Glivične okužbe nohtov ali onihomikoza

Onihomikoza je glivična okužba nohtov, ki lahko prizadene posamezen noht ali več nohtov hkrati. Ponavadi se prične kot rumenkasta ali belkasta sprememba na konici nohta, kasneje pa se okužba lahko razširi globlje v noht, kar se kaže z zadebelitvijo in lomljivostjo nohtne plošče.

Prijavi se na posvet

O bolezni

Zakaj bolezen nastane?

Glivično okužbo nohtov najpogosteje povzročajo glivice iz skupine dermatofitov. Le-ti se lahko nahajajo v zemlji, na živalih ali ljudeh. Okužimo se lahko v javnih prostorih, kot so bazeni, telovadnice, na vrtu ali od drugih članov družine, npr. pri izmenjavi copat. Nekoliko bolj dovzetni za glivično okužbo nohtov so starejši ljudje s slabšo prekrvavitvijo v okončinah, sladkorni bolniki, ljudje ki se pogosto nahajajo v vlažnem okolju, tisti, ki se bolj potijo, in tisti, ki nosijo zaprto obutev. K hitrejši okužbi pripomorejo tudi ranice na koži ali poškodbe nohta.

Kakšni so simptomi in znaki bolezni?

Glivično okuženi nohti so zadebeljeni, rumenkasto obarvani, lomljivi, spremenjena je tudi oblika. Prizadet noht lahko odstopi od nohtne posteljice, kar imenujemo oniholiza. Nekateri bolniki tožijo zaradi bolečin v prstih ali prstnih konicah, prisoten je lahko tudi neprijeten vonj. Glivična okužba nohta lahko pušča trajne posledice na nohtu. Pri ljudeh, ki imajo sladkorno bolezen ali drugače oslabljen imunski sistem (npr. bolniki z levkemijo, aidsom, bolniki po presaditvi organov), je lahko glivična okužba potencialno mesto za vstop drugih mikroorganizmov v telo, kar lahko vodi v celulitis (bakterijsko okužbo podkožja) ali druge hujše zaplete.

Ali so potrebne preiskave?

Za potrditev diagnoze glivične okužbe nohtov je potreben skarifikat nohta. Preiskava poteka tako, da laborant s topim skalpelom postrga del nohta, ki ga nato mikroskopira. Pod mikroskopom so vidni glivični elementi, s čimer je diagnoza potrjena. Delce nohta lahko pošljemo tudi na gojišče, kjer na podlagi rasti in videza gojišča določimo vrsto glivične okužbe. Ker glivice v gojišču rastejo počasi, je treba na rezultat počakati 4–6 tednov.

Zdravljenje glivične okužbe nohtov

Zdravljenje glivično obolelih nohtov je lahko dolgotrajno. Zdravimo jih z antimikotiki – zdravili, ki delujejo proti glivicam. Če je prizadeta več kot ena tretjina nohtne plošče, je potrebno zdravljenje v obliki tablet. Za glivično okužbo nohtov uporabljamo naslednja zdravila: terbinafin (atifan, lamisil) ali itrakonazol (sporanox). Oboleli jih jemlje 6–12 tednov. Zdravilo bo prodrlo v noht že kmalu po pričetku jemanja, vendar bo do popolnega izboljšanja videza nohta prišlo, ko bo zdrav noht izpodrinil bolnega. Za nohte na rokah je treba počakati 6 mesecev ali več, za nohte na nogah pa leto dni ali več. Omenjena zdravila lahko povzročajo slabost, bruhanje, prebavne težave, kožne izpuščaje ali poškodbe jeter.

Zdravljenje z lakom
Pri bolnikih, kjer je prizadeta tretjina nohtne plošče oz. pri bolnikih, pri katerih je terapija v obliki tablet kontraindicirana, se lahko poslužujemo lokalnih pripravkov za zdravljenje glivične okužbe v obliki laka za nohte. Lak za nohte, namenjen zdravljenju glivične okužbe, vsebuje ciclopirox ali amorolfin. Ciclopirox je treba nanašati dnevno, amorolfin pa 2-krat na teden. Na žalost omenjeni laki pri nas niso dobavljivi. Na voljo so v lekarnah v Italiji, in sicer ciclopirox pod imenom niogermox, amorolfin pa pod imenom locetar.

Zdravljenje s kremami je pri glivični okužbi nohtov neuspešno, saj krema ne more prodreti v sam noht. Če gre poleg okužbe nohta tudi za okužbo kože ob nohtu ali celotnega stopala (kar je pogosto), je potrebna tudi uporaba kreme, ki vsebuje antimikotik.

Zdravljenja z operativnim posegom se poslužujemo pri hujših okužbah, ko smo z ostalimi načini zdravljenja neuspešni. Odstranimo celotno nohtno ploščo, nadomesti pa jo zdrav noht, ki lahko potrebuje tudi leto dni ali več, da zraste. Ker je omenjeni poseg zelo agresiven ter bolniku, ki nima nohta, onemogoči normalen prijem ali hojo, se ga poslužujemo zelo redko.

Lasersko zdravljenje glivične okužbe nohtov je nov pristop k zdravljenju z glivicami obolelih nohtov. Njegove prednosti so, da nima stranskih učinkov, kot jih ima lahko jemanje tablet, za bolnika pa predstavlja bistveno manj skrbi in časovne organizacije kot drugi načini zdravljenja. Poseg opravi specialist dermatog, ko je potrjena diagnoza glivične okužbe. Obolele nohte obsevamo s svetlobnimi žarki, kar povzroči odmrtje glivičnih elementov. Sam poseg traja zgolj nekaj minut, treba pa ga je ponoviti 3- do 4-krat v razmiku nekaj tednov. Rezultati zdravljenja so vidni, ko zdrav noht izpodrine bolnega.

Praktični nasveti za bolnike z glivično okužbo nohtov

  1. Nohte pristrizite na kratko. Po vsakem kopanju, tuširanju dlani in podplate dobro obrišite s suho brisačo, tudi med prsti nog in rok.
  2. Ne strizite ali grizite obnohtne kožice, saj lahko s tem povzročite prodor okužbe globlje v kožo.
  3. Nosite bombažne nogavice, ki jih lahko operete na 90 stopinjah Celzija. Nogavice zamenjajte večkrat na dan, še posebej, če se vam potijo noge. Tekom dneva večkrat sezujte zaprte čevlje, da se noge posušijo.
  4. Ne nosite čevljev ali copat drugih članov družine. Ko pričnete z ustreznim zdravljenjem, čevlje trikrat na teden poškropite s pršilom, ki vsebuje ketokonazol (kupite v lekarni).
  5. Tablete, ki vam jih je predpisal zdravnik za zdravljenje glivične okužbe nohtov, zaužijte skupaj z obrokom hrane. Zdravniku morate, preden pričnete jemati tablete, povedati za vsa ostala zdravila, ki jih jemljete, da ne bi prišlo do škodljivega medsebojnega delovanja zdravil.
Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se