, čeprav ni vedno tako. Spolno prenosljive bolezni je vsekakor treba izključiti, če je oseba spolno aktivna in obstaja možnost, da se je okužila, še posebej pozorna pa mora biti na novonastali srbež na spolovilu, na spremembe na koži, bradavice ali druge bunčice ...

Kaj je lichen sclerosus?
Lichen sclerosus je precej pogosta bolezen spolovila, ki prizadene tako moške kot tudi ženske. Zanjo je značilno, da sluznica spolovila iz neznanega razloga brazgotini. Spremlja jo močen srbež, še posebej pri ženskah, kar bolnike velikokrat zavede, da gre za glivično okužbo, zato bolezen napačno zdravijo s kremami proti glivicam. Bolezen je obvladljiva s pravilno uporabo protivnetnih zdravil v obliki krem.

Kako je z odstranjevanjem dlačic na spolovilu?
Dlačice na spolovilu preprečujejo trenje in poškodbe kože zaradi drgnjenja. Odstranjevanje dlačic poveča možnost virusnih in bakterijskih okužb.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se