Bolezni lasišča

Bolezni lasišča so pogosto razlog za obisk dermatologa. Kožo lasišča lahko prizadenejo številne bolezni kože, kot so luskavica, seboroični dermatitis, alergijski kontaktni dermatitis, avtoimunska obolenja in mnoge druge. Najpogostejši simptomi so rdečina, srbenje, luščenje ter izpadanje las.

Prijavi se na posvet

O zdravljenju

Dermatološka ambulanta deluje v okviru Estetske klinike Medved Višnjar, vse storitve so samoplačniške.

Kdaj je izpadanje las prekomerno?
O prekomernem izpadnaju las govorimo, ko na dan izpade več kot 100 las, lasišče pa se vidno redči.

Kaj je vzrok za prekomerno izpadanje las?
Vzroki za povečano izpadanje las so različni. Prekomerno izpadanje las je lahko posledica bolezni lasišča, kot sta na primer seboroični dermatitis ali luskavica. Prekomerno izpadanje las je lahko posledica različnih bolezenskih stanj, kot so okužbe, moteno delovanje ščitnice, nadledvične žleze, jajčnikov, pomanjkanje železa ter izpostavljenost prekomernemu stresu. Povečano izpadanje las se lahko pojavi tudi po porodu ali zaradi jemanja kontracepcijskih tablet. V vseh zgoraj naštetih primerih govorimo o telogenem efluviju oz. izpadanju las, ki je posledica prehoda lasnega mešička iz faze rasti v fazo mirovanja in ne povzroča trajne plešavosti. Druga vrsta izpadanja las je androgenetska alopecija ali dedna plešavost, kjer pa je prisotno trajno redčenje lasišča na vrhu glave in se ne popravi samodejno.

Kako zdravimo prekomerno izpadanje las?
Pri prekomernem izpadanju las lasišče natančno pregledamo, da izključimo luskavico, seboroični dermatitis in druge redkejše oblike vnetja lasišča, ki lahko vodijo v izpadanje las in jih lahko zdravimo. S pregledom lasišča ugotovimo, ali je lasišče razredčeno po tipu dedne plešavosti ali gre za difuzno izpadanje las, ki je posledica telogenega efluvija. Občasno so potrebne dodatne preiskave krvi. Ko je jasen vzrok izpadanja las, ga lahko ustrezno zdravimo. Pri genetski plešavosti z lokalnimi pripravki in zdravili v obliki tablet spodbujamo rast las in preprečimo nadaljnje izpadanje.

Kaj je krožno izpadanje las ali alopecija areata?
Krožno izpadanje las je avtoimunska bolezen, pri kateri protitelesa napadejo lasni mešiček lasišča ali brade pri moških. Pojavijo se okrogla žarišča brez las. Bolezen ni nevarna in se pogosto po nekaj mesecih sama popravi. Pojavlja se lahko v družinah, kar priča o genetski predispoziciji za razvoj bolezni. Bolezen zdravimo z zdravili v obliki losjonov ali z injiciranjem zdravila v sam predel pleše. Bolezen se lahko ponavlja.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se