Androgenetska alopecija ali plešavost

Androgenetska alopecija prizadene tako moške kot tudi ženske in je nejpogostejša oblika plešavosti. Zanjo je značilno napredujoče redčenje lasišča zaradi vpliva androgenih ali moških spolnih hormonov. Pri ženskah se redčenje lasišča začne na sredini lasišča, medtem ko lasje ohranjajo svojo gostoto spredaj, ob straneh ter v predelu zatilja. Pri moških se plešavost začne na vrhu glave ter v predelu senc in postopoma zavzame celoten sprednji in vrhnji del lasišča.

Prijavi se na posvet

O posegu

Dermatološka ambulanta deluje v okviru Estetske klinike Medved Višnjar, vse storitve so samoplačniške.

Kaj je vzrok za androgenetsko alopecijo?
Bolezen je genetsko pogojena, kar pomeni, da se pojavlja v družinah. Če je vaš oče ali mama plešast, se bo plešavost najverjetneje pojavila tudi pri vas, ni pa nujno. Pri androgenetski alopeciji lasni mešiček pod vplivom androgenih ali moških spolnih hormonov počasi tvori vedno bolj tanek in droben las. Le-tega s prostim očesom sčasoma ne vidimo več in lasišče je videti razredčeno. Pomembno je, da bolnik prične zdravljenje čim bolj zgodaj, ko so lasni mešički še aktivni in jih z ustreznimi zdravili spodbudimo k tvorbi debelejšega in daljšega lasu. Čez čas lasni mešički namreč odmrejo, zdravljenje dlje časa prisotne plešavosti pa je običajno neuspešno.

Kako poteka zdravljenje androgenetske alopecije?
Pri zdravljenju uporabljamo lokalne pripravke, ki vsebujejo minoksidil. Zdravilo je treba nanašati dnevno več mesecev, da so vidni prvi rezultati. Hkrati z minoksidilom lahko pri moških uporabljamo tudi terapijo s tabletami, ki vsebujejo finasterid. Vedno več je uspešnih opisov zdravljenja s platelet rich plasma (PRP). To je metoda, pri kateri iz bolnikove krvi izoliramo trombocite, ki vsebujejo veliko število rastnih faktorjev ter druge hranljive molekule, ki jih vbrizgamo v lasišče in tako spodbudimo rast las.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se