Alergijske bolezni kože

Alergijske bolezni kože se na koži kažejo z ekcemi, urtikarijo ali angioedemi. Običajno srbijo ter so pogosto kronična in ponavljajoča se obolenja. Med najpogostejše oblike alergijskih bolezni kože spadajo urtikarija, atopijski dermatitis in alergijski kontaktni dermatitis.

Prijavi se na posvet

O bolezni

Zakaj nastane alergija?

Številni bolniki alergijske bolezni kože pogosto povezujejo s slabim imunskim sistemom, vendar v bistvu ni tako. Imunski sistem sicer deluje dobro, vendar napada napačnega nasprotnika, npr. pršice, cvetni prah, beljakovine jajca, mleko ... Posledica so pordela in srbeča žarišča na koži. Alergija nastane na tiste snovi, ki smo jim dlje časa izpostavljeni. Ob prvem stiku s snovjo alergija skoraj ni mogoča, saj naše imunske celice potrebujejo čas, da alergen prepoznajo kot sovražnega in ga napadejo.

Več o bolezni

Urtikarija

Kaj je urtikarija?
Urtikarija ali koprivnica je bolezen, pri kateri na koži nastajajo srbeči izpuščaji, podobno kot bi nas opekla kopriva. Izpuščaji izbruhnejo na enem mestu, nato v nekaj urah izginejo ter se pojavijo drugje. Poznamo akutno urtikarijo, ki traja nekaj tednov, nato sama izzveni, ter kronično urtikarijo, ki lahko traja mesece oziroma leta.

Zakaj nastane urtikarija?
Akutna urtikarija nastane običajno po preboleli okužbi, redkeje je posledica jemanja zdravil, pika insekta ali hrane. Urtikarija, ki nastane zaradi uživanja določene hrane, nastane nekaj minut po zaužitem alergenu, nikoli pa kasneje kot 2 uri po zaužitju. Pri kronični urtikariji pogosto ne poznamo vzroka. Bolezen je lahko povezana z drugimi avtoimunskimi boleznimi, različnimi okužbami, lahko je tudi posledica dodatkov v hrani, kot so konzervansi, umetna barvila, arome ter ojačevalci okusa. Določene vrste urtikarije lahko sproži tudi pritisk na kožo, na primer toplota, mraz ali drgnjenje kože.

Kako poteka zdravljenje urtikarije?
Zdravljenje akutne in kronične urtikarije temelji na zdravilih, ki jih imenujemo antihistaminiki. Pri akutni urtikariji je poleg antihistaminikov za hitro umiritev bolezni včasih potrebno kratkotrajno zdravljenje s kortikosteroidi (npr. medrolom), za zdravljenje trdovratne kronične urtikarije pa imamo na voljo tudi biološka zdravila.

Atopijski dermatitis

Kaj je atopijski dermatitis?
Atopijski dermatitis je kronična ponavljajoča se vnetna bolezen kože. Bolezen se pojavlja pri otrocih, redkeje pri odraslih. Bolezen je genetsko pogojena, kar pomeni, da se pojavlja v družinah, kjer so prisotne alergijske bolezni, kot so astma, seneni nahod ali atopijski dermatitis. Za bolezen je značilno, da je motena sestava kožne pregrade, zaradi česar je povečano izhlapevanje vode iz kože ter olajšan vdor dražljivcev, alergenov in mikrobov v kožo. Ponavadi se poslabša v zimskem času ter ob stresnih situacijah. Žarišča so lahko močno srbeča in motijo spanec, kar močno poslabša psihofizično stanje bolnikov. Pri otrocih se lahko bolezen s puberteto popolnoma umiri in celo izzveni.

Kaj je značilno za atopijski dermatitis?
Za atopijski dermatitis je značilna suha kože ter pojav pordelih srbečih žarišč, ki se pri dojenčkih pojavljajo predvsem na koži obraza in zgornjega dela trupa, pri starejših otrocih pa v pregibih večjih sklepov. Pri odraslih se atopijski dermatits lahko kaže zgolj kot kronično vnetje vek ali ustnic.

Kako pomembno je alergološko testiranje pri atopijskem dermatitisu?
Diagnoza atopijskega dermatitisa temelji na značilnih kožnih spremembah in kroničnem ali ponavljajočem poteku bolezni. Z namenom opredelitve sprožilnih dejavnikov pri bolniku opravimo kožne vbodne teste, kadar pa le-ti niso izvedljivi, opravimo laboratorijske preiskave (dokazujemo specifična IgE-protitelesa v krvi). Žal testi ne dajo vedno rezultata, zato se mora oboleli skrbno opazovati, kaj vpliva oziroma poslabša simptome na koži.

Kako zdravimo atopijski dermatitis?
Z zdravili, ki jih imamo na voljo, lahko izbruhe atopijskega dermatitisa omilimo, ne moremo pa ga ozdraviti. Pri zdravljenju atopijskega dermatitisa je ključna pravilna nega kože, s katero izboljšamo porušeno barierno funkcijo kože. Ob poslabšanjih uporabljamo kreme s kortikosteroidi ter druga protivnetna zdravila.

Alergijski kontaktni dermatitis

Kaj je kontaktna alergija ali alergijski kontaktni dermatitis?
Kontaktna alergija je vnetje na koži, ki se pojavi na mestu stika alergena s kožo. Najpogostejši kontaktni alergeni so nikelj, dišave in konzervansi v kozmetiki. Za bolezen je značilno, da se spremembe pojavijo na koži šele 48 ur po stiku z alergenom, zato je včasih težko ugotoviti povzročitelja. Na mestih, kjer je koža prišla v stik z alergenom, je koža pordela, lahko je prekrita z mehurčkih, pri dolgotrajnem izpostavljanju alergenu pa postane tudi hrapava in zadebeljena.

Ali so na voljo testi za alergijski kontaktni dermatits?
Pri sumu na alergijski kontaktni dermatitis opravimo testiranje. To poteka tako, da preiskovancu na hrbet nalepimo nabor alergenov, ki jih odstranimo po 48 urah. Na mestih, kjer je bil alergen, preverimo, ali je prišlo do reakcije.

Kako zdravimo alergijski kontaktni dermatitis?
Zdravljenje poteka tako, da se mora bolnik izogibati tistim alergenom, na katere je preobčutljiv. Ob hujših poslabšanjih oboleli uporabi protivnetna zdravila, s katerimi pomiri vnetje.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se