Akne ali mozoljavost

Akne so bolezen, za katero obolijo večinoma najstniki, čeprav jo danes pogosto videvamo tudi pri starejših, predvsem ženskah v rodni dobi. Akne lahko za seboj puščajo nepopravljive brazgotine, zato je ključno, da je zdravljenje učinkovito in dovolj agresivno, da posledice niso vidne celo življenje.

Prijavi se na posvet

O bolezni

Dermatološka ambulanta deluje v okviru Estetske klinike Medved Višnjar, vse storitve so samoplačniške.

Zakaj nastanejo akne?
Medicina še ne pozna natančnega vzroka za nastanek aken, ve pa, da imajo ključno vlogo pri nastanku aken pilosebacealni folikli. To so drobne odprtinice v koži, skozi katere se izloča loj. V izvodilu teh foliklov zaradi različnih vzrokov (gostejše sestave loja, nenormalnega luščenja celic, hormonskih nihanj ...) pride do nastanka čepka, ki zamaši izvodilo. To povzroči vnetje in nastanek mozolja.

Kako zdravimo akne?
Za zdravljenje aken uporabljamo lokalno terapijo v obliki krem ali sistemsko terapijo v obliki tablet. Ključno pri zdravljenju aken je, da s terapijo začnemo takoj, ko se akne pojavijo, saj želimo preprečiti morebitne brazgotine, katerih zdravljenje je bistveno bolj trdovratno. Najuspešnejši smo s kremami, ki vsebujejo tretinoin in klindamicin, adapalen in bezoil peroksid oz. kombinacije adapalena in klindamicina. Pri zdravljenju je pomembna doslednost in vztrajnost ter pravilna podporna nega kože, saj lahko zdravila izušijo in dražijo kožo. Pri hujših oblikah aken imamo na voljo tudi zdravila v obliki tablet, ki jih bolnik jemlje vsaj 6 mesecev pod skrbnim zdravniškim nadzorom.

Ali se lahko akne ponavljajo?
Akne se lahko kljub pravilno izvedeni terapiji ponovijo. Pomembno je, da bolnik po zaključeni terapiji upošteva navodila glede pravilne nege kože, saj le tako lahko vzdržuje učinke terapije dlje časa.

Ali jemanje antibiotikov odpravi akne?
Z antibiotično terapijo, ki je lahko lokalna v obliki krem oz. tekočin ali sistemska v obliki tablet, delujemo zgolj na vnetje in ne na sam vzrok aken. Zdravljenje aken samo z antibiotiki je nesmiselno. Antibiotike vedno uporabljamo skupaj z lokalno terapijo, ki vsebuje tretinoin, adapalen ali azelaično kislino.

Ali obstaja lasersko zdravljenje aken?
Zdravljenje aken z laserjem po doslej objavljenih študijah ni tako učinkovito kot zgoraj navedena antibiotična terapija. Zdravljenje z laserjem ni prva terapija, lahko pa ga uporabljamo v kombinaciji z drugimi terapijami oz. pri tistih bolnikih, pri katerih zdravljenje s standardnimi terapijami ni mogoče.

Katere alternativne terapije so še na voljo?
Poleg laserske terapije so kot alternativne oblike zdravljenja aken na voljo še kemični pilingi z glikolno ali s salicilno kislino, radiofrekvenčni mikroneedling, terapija z modro svetlobo ter fotodinamična terapija. Teh terapij se poslužujemo takrat, ko s standarno terapijo nismo uspešni ali je klasična terapija pri bolniku kontraindicirana.

Kaj je zdravilo Roaccutane?
Roaccutane je zdravilo v obliki tablet, ki ga uporabljamo za zdravljenje hujših oblik aken. Zdravilo je derivat vitamina A, ki zmanjša izločanje loja in prepreči, da akne nastanejo. Z roaccutanom uspešno zavremo tudi tvorbo brazgotin, ki so posledica aken. Bolnik jemlje zdravilo vsakodnevno najmanj 6 mesecev, ob nadzoru zdravnika, ki spremlja varnost zdravila z rednimi kontrolami krvi. Čeprav je spisek stranskih učinkov zdravila dolg, roaccutan velja za varno zdravilo, saj je na trgu že dolgo časa, tako da poznamo stranske učinke in jih lahko nadzorujemo. Zdravilo je teratogeno, kar pomeni, da lahko poškoduje plod, zato ni primerno za nosečnice. Kljub terapiji z roaccutanom lahko ženska normalno zanosi že mesec dni po zadnji tableti.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se