Uigranost in uravnoteženost obraznih potez je ključna za lep izgled, mnogokrat pa nos in brada skladnost rušita. Povečava ali zmanjšanje brade napravi obraz skladen in privlačen.

Na kratko o posegu

  • Velik nos je pogostokrat razlog za obisk estetskega kirurga. Vendar v skoraj tretjini primerov “krivec” za nezadovoljstvo ni nos, temveč drobna, neopazna brada, ki ne zmore uravnotežiti stranskega profila. Enako moteča je lahko tudi prevelika in štrleča brada.
  • Ženska brada se od moške razlikuje po obliki in velikosti. Praviloma je drobnejša, ožja, nežnejša in elegantno zaokroži spodnjo čeljust.
  • Neizrazito brado lahko s silikonskimi vsadki za brado trajno povečamo.
  • Kratek rez pri povečavi brade skrijemo pod previs spodnje čeljusti ali pa vsadek vstavimo skozi rez v sluznici ustne votline – v obeh primerih je brazgotina popolnoma skrita. Poseg je enostaven, opravimo ga v 30 minutah, rezultat pa ima izjemen učinek.
  • Brado lahko brez skalpela poudarimo tudi s polnili s hialuronsko kislino. Poseg je ambulanten, traja 30 minut, je popolnoma neboleč, učinek pa je viden takoj in traja 12 do 18 mesecev.
  • Širino spodnje čeljusti lahko mnogokrat enostavno zožamo z uporabo botulin toksina. Tako spodnji del obraza zaokrožimo v prijetno in všečno celoto.

Več o posegu

Položaj in oblika brade je v veliki meri posledica kostne strukture celotnega obraza. Prekomerno izbočeno brado tako opažamo pri navzpred ležeči spodnji čeljustnici, neproporcionalno majhno brado pa lahko vidimo pri prirojeno manjši ali navzad pomaknjeni spodnji čeljustnici, pogosto v sklopu prirojenih nepravilnosti. Vzrok nekaterih nepravilnosti je lahko dihanje z odprtimi usti v zgodnjem otroštvu ali razvade, kot so dolgotrajno sesanje prstov, ustnice, dude … Pri tem lahko pride do nepravilnega razvoja čeljustnic in rasti zob. V laičnem jeziku konveksen profil (velik nos, drobna brada) imenujemo ptičji profil, konkavnega (poudarjena izbočena brada) pa prepoznamo kot habsburški profil.

Primerno velika in oblikovana brada zaključi linijo spodnje čeljusti, ki je v mladosti jasno definirana, zaradi polzenja maščobnih blazinic z višje ležečih delov obraza pa linija spodnje čeljusti s staranjem postane ukrivljena,  v obliki nepravilne črke W, preko nje pa visijo vrečke maščobe. Uvel videz spodnjega dela obraza zaokroži še bogat podbradek.

Mimične mišice spodnjega dela ust in ustnic ležijo v različnih plasteh. Mišice, ki spuščajo ustni kotiček, skupaj s ploščato vratno mišico platizmo vlečejo kotičke ust navzdol. Njihovo dolgoletno delovanje na koži ustvarja vlek in gubo, ki poteka od ustnih kotičkov navpično navzdol in ji pravimo marionetna guba. Ta obrazu daje žalosten in tečnoben izgled.

Uravnoteženje brade z nosom zahteva dodajanje ali odvzemanje volumna. Brado lahko oblikujemo s pomočjo tkivnih polnilcev s hialuronsko kislino. Manjše količine volumna lahko dodajamo na različna željena mesta in tako prilagajamo štrlino, zasuk, širino in velikost brade. S hialuronsko kislino lahko poleg tega tudi obnovimo silhueto spodnje čeljusti in omilimo izgled preko kosti visečih maščobnih vrečk.  V starosti se koža na bradi tanjša enako kot na ostalih delih obraza in postane med mimiko moteče nagubana. Z majhnimi količinami  močno razredčenega botulina lahko omilimo aktivnost spodaj ležečih mišic, brez da bi vplivali na gibljivost spodnje ustnice. Koža bo tako postala gladka, brez neželjenih gub in vdrtinic, ki se pojavljajo med obrazno mimiko.

Z uporabo polnil s hialuronsko kislino lahko pri moškem po potrebi poudarimo kot in širino spodnje čeljusti, kar poudari možatost (super hero look).

Silikonski obrazni vsadki trajno poudarijo neizrazito izoblikovano brado. Kratek rez pri povečavi brade skrijemo pod previs ali pa vsadek vstavimo skozi rez v sluznici ustne votline – v obeh primerih je brazgotina popolnoma skrita. Poseg je enostaven, opravimo ga v 30 minutah, rezultat pa ima izjemen učinek. Morebitne šive odstranimo v 1 tednu, oteklina je minimalna, podplutba pa redka.

Kadar je anomalija spodnje čeljusti večja, je potrebno napraviti kontrolirano kirurško prekinitev kosti in spodnjo čeljust preoblikovati s pomikom, skrajšanjem ali podaljšanjem. Pri tem ključno vlogo odigra specialist maksilofacialne kirurgije in ortodont, ki bo poskrbel za pravilen ugriz.

Pri pacientih s pretirano močno izraženim čeljustnim kotom ( angulusom, žvekalne mišice) lahko zmerno omilimo širino spodnje čeljusti z injiciranjem botulin toksina v narastišče mišice žvekalke na obe strani. Ta tehnika je še posebno uporabna pri nežnejšem spolu, ko z zožanjem širine spodnje čeljusti do izraza pridejo zaokrožene ličnice. Za tovrstne posege se po svetu sicer velikokrat odločijo predstavnice azijskih dežel, ki imajo kot rasno značilnost širši celoten obraz.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali je možno majhno brado povečati zgolj z vsadki?
Kje se vstavi vsadek za brado?

Spoznajmo se

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

Imate vprašanje in ne najdete odgovora? Pišite nama, z veseljem odgovoriva in svetujeva. Če nama zaupate vašo telefonsko številko, vas pokličeva nazaj.

OGLEJTE SI TUDI

Nevio Medved, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Lepota je nekaj, kar znajo zelo redki opisati z besedami, in nekaj kar prav vsi začutimo. Gre za edinstven občutek ugodja, ki je poznan slehernemu izmed nas. Čutimo jo lahko v naravi, v ljudeh okoli nas, vsekakor gre za občutke, ki nas napolnijo s pozitivni čustvi in v njih uživamo. Osebno v ljudeh lepoto doživljam predvsem kot odraz pozitivne življenjske energije, zadovoljstva in samozavesti. Tudi sam sem mnenja, da lepota, ki jo čutimo v ljudeh, prihaja od znotraj. 

Vaša lepotna načela?

Ko govorimo o lepotnih načelih v estetski kirurgiji, pacientom v prvi vrsti želim odpraviti določene ovire, da svoje telo doživljajo kot lepo, želim jim povrniti ali izgraditi samozavest, tako da na njihovem telesu povrnemo ali vzpostavimo skladnost in ravnovesje. Sledim njihovim realnim željam po naravnem in zmernem ter osveženim izgledom, kjer ni prostora za pretiravanje in vzbujanje pozornosti. Lépo pomeni naravno.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Kot zelo čustvenega človeka me navdihuje vse lépo okoli mene, moja družina, narava, ljudje v moji bližini. Vsekakor pa bi izpostavil  občutek zadovoljstva in pozitivno energijo, ki jo občutim ob zadovoljnih pacientih, kjer notranji lepoti omogočimo, da zasije navzven.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Navdušujejo me prav vsa področja estetike, vsako s svojimi izzivi.  Tudi z manjšimi, ambulantnimi posegi pomlajevanja lahko dosežemo veliko zadovoljstva. Z večjimi posegi oblikovanja telesa, pa se do neke mere približam skriti, neuslišani želji po kiparjenju … V tem preprosto uživam!

Reference

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo – SZPREK. Leta 2006 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«.
Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot dolgoletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil ZASEBNO kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.
Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×

Igor Višnjar, dr. med

specialist kirurg

Kaj je za vas lepota?

Definirati lepoto je izjemno težavno in nerodno, saj obstaja toliko njenih različnih oblik in vrst. Zdi se mi, da so tisti, ki so življenju srečni, prav zaradi tega lepi. Ljudje, ki so zadovoljni, žarijo na poseben način. Pri tem ni potrebno stremeti k popolnosti, potrebno se je sprijazniti s stvarmi, ki jih v življenju ne moreš imeti in znati biti zadovoljen s tistim, kar imaš. Pogosto se nekaterih stvari, ki jih imamo, ne zavedamo in jih imamo za samoumevne ter jih ne znamo ceniti – ljubezen, zdravje, podpora doma, prijatelji.

Zunanja lepota je sicer pomemben dejavnik lastne samopodobe, a mora biti zgolj pika na i in ne osnova naše sreče.

Vaša lepotna načela?

Sem velik pristaš naravnega izgleda, kar je tudi moje glavno vodilo in poslanstvo. Vse preveč je volumskih presežkov pri oblikovanju telesa in obraza, brez prave predstave o obliki in proporcih, ki nas dejansko delajo privlačne. Čar je v tem, da poudariš tisto, kar je na nekom privlačno ter lepo in zakriješ manj privlačne in moteče poteze, obline, kljub temu pa ohraniš karakter človeka, ki je pred tabo. Ključna je zmernost.

Kakšna lepota vas navdihuje?

Zdi se mi, da nas dela lepe in posebne prav naša raznolikost in drugačnost, in prav vsak izmed nas v sebi na svoj način nosi lepoto. Harmonija obraznih ali telesnih potez je odraz lepega in privlačnega, hkrati pa kakšna drobna nepravilnost lahko deluje še bolje, še bolj simpatično in privlačno. Navdihuje me torej individualnost in unikatnost.

Katero področje estetike vas najbolj navdušuje?

Obožujem iskreno srečo in navdušenje, ki ga vidim v očeh pred mano, ko npr. s polnili oblikujem ustnice, in samozavest, ki izžareva iz zadovoljne ženske po povečavi ali dvigu prsi.

Reference

Igor Višnjar, dr. med., specialist kirurg
Klinika MedvedVišnjar, zasebna klinika za plastično in estetsko kirurgijo

UKC Ljubljana, Klinika za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo ter opekline

Strokovna področja
plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija, splošna kirurgija

Poklicna pot
Leta 2008 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2009 pričel s specializacijo iz kirurgije, leta 2015 je specialistični izpit opravil s pohvalo.

Ves čas svoje kirurške poti se je pod mentorstvom dr. Franca Planinška v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana intenzivno izobraževal na področju plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, svoje znanje pa je nadgrajeval na klinikah in estetskih centrih v Evropi in ZDA.
Je avtor in soavtor številnih člankov, predavatelj na kongresih estetske kirurgije doma in na področju bivše Jugoslavije.

Je soustanovitelj zasebne klinike MedvedVišnjar estetska in plastična kirurgija.

Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim peelingom.
Od leta 2017 je zaradi prepoznanega izjemnega občutka in smisla za obrazno estetiko nacionalni inštruktor za oblikovanje obraza s polnili Belotero.

×